(advertenties)
(advertentie)

Decarboxyleren. Wel eens van gehoord? Je komt de term vaak tegen in recepten voor cannabis-gerechten, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van wietolie. In veel van dit soort recepten wordt het belang van decarboxyleren ook nog eens benadrukt, maar wat is dat decarboxyleren eigenlijk? 

Wat is decarboxyleren?

In cannabis zit THC, en daarvan word je high nietwaar? Niet helemaal. In cannabis zelf komt namelijk geen THC voor, maar een zure vorm van THC genaamd THCa of tetrahydrocannabinolzuur. De letter ‘a’ staat in dit geval voor acid, wat zuur betekent.

Deze zure vorm van THC is niet psychoactief. Dat komt omdat THCa zich niet aan onze receptoren kan hechten. Je kunt daardoor dus een rauwe wiettop opeten zonder er stoned of high van te worden. Je zal er wel wat van merken, maar niet de effecten die je voelt van wiet die gedecarboxyleerd is.

Om ervoor te zorgen dat de THC zijn zure vorm verliest, dien je wiet dus eerst te decarboxyleren. Dat is eigenlijk niets meer dan het verhitten. Onder invloed van de hitte, verliest het THCa carbonzuur een atoom uit de koolstofketen, er komt CO2 bij vrij. Het klinkt erg ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Simpel gezegd komt het erop neer dat THCa onder invloed van warmte verandert in THC. Trouwens, ook CBD en andere cannabinoïden komen in wiet in een zure vorm voor en moeten eerst gedecarboxyleerd worden.

decarb

Maar in een joint of verdamper wordt toch ook gewoon gedroogde wiet gestopt, zul je denken. Dat klopt wel, maar deze wiet wordt dan wel ter plekke gedecarboxyleerd door de hitte van het roken of het verdampen zelf. Ook voor een spacecake hoef je wiet niet per se apart te decarboxyleren; dit gebeurt vanzelf wanneer je de cake in de oven bakt.

Wanneer je echter koude eetbare cannabis-ingrediënten bereid zoals sommige vormen van wietolie of bijvoorbeeld een tinctuur maakt, dan dien je de wiet eerst te verhitten om het te decarboxyleren. Tenzij je gaat voor de effecten van rauwe wiet. Decarboxyleren kun je dus zien als een soort activeren van je wiet zodat het een ander effect op je heeft.

Wanneer je cannabis gebruikt zonder het te verhitten, dien je het eerst te decarboxyleren

Wiet decarboxyleren in de oven

Cannabis decarboxyleren is een kwestie van wiet in de oven bakken, alleen is het wel belangrijk dat je dat op de juiste temperatuur doet en dat je de wiet op tijd uit de oven haalt. Zou je namelijk te heet decarboxyleren, of te lang decarboxyleren, dan verlies je een deel van de werkzame stoffen. Het kook/verdamppunt van de meeste cannabinoïden ligt tussen de 120 en 225 graden celsius. Wanneer we gaan decarboyleren moeten we er dus voor zorgen dat we onder de 120 graden celsius blijven.

Het is ook belangrijk om de cannabis in de oven te bedekken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een stuk aluminiumfolie. Op die manier verzeker je dat er geen belangrijke stoffen vervliegen. Laat de boel eerst afkoelen wanneer je de wiet uit de oven haalt.

Een gewone oven is niet altijd heel erg nauwkeurig en voor de zekerheid kun je hem dus beter iets lager zetten. Rond de 110 graden bijvoorbeeld. Droog en vermaal de wiet of het knipafval voor je het in de oven stopt. Een uur op 110 graden is uitstekend. Hoe heter je de oven zet, hoe sneller het gaat. Zet je de oven zachter dan moet je dus compenseren met tijd.

Heb je geen goede oven, of maak je regelmatig edibles of wietolie, dan kan het handig zijn om te investeren in een POT by NOIDS. Dit handige ‘wietoliezetapparaat’ kan cannabis in olie infuseren, wiet decarboxyleren en alcohol indampen, en heeft daarvoor exact de juiste temperatuur en tijdsduur voor CBD en THC voorgeprogrammeerd.

Tip! Edibles in je pepermolen

Een van de allerbeste tips over decarboxyleren en het maken van edibles, lazen we op Mediwietforum.nl. Decarboxyleer wat cannabis zoals hierboven staat uitgelegd, en stop de wiet daarna in een oude (of nieuwe) pepermolen. Voortaan kun je van ieder gerecht een medicated-gerecht maken. Gebakken eitje? even wat gedecarboxyleerde wiet erop. Biefstukje? Even de pepermolen met wiet eroverheen en heerlijk high dineren!