Zo maak en gebruik je een medicinaal cannabistinctuur
In plaats van wietolie kun je ook een tinctuur op alcoholbasis maken. Een tinctuur werkt wat sneller en is ook wat gemakkelijker om te maken.
Wist je dat rauwe ofwel verse wiet ook heel gezond is? Het versterkt je immuunsysteem, verhoogt botdichtheid en verbetert communicatie tussen zenuwcellen. Bovendien remt het ontstekingen. Ontdek 7 manieren om dagelijks rauwe cannabis te eten.
Welbeschouwd is cannabis een superfood. Het heeft een hoge voedingswaarde en zit boordenvol gezonde bestanddelen zoals vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Daarnaast bevat de plant cannabinoïden. Dit zijn de werkzame bestanddelen in wiet of hennep. De meest voorkomende: THCA en CBDA. Bovendien zit het vol met terpenen die ook bijdragen aan de gezondheidswaarde.
Een groeiend aantal onderzoeken wijst uit dat het consumeren van rauwe cannabis enorme gezondheidsvoordelen heeft. Voordelen die alleen worden gevonden in rauwe, onverwarmde hennep en wiet.
Benieuwd hoe je deze superfood in je voedingspatroon opneemt? Hier zijn 7 gezonde manieren.
Salades zijn een eenvoudige en voedzame manier om rauwe wiet te consumeren. En afhankelijk van het seizoen kan je verschillende combinaties verse producten toevoegen.
Het is belangrijk te melden dat je rauwe cannabis altijd combineert met gezonde vetten zoals avocado of chiazaden. Dat komt omdat rauwe wiet bij sommige mensen het spijsverteringskanaal licht irriteert. Deze bijwerking is zeldzaam, maar voorkomen is beter dan er last van hebben.
Je gaat dit risico eenvoudig tegen door een uitgebalanceerde mix van ingrediënten op te nemen in je salade. Op deze manier kan het lichaam rauwe wiet gemakkelijk verteren. Denk aan appels, bosbessen, wortelen, radijs, tomaat etc. Dit helpt bovendien de licht bittere smaak van rauwe cannabis – vergelijkbaar met rucola – te compenseren. En voeg ook een handje gepeld hennepzaad toe. Heel gezond én lekker.
Een recept met rauwe wiet begint met schone bladeren. Gebruik daarom alleen schone, rauwe cannabis. Om er zeker van te zijn dat alle ongewenste bestanddelen weg zijn, week je de bladeren minstens vijf minuten in koud water. Voeg voor de zekerheid een beetje appelazijn toe. Appelazijn helpt schadelijke bacteriën te elimineren.
Juicing is een andere geweldige manier om rauwe wiet te consumeren. Een voordeel van sap is dat je lichaam alle gezonde bestanddelen veel sneller absorbeert omdat het vloeibaar is.
Gebruik voor zo’n smoothie bladeren en eventueel toppen. Toppen zijn gunstig omdat ze de hoogste concentratie cannabinoïden bevatten. Maar alleen toppen juicen is een beetje zonde omdat je niet zoveel nodig hebt. Dr. William L. Courtney, een arts en toonaangevende specialist in rauwe cannabis, adviseert een mix van dagelijks 15 bladeren en 2 vers gemalen toppen.
Gebruik overigens geen stelen. Stengels van hennep- en wietplanten bevatten cystolieten. Deze harde, naaldachtige haren bestaan uit calciumcarbonaat en kunnen je keel irriteren.
Een ander aandachtspunt: verspreid inname van cannabissap over de dag. Ons lichaam heeft de neiging om het sap snel te verwerken. Courtney adviseert om gedurende de dag 5 doses van 60 ml. te nemen. Hij stelt ook voor het mengsel te schudden om vetzuren gelijkmatig te verdelen. Op deze manier kan het lichaam alles efficiënter absorberen.
Salades zijn een fantastische manier om meer verse producten in je voedingspatroon te introduceren. En wat gaat er geweldig met salades? Een zelfgemaakte dressing!
Rauwe cannabis zal de voedingswaarde van je dressing verhogen. Wiet in zijn rauwe vorm heeft wel een gedurfde, ietwat kruidige smaak. Je doet er goed aan het te combineren met boerenkool, paprika of spinazie. Dit zal de smaak wat neutraliseren. Vermaal dit, samen met rauwe cannabis, in een keukenmachine. Meng het daarna met olijfolie, balsamico-azijn, rauwe honing en wat peter en zout.
Wat is beter dan een sandwich? Een sandwich met rauwe wiet natuurlijk. Hoewel dit duo misschien een onwaarschijnlijke combinatie lijkt, ga je waarschijnlijk nooit meer terug naar normaal brood zodra je deze combi hebt geprobeerd.
Bladeren van cannabisplanten zijn een prima vervanger voor sla. Snij wel eerst de bladeren klein. Dat eet wat makkelijker. En houd rekening met de milde tot hele kruidige smaak. Combineer dus, net als bij een salade, met andere ingrediënten zoals tomaten, komkommer, citroen, olijfolie, champignons, basilicum, knoflook en azijn.
Het is ten slotte ook belangrijk te melden dat je alleen koude broodjes maakt. Hitte zal de rauwe vorm van cannabinoïden omzetten naar de ‘geactiveerde vorm’. THCA wordt dan THC en vanaf dat moment is de cannabinoïde krachtiger en geestverruimend.
LEES OOK:
Salsa is snel te maken en lekker. Het zit boordevol groenten en dus vol vitaminen en mineralen. Het toevoegen van rauwe cannabis maakt salsa nóg gezonder. Sommigen beweren dat het misschien nog lekkerder is, als je maar de de juiste ingrediënten gebruikt.
De kruidigheid en bittere smaak van rauwe cannabis laat zich goed combineren met salsa-ingrediënten zoals tomaten, ui en koriander. Maar hoe pittig is rauwe cannabis eigenlijk? Verwacht een warmteniveau dat varieert van tafelpeper tot een milde jalapenopeper. Als je dat wilt compenseren, overweeg dan een gezonde zoetstof zoals mango.
Op zoek naar een verfrissende traktatie op een warme dag? Probeer zelfgemaakte waterijsjes met rauwe wiet. Een geweldige manier om je lichaam te voeden met cannabinoïden in hun rauwe vorm. IJslollys zijn ook nog eens heel gemakkelijk te maken.
Je hebt alleen ijsvormpjes nodig en wat ingrediënten. Voor de gezondste versie combineer je gehakte cannabisbladeren met water en een groente of fruit naar keuze. Vermijd vruchtensap als je liever niet teveel suiker binnenkrijgt. Hak alles fijn, gooi het bij elkaar en vries het in.
Sauzen zijn veelzijdig. Ze kunnen in vrijwel elk denkbaar gerecht worden verwerkt. Van zeevruchten tot pasta tot groenten en gevogelte – er is altijd plaats voor een sausje. Sauzen met verse groenten zijn het gezondst. En cannabis is een groente.
Een portie verse wiet voorziet het lichaam van antioxidanten, essentiële aminozuren, omega 3 en omega 6 vetzuren, samen met cannabinoïden zoals THCA en CBDA.
Rauwe cannabis kan worden verwerkt in verschillende sauzen. Om de rauwe voordelen te plukken, hou je de saus koud of op kamertemperatuur. Sauzen zoals pesto of tahin zijn goede opties.
LEES OOK: