(advertenties)
(advertentie)

Mensen die medicinale wiet willen gebruiken maar dat liever niet roken of verdampen, vragen zich daarom soms af of ze wiet ook gewoon rauw kunnen eten. Dat kan zeker, maar de uitwerking is dan wel totaal anders. En dat heeft alles te maken met een proces dat decarboxyleren heet.

Het eten van verse gedroogde wiet heeft een geheel andere uitwerking dan wanneer je het rookt of verdampt. Je zal om te beginnen helemaal niet high of stoned worden van rauwe wiet, hoeveel je er ook van eet. Het zal je misschien gek in de oren klinken, maar dat komt omdat verse wiet eigenlijk niet de psychoactieve stof tetrahydrocannabinol (THC) bevat. Er zit zelfs geen CBD in vers geplukte wiettoppen.

Zure varianten

Wel overvloedig aanwezig in verse wiet is tetrahydrocannabinolzuur (THCa) en cannabidiolzuur (CBDa). Dit zijn de zure varianten van THC en CBD. De letter ‘a’ in de afkortingen staat dan ook voor acid, ofwel het Engelse woord voor ‘zuur’.

In deze zure vorm hebben de werkzame stoffen in wiet een geheel andere werking als in de niet-zure of ‘gedecarboxyleerde’ vorm. Dat komt omdat de zure varianten zich niet aan onze receptoren hechten. Daarom zal je ook niet high worden als je verse of gedroogde wiet eet.

Dat neemt overigens niet weg dat rauwe wiet ook heel gezond is. Cannabinoïdenzuren zijn onder meer ontstekingsremmend, gaan epileptische aanvallen tegen en werken pijnstillend. De effecten zijn alleen niet zo sterk als cannabinoïden zonder het zure element. Onverwarmde wiet zit bovendien vol met voedingsvezels, vitaminen en antioxidanten.

LEES OOK: De paradox van CBD • Full-spectrum extract versus olie van CBD-kristallen

Proberen? Maak dan eens een smoothie met rauwe wiet. Foto: Eskymaks, Shutterstock

Decarboxyleren = zure cannabinoïden activeren

Cannabinoïden kunnen hun zure element echter vrij eenvoudig verliezen, en daarmee veranderen ze in cannabinoïden die zich wél aan onze receptoren hechten. Het enige wat je daarvoor moet doen is verhitten.

Onder invloed van hitte verliest een cannabinoïde haar carbonzuur;  een atoom uit de koolstofketen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Simpel gezegd verandert bijvoorbeeld THCa onder invloed van warmte in THC. En CBDa wordt CBD. THC en CBD zijn overigens niet de enige cannabinoïden met een ‘a’. Er zijn er nog veel meer die je allemaal kan activeren door middel van verhitting.

Het verhittingsproces noemt wel ook wel ‘decarboxyleren’. Het is essentieel als je medicinale wiet wil gebruiken om een high te ervaren, of geactiveerde CBD binnen te krijgen. Als je wiet rookt of verdampt dan vindt het decarboxyleren plaats tijdens de verbranding of verhitting door je verdamper. Als je kookt of bakt met wiet (edibles maken) gaat het (afhankelijk van de temperatuur en kook/baktijd) soms ook vanzelf. In andere gevallen moet je wiet opzettelijk decarboxyleren, door het te verwarmen in de oven.

LEES OOK: Wat is decarboxyleren?

Nieuwsgierig geworden naar het effect van verse wiet? Probeer het gerust uit. Verwerk rauwe wiet in een smoothie, ga juicen of gooi wat wietbladen door je sla. Baat het niet, schaadt het zeker niet. Toch liever geactiveerde wiet? Decarboxyleren doe je als volgt.

[Openingsfoto: Ashley Irwin Photos, Shutterstock]