(advertenties)
(advertenties)

Mensen die medicinale wiet willen gebruiken maar roken, verdampen of olie spannend vinden, vragen zich wel eens af of ze rauwe wiet kunnen eten. Dat kan zeker, maar de uitwerking is totaal anders. Hier lees je waarom.

Het eten van rauwe wiet heeft een andere uitwerking dan wiet roken, verdampen of wietolie druppelen. Je zal ook niet high worden van rauwe wiet. Hoeveel je er ook van eet. Dat komt omdat wietplanten niet de psychoactieve stof tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. Er zit zelfs geen CBD in vers geplukte wiettoppen.

Zure varianten

Wel overvloedig aanwezig is tetrahydrocannabinolzuur (THCa) en cannabidiolzuur (CBDa). Dit zijn de zure varianten van THC en CBD. De letter ‘a’ staat voor ‘acid’; het Engelse woord voor ‘zuur’.

In deze zure vorm zijn werkzame stoffen in wiet lang niet zo krachtig als de niet-zure vorm. Dat komt omdat de zure varianten zich niet aan onze receptoren hechten. Daarom zal je ook niet high worden als je rauwe wiet eet.

Dat neemt overigens niet weg dat rauwe wiet heel gezond is. Cannabinoïdenzuren zijn ontstekingsremmend, gaan epileptische aanvallen tegen en werken pijnstillend. De effecten zijn alleen niet zo sterk als cannabinoïden zonder het zure element. Rauwe wiet zit bovendien vol voedingsvezels, vitaminen en antioxidanten.

LEES OOK: 5 redenen om vandaag nog rauwe wiet te eten

Zure cannabinoïden activeren

Proberen? Maak dan eens een smoothie met rauwe wiet. Foto: Eskymaks, Shutterstock

Cannabinoïden kunnen hun zure element eenvoudig verliezen. Het enige wat je daarvoor moet doen is verhitten. Onder invloed van hitte verliest een cannabinoïde haar carbonzuur;  een atoom uit de koolstofketen. Dat klinkt ingewikkelder dan he tis. Simpel gezegd verandert bijvoorbeeld THCa onder invloed van warmte in THC. En CBDa wordt CBD. THC en CBD zijn overigens niet de enige cannabinoïden met een ‘a’. Er zijn er nog veel meer die je allemaal kan activeren met verhitting.

Het verhittingsproces noemt wel ook wel ‘decarboxyleren’. Essentieel als je medicinale wiet wilt gebruiken om van alle krachtige, heilzame effecten te profiteren. Als je rookt of verdampt gaat decarboxyleren vanzelf. Als je kookt met wiet (edibles maken) gaat het ook vanzelf. In andere gevallen moet je wiet zelf decarboxyleren door het te verwarmen in de oven.

LEES OOK: Wat is decarboxyleren?

Nieuwsgierig geworden? Probeer het gerust uit. Verwerk rauwe wiet in een smoothie, ga juicen of gooi wat wietbladen door je sla. Baat het niet, schaadt het zeker niet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Aleynikov Pavel]
(advertenties)