(advertenties)
(advertentie)

Bij een recent onderzoek werd gekeken naar de pijntolerantie van cannabisgebruikers, in vergelijking tot de pijngrens bij mensen die geen wiet gebruikten. De resultaten waren uiteraard in het voordeel van cannabis!

Cannabis versus opiaten

Tijdens de studie aan de campus van de University of British Columbia in het Canadese Okanagan, werd aangetoond dat regelmatig cannabisgebruik de pijngevoeligheid niet verergert. Dit is wel het geval wanneer iemand opiaten – receptgeneesmiddelen met opioïden als voornaamste bestanddeel – gebruikt. De proefpersonen uit de eerste groep gebruikten meer dan drie keer per week cannabis, de mensen in de controle groep waren geen cannabisgebruikers.

Opiaten zijn een wereldwijd probleem

Over de hele wereld worden er nog steeds veel te veel opiaten ingezet bij pijnklachten. Deze middelen zijn niet alleen slecht voor ons lichaam, ze zijn ook nog eens ontzettend verslavend. Mensen bouwen relatief snel een tolerantie op, waardoor de dosering vaak meerdere keren opgehoogd moet worden. Je kunt je voorstellen dat het afbouwen van deze middelen dan ook niet gemakkelijk is.

Gelukkig neemt de belangstelling voor medicinale cannabis enorm toe. Hierdoor wordt er ook steeds vaker onderzoek gedaan naar de invloed die cannabis heeft op pijn. Uit de recent uitgevoerde studie is gebleken dat mensen die mediwiet gebruiken om pijn te verlichten, niet steeds meer cannabis nodig hebben om de pijn te onderdrukken.

Invloed van frequent cannabisgebruik op pijngevoeligheid

Michelle St. Pierre, een van de onderzoekers die aan de studie heeft meegewerkt: “In de afgelopen jaren is het gebruik van cannabinoïden als medicijn toegenomen. Ze hebben hun doeltreffendheid bewezen bij de behandeling van chronische pijnklachten. De mate waarin frequent cannabisgebruik invloed heeft op de gevoeligheid voor acute pijn, is echter niet systematisch onderzocht.”

Co-auteur Zach Walsh, hoofd van het UBC Therapeutic Recreational and Problematic Substance Use Lab (de groep die de studie specifiek uitvoerde), voegt hieraan toe: “De resultaten van deze studie zijn goed nieuws voor patiënten die al cannabis gebruiken om pijn te bestrijden. Verhoogde pijngevoeligheid tijdens het gebruik van opiaten, kan een toch al moeilijke situatie nog vele malen moeilijker maken. Gezien de toenemende inname van pijnstillers op basis van cannabis, is het serieus een opluchting dat we geen vergelijkbaar patroon tussen cannabinoïden en opiaten hebben kunnen vaststellen.”

LEES OOK:   Wiet bij pijn vs. opioïden pijnstillers • een compleet dossier

Hoe je ze ook met elkaar vergelijkt, cannabis komt altijd als winnaar uit de bus qua pijnbestrijding vergeleken met opiaten/opioïden… [beeld: G3n3v4/Shutterstock]

Opiaten bij pijn

Opiaten/opioïden zijn momenteel de meest voorgeschreven medicijnen bij pijnklachten. Afhankelijkheid van opiaten – dus het eraan verslaafd raken – is een groot probleem. Patiënten moeten hun doses vaak verhogen, om met pijn om te kunnen blijven gaan. Dit maakt deze middelen nog gevaarlijker dan ze al zijn.

Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen voortijdig door het (verkeerd) gebruik van opioïden-medicatie of door heroïnegebruik dat is ontstaan door een medicinale opiatenverslaving. En niet alleen in de VS, maar in de hele westerse wereld, waar dit soort zware medicatie met achteloos gemak wordt voorgeschreven door artsen…

“Er is nog een ander effect wat opiatengebruikers bemerken; het langdurig gebruik van opiaten kan mensen juist gevoeliger maken voor pijn. We wilden bepalen of er een vergelijkbare situatie ontstond bij mensen die vaak cannabis gebruiken. Cannabis en opiaten ‘bewandelen’ enkele van dezelfde chemische paden bij het verlichten van de pijn en ze zijn wel beide in verband gebracht met een toename van de pijngevoeligheid direct na gebruik”, verklaart St. Pierre zijn onderzoeksdoelen.

Met wiet ontstaat er géén verhoogde pijngevoeligheid

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar degenen die meer dan drie keer per week cannabis gebruikten en dit werd vergeleken met mensen die geen cannabisgebruiker waren. De deelnemers hadden hun handen en armen ondergedompeld in koud water, om zo het pijntolerantie-niveau te bepalen. Door dat te doen konden ze vaststellen dat cannabis geen hyperalgesie, of een andere verhoogde gevoeligheid voor pijn veroorzaakt. 

St. Pierre: “Onze resultaten suggereren dat frequent cannabisgebruik niet in verband lijkt te staan met een verhoogde gevoeligheid voor de pijn die ervaart wordt, op een manier zoals dat wel kan voorkomen bij een pijntherapie met opiaten. Dit is een belangrijk onderscheid tussen de twee vormen van pijnbestrijding, waar zorgverleners en patiënten zeker rekening mee moeten houden bij het maken van een keuze als het gaat om pijnbestrijding. Deze bevindingen zijn met name relevant in het kader van het te veel gebruik maken van opiaten. Dit omdat de studie suggereert dat cannabis mogelijk niet hetzelfde risico op hyperalgesie heeft.”

Deze studie levert dus nóg meer bewijs dat cannabis een veilig alternatief is voor (levens)gevaarlijke en tevens verslavende opiaten. 

LEES OOK:  Johns Hopkins-studie: wiet verzacht ontwenning van opiaten

[openingsbeeld: Dougie Jones/Shutterstock]