(advertenties)
(advertentie)

Onderzoekers aan de John Hopkins Universiteit in de VS rapporteren dat wiet de meest voorkomende symptomen bij ontwenning van opiaten verzacht. Hoe dat precies zit lees je hier.

Omdat de legale status van cannabis wereldwijd verandert, wordt er in toenemende mate onderzoek gedaan naar de plant. Dit bevestigt onder meer de sterke pijnstillende werking van wiet. Deze werking is zelfs van dien aard dat cannabis het gebruik van sterke pijnstillers zoals opiaten vermindert.

En dat is niet alles. Wiet kan mensen die na langdurig opioïdengebruik stoppen, helpen bij de ontwenningsverschijnselen.


LEES OOK:


72 procent ervaart verlichting

Bewijs hiervoor komt van de prestigieuze Johns Hopkins Universiteit in de VS. Dit particuliere instituut voor hoger onderwijs is een van de belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen ter wereld.

Een studie van deze universiteit, die in het komende nummer van de Journal of Substance Abuse Treatment wordt gepubliceerd, vroeg 200 mensen naar hun gebruik van cannabis en opioïden. De onderzoekers waren benieuwd of mensen die zowel cannabis als opioïden gebruiken minder moeite hebben om te stoppen met opiaten.

Van de 125 respondenten die wiet gebruikten om ontwenningsverschijnselen te behandelen, zei bijna driekwart (72 procent) dat het symptomen verlicht. Slechts 6,4 procent zei dat het ze erger maakt. Nog eens 20 procent rapporteerde gemengde resultaten en drie mensen (2,4 procent) gaven aan dat cannabis geen duidelijk effect heeft.

Verlichting bij alle symptomen

Artsen wereldwijd raken het erover eens dat wiet bij pijn werkt. [Motortion Films]

In ten minste vier Amerikaanse staten kunnen patiënten een opioïdenverslaving officieel laten behandelen met medicinale wiet. Echter klaagden critici dat er weinig en tegenstrijdig bewijs is die dat beleid ondersteunt. Sommige studies beweren namelijk dat wiet afkickverschijnselen juist erger maakt, terwijl andere concluderen dat het helpt.

Bij alle 18 veelvoorkomende symptomen die men onderzocht ervoeren de deelnemers verlichting.

De onderzoekers van het John Hopkins-onderzoek erkennen dat beperkt en tegenstrijdig bewijsmateriaal niet wenselijk is. Als medici een bepaalde behandeling mogen uitvoeren, moet daar wel voldoende overeenkomend bewijs voor zijn.

Gelukkig levert het nieuwe onderzoek veel bewijs voor de voordelen van wiet bij een opioïdenverslaving. Bij alle 18 veelvoorkomende symptomen die men onderzocht ervoeren de deelnemers namelijk verlichting. “Bij alle symptomen gaven veel meer deelnemers aan dat de symptomen verbeterden dankzij cannabis, in vergelijking tot mensen die aangaven dat de symptomen verergerden”, aldus de studie.

Effect van wiet

De meest gemelde symptomen die wiet verlicht waren:

  • Angst (76,2 procent van de respondenten
  • Onwillekeurige bewegingen (54,1 procent)
  • Slaapproblemen (48,4 procent)
  • Bot- en spierpijn (45,9 procent)
  • Rusteloosheid (45,1 procent)
  • Misselijkheid (38,5 procent)
  • Onbedwingbare trek (37,7 procent).

Een aantal symptomen die naar verluidt erger werden waren geeuwen (7,4 procent), loopneus (6,6 procent), tranende ogen (6,6 procent), rusteloosheid (5,7 procent), braken (5,7 procent) en opvliegers (5,7 procent).

Vrouwen rapporteerden een significant grotere mate van symptoomverlichting dankzij cannabis dan mannen.

Ook opmerkelijk is de volgende quote uit het rapport: “Gemiddeld verdubbelden de scores voor de ernst van ontwenningsverschijnselen op dagen dat deelnemers géén cannabis gebruikten”.


LEES OOK:


Zelfkritiek

Onderzoekers geven aan dat klinisch onderzoek naar dit onderwerp gerechtvaardigd is. Dus
gerandomiseerd onderzoek op mensen inclusief controlegroep; de heilige graal onder wetenschappers. [Shutterstock/S_L]

De onderzoekers hebben ook kritiek op hun eigen studie. Ze geven aan dat data werd verkregen middels een digitaal platform. Persoonlijke validatie was niet mogelijk.

Een andere beperking is dat deelnemers ​​zelf de ernst van hun symptomen beoordeelden; van 0 (helemaal niet) tot 4 (extreem ernstig). Een vorm van subjectieve zelfrapportage met een beperkte schaal. Een schaal van 0 tot 10 was bijvoorbeeld al beter geweest.

Daarom willen de onderzoekers op basis van hun gegevens nog niet zover gaan dat wiet per definitie gunstig is voor iedereen die afkickt van opioïden. Ze concluderen daarentegen wél dat hun gegevens de noodzaak tonen voor verdere, klinische onderzoeken naar wiet en ontwenningsverschijnselen. 

Of die er gaan komen is zo goed als zeker. De vraag is alleen: wanneer? Hopelijk zo snel mogelijk zodat mensen die door een afkickproces gaan kunnen profiteren van hulp. Hulp in de vorm van medicinale wiet.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lumppini]