(advertenties)
(advertentie)
De westerse wereld zucht onder een verslavingsepidemie: miljoenen mensen die niet meer zonder opioïden medicijnen – met name pijnstillers – kunnen. Een kwart miljoen Europeanen en Amerikanen – per jaar –  komt hierdoor zelfs aan een voortijdig einde. Gelukkig blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat medicinale cannabis deze verontrustende trend kan keren!

Geen propaganda maar feiten

Dat is nou het fijne van legalisering van (medicinale) cannabis: je kan eindelijk met echte feiten en onderzoek op de proppen komen, na al die jaren van ongefundeerde war on drugs propaganda. Zo blijkt dus steevast in Amerikaanse staten met legale mediwiet dat cannabis een effectieve pijnstiller is, maar ook een prima opioïden-alternatief. Niet alleen kan cannabis de verslaving tackelen, uit nieuwe studies blijkt ook dat het aantal recepten voor opiaten er door vermindert.

Legale mediwiet = minder opioïden-recepten

De twee wetenschappelijke onderzoeken die cannabis koppelen aan een afname van opiatengebruik zijn deze maand gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine. Beide studies gaan er daarbij vanuit dat het hoge aantal recepten de epidemie heeft veroorzaakt.

De eerste studie ‘Association of Medical and Adult-Use Marijuana Laws With Opioid Prescribing for Medicaid Enrollees‘ kijkt naar het gebruik van opioïden medicijnen door Medicaid-patiënten. Medicaid is een hulpverleningsprogramma voor de lagere inkomensklassen in de VS, betaald door de staten en de federale overheid. Uit dit onderzoek blijkt dat in staten waar wiet legaal is voor pijnbestrijding het aantal opiaten recepten tussen 2011 en 2016 daalde met 6 procent. In staten die daarnaast ook nog eens legale recreatieve cannabis kenden was dat cijfer nóg eens 6% lager.

In gebieden waar patiënten toegang hebben tot legale medicinale cannabis daalt het aantal voorgeschreven opioïden-medicijnen/opiaten… [foto: Soru Epotok/Shutterstock]

Senioren en gehandicapten

Ook het tweede wetenschappelijke onderzoek, met de titel ‘Association Between US State Medical Cannabis Laws and Opioid Prescribing in the Medicare Part D Population‘ wijst op de rol van wiet als mogelijke opiaten killer.  Medicare is een sociaal verzekeringsprogramma van de Amerikaanse federale overheid, dat instaat voor toegang tot gezondheidsverzekering voor Amerikanen die 65 jaar of ouder zijn, en jongere mensen met een handicap. De onderzoekers keken naar data van 2011 tot 2015, waarbij het aantal voorgeschreven recepten centraal stond.

De resultaten van deze tweede studie komen overeen met die van de eerste. In 14 staten met medical marijuana dispensaries (en later nog eens 9 staten die gedurende de onderzoeksperiode mediwiet legaliseerden) waren er 14 procent minder opioïden-doses per dag.

Niet langer negeren

Duidelijk is dus dat de brede toegang tot legale medicinale cannabis een belangrijke rol kan spelen bij zowel pijnmanagement als de bestrijding van de dodelijke opiaten-epidemie.

We kunnen beide onderzoeken het beste samenvatten met een citaat van econoom W. David Bradford van de University of Georgia in de New York Post:

‘The benefits  of medical marijuana are now hard to ignore’

[openingsbeeld:  Lightspring/Shutterstock]