(advertenties)
(advertentie)
Toppen is een bewezen kweektechniek om meer wiettoppen te krijgen aan één plant. Door een tak of hoofdstam terug te snoeien, verdubbel je het aantal groeitoppen en ontwikkelt de plant zich meer in de breedte dan in de hoogte. Waar en wanneer je een wietplant topt, heeft echter een grote invloed op het resultaat. 

Toppen is al zo oud als de weg naar Rome, en wordt bij allerlei planten toegepast. Denk voor de verandering maar eens aan een buxus. Je weet wel, die lage stuikjes waar veel in tuinen een dichtbegroeide haag van staat. Om zo’n haag mooi dicht te laten groeien, wordt hij ieder jaar een tot twee keer terug gesnoeid. Voor iedere tak die hierbij afgeknipt wordt, komen er minstens twee nieuwe in de plaats. De buxus wordt groter en dichter en vormt een haag waar je niet doorheen kunt kijken.

De zijscheuten onder de plaats van toppen, zullen uitgroeien tot nieuwe hoofdtoppen.

Hoewel het toppen van een wietplant een heel ander doel heeft, gebeurt er eigenlijk precies hetzelfde. Iedere keer als je een tak of hoofdstam afknipt, nemen de zijscheuten eronder het over. Eén tak verandert in twee takken en twee takken groeien ook uit tot twee toppen, en dat is meer dan één. In plaats van alle energie naar één tak of top, worden de sappen en de groeikracht verdeeld over de zijscheuten. Je wietplant verbreedt zich in plaats dat ze de hoogte in schiet.

Redenen om te toppen

Het toppen van een wietplant wordt dan ook voor twee doelen gedaan. In de eerste plaats, leveren twee toppen meer oogst op dan één. Hoewel de twee nieuwe toppen kleiner zullen zijn, dan de originele top had kunnen worden, ligt het totale gewicht ervan hoger. Door het toppen krijgt de plant een betere vorm voor wat betreft de lichtverdeling, en een hoger oogstgewicht. Opbrengstverhoging is de voornaamste reden waarom kwekers hun wietplanten toppen.

Nodes zijn de vertakkingen, internodes de ruimte ertussen. Wacht tot je plant minstens 4 nodes heeft voor je haar voor het eerst topt.

Je kunt je wel voorstellen dat twee toppen (takken) ook minder snel zullen groeien dan één. Door een wietplant te toppen, wordt de groei over meerdere toppen verdeeld. De wietplant ontwikkelt hierdoor meer in de breedte en minder snel in de hoogte. En dat is handig wanneer je binnen kweekt, in een kweektent of kast met een beperkte hoogte. Hoogtebeperking en meer breedte-ontwikkeling is de tweede belangrijkste reden om een wietplant te toppen.

Wanneer te toppen?

Je kunt natuurlijk niet zomaar de schaar in je wietplant zetten, er moeten wel genoeg zijtakken zijn om nieuwe toppen uit te vormen. Zou je een zaailing toppen voordat er goed en wel 3 tot 4 setjes zijscheuten (nodes) aan groeien, dan doe je meer kwaad dan goed. De jonge plant heeft dan teveel hersteltijd nodig, en dat is niet rendabel.

In plaats daarvan zou je op zijn minst met toppen moeten wachten tot een wietplant groot en gezond genoeg is, en over een goed ontwikkeld wortelsysteem beschikt. Dan heeft het toppen niet zoveel invloed meer op de groei en kost het nauwelijks hersteltijd. Er zijn grofweg twee manieren om te toppen, maar onthoud dat een wietplant altijd minimaal 3 nodes moet hebben voor je er aan begint.

Wat haal je weg?

Hoeveel je bij het toppen weghaalt, oftewel hoe ver je een wietplant terugsnoeit, hangt af van het doel van het toppen. Als het doel simpelweg is om twee toppen et creëren waar er eerst één groeide, dan kun je het best zo min mogelijk van de bovenste groeipunt weghalen. Wacht tot de plant ongeveer vier nodes heeft, en knip voorzichtig alleen de bovenste groeipunt eruit. Dit levert een snel herstel op en verdubbelt het aantal groeipunten.

Veel kwekers snoeien hun planten echter een paar nodes terug om zo een stevige basis voor hun planten te creëren en de hoogte flink terug te snoeien. Dat kan zin hebben als je bijvoorbeeld maar weinig hoogte hebt in je kweekruimte, maar toch een flinke dikke stam en wortelstelsel wil hebben voor je tot de bloei over gaat. Soms wordt het ook toegepast bij main-lining, een variatie op scroggen.

Bij main lining wil je een stevige plant. Snoei gerust terug naar de derde node, maar wacht eerst tot je plant 6 nodes heeft.

Wanneer je dit doet, dan moet je er echter wel rekening mee houden dat hoe meer je weghaalt, hoe groter de aanslag op de gezondheid en hersteltijd van je plant zal zijn. Als je zo’n stressvolle ingreep wil toepassen, is het belangrijk dat je planten daar groot genoeg voor zijn. Wacht tot je plant minimaal 6 nodes heeft zodat je zeker weet dat het wortelsysteem goed ontwikkeld is.