(advertenties)
(advertentie)

Bladvoeding wordt vaak over het hoofd gezien maar is een goede manier om wietplanten snel en direct van extra voedingsstoffen te voorzien. De voedingsstoffen komen via de bladeren en stammen direct in het vaatstelsel van de planten. Het is als het ware een geheime ingang tot de kern van je plant.

De belangrijkste manier waarop wietplanten voedingsstoffen opnemen is via de wortels in de grond. Bladvoeding kan dat niet vervangen maar is wel een handige en directe manier om voeding in je plant te krijgen. Het geeft je directe toegang tot het vaatstelsel van je planten en is een goede manier om wietplanten een boost te geven te geven, of tekorten snel en lokaal aan te vullen.

Je moet echter wel een beetje weten wat je doet als je bladvoeding gaat geven. Het kan namelijk ook een schadelijk effect hebben. Als je bijvoorbeeld de verkeerde producten gebruikt, of als je op de verkeerde momenten voeding op de bladeren sproeit. Laten we dus ook maar beginnen met wat je NIET moet doen met bladvoeding.

Wat je niet moet doen met bladvoeding

Wietplanten die binnen onder een krachtige kweeklamp groeien, kun je beter niet besproeien wanneer de lamp aan staat. De druppels van het voedingswater kunnen dan werken als een soort lens, waardoor het licht van je kweeklamp de bladeren kan verbranden.

Wanneer je kweeklamp aan staat, dan openen de stomata of huidmondjes zich daarnaast ook om warmte vocht en zuurstof kwijt te raken. Dat proces stopt als de bladeren nat zijn van water en bladvoeding.

In de bloeifase moet je ook geen bladvoeding gebruiken, en zeker niet als die al in een gevorderd stadium is. Je wil immers geen plantenvoeding op je medicinale wiet hebben, en later zelf binnenkrijgen.

Let op de luchtvochtigheid

Het is ook geen goed idee om bladvoeding te gebruiken als dit een nadelig effect heeft op de luchtvochtigheid. Bladvoeding verhoogt de luchtvochtigheid in je kweekruimte namelijk.

Hoewel wietplanten in de zaailing- en groeifase een hoge luchtvochtigheid meestal goed kunnen hebben, moet je het ook weer niet te bont maken. Een te hoge luchtvochtigheid kan niet alleen voor schimmelproblemen zorgen maar het remt ook de verdamping en daarmee de groei.

Zeker als de luchtvochtigheid tijdens de bloeifase al aan de hoge kant is, kun je die beter niet verder verhogen door je planten te besproeien. Een goed klimaat is uiteindelijk veel belangrijker voor je wietplanten dan bladvoeding.

Verder is het belangrijk om je bladvoeding niet te sterk geconcentreerd te maken. Lees de mengverhouding op de fles dus goed, en verdun het voor de zekerheid nog wat meer als je het de eerste keer gebruikt.

Zo gebruik je bladvoeding wel

Nu je weet wat te vermijden als je bladvoeding gaat geven, kunnen we over naar de juiste manier van het sproeien. Het beste moment om bladvoeding te sproeien is op het moment dat je kweeklamp uitschakelt. Als het licht uit gaat, gaat je plant namelijk in de slaapstand. Dit duurt ongeveer 15 minuten, en in die 15 minuten nemen de bladeren de bladvoeding het beste op.

Hoe fijner de nevel en druppels op het bad, hoe beter bladvoeding wordt opgenomen.

Vlak nadat de lamp uit is, is verder een ideaal moment om bladvoeding te geven omdat de planten dan meer dan genoeg tijd hebben om het op te nemen. Zou je vlak voordat de lamp aan gaat sproeien, dan is je plant wellicht nog nat wanneer de lampen aan gaan en zoals we eerder al aangaven is niet wenselijk.

Sproei vervolgens een fijne nevel op de bladeren en de stam. Zorg ervoor dat de fijne druppeltjes op het blad ook fijn blijven, dus sproei niet zo veel dat het water er weer af druppelt. Minder is meer, en hoe fijner de nevel hoe beter je planten het kunnen opnemen.

Overweeg daarom een druksproeier met pomp als je vaker bladvoeding gaat geven. Sommige druksproeiers kun je verder ook ondersteboven gebruiken, wat handig is om de onderkant van de bladeren te behandelen.

Snel tekorten aanvullen met bladvoeding

Gebruik bladvoeding om lichte voedingstekorten snel aan te vullen. Vooral de sporenelementen (ook wel micro nutriënten genoemd) zoals borium, molybdeen, ijzer, zink, mangaan en magnesium, worden goed opgenomen. In mindere mate nemen wietplanten ook de NPK-meststoffen uit een minerale groeivoeding op via het blad.

Calcium en magnesium tekorten kun je goed aanvullen met een spray van 3 milliliter Cal/Mag (als apart product verkrijgbaar in de meeste off- en online growshops) per liter water. Zo hoef je je standaard voedingsregime niet aan te passen, en kun je individuele planten met problemen behandelen zonder dat de rest van je planten daaronder te lijden hebben.

De meeste fabrikanten van plantenvoeding verkopen ook speciale bladvoeding die je kunt gebruiken. Gewone minerale plantenvoeding kun je echter ook op de bladeren van je wietplanten sprayen, maar dan wel veel meer verdund. Gebruik ongeveer een zesde van de hoeveelheid voeding die je normaal per liter water gebruikt als je via de wortels voedt. De ideale pH-waarde voor minerale bladvoeding is 7 (pH-neutraal).

Compostthee

Wil je biologisch bijvoeden via de bladeren dan is compostthee een ideaal middel. Compostthee kun je zelf maken van compost of van compostthee in poedervorm. Het voedt wietplanten niet alleen maar laat ook een beschermende laag op de bladeren achter met onder meer nuttige bacteriën.

[Foto’s: Shutterstock]