(advertenties)
(advertentie)

De meeste thuiskwekers weten wel dat het aantal lichturen per dag ervoor zorgt dat wietplanten blijven groeien, of juist gaan bloeien. Toch valt er veel meer te vertellen over het forceren van de bloeifase. Wanneer kun je daar bijvoorbeeld het beste mee beginnen? En hoe voorkom je dat wietplanten te veel strekken in de bloeifase? En kun je de bloeifase ook versnellen of verkorten met het lichtschema?

Wietplanten zijn zogeheten korte dag planten. Dat houdt in dat ze in de natuur in de zomermaanden groeien, en aan de bloeifase beginnen wanneer de dagen korter worden. Binnen gebruiken kwekers schakelklokken om het aantal lichturen per dag te manipuleren. Door kweeklampen op zo’n schakelklok aan te sluiten, kunnen ze exact bepalen hoe lang de kweekruimte dagelijks verlicht moet zijn. Zo bepalen ze zelf wanneer de bloeifase moet beginnen.

Wietplanten zijn korte dag planten, en bloeien in de natuur als de dagen korter worden. Foto: Handatko, Shutterstock

Groei en bloei: 18/6 en 12/12

Om te blijven groeien, is een daglengte van minimaal 14 uur vereist. Kwekers stellen doorgaans echter een schema in van 18 uur licht en 6 uur donker voor de groeifase. 18 uur licht betekent namelijk meer tijd voor de fotosynthese, en dus een snellere groei.

Omdat wietplanten hun bloei-hormonen alleen ’s nachts produceren, is het de donkere periode die bepaalt wanneer wietplanten gaan bloeien. Dat kan al vanaf een ononderbroken donkere periode van 10 uur maar de optimale donkere periode voor de bloei is 12 uur. Door de schakelklok dan ook op 12 uur licht en 12 uur donker in te stellen, forceren binnenkwekers de bloeifase. Er zijn daarnaast allerlei alternatieve lichtschema’s voor de groei- en de bloeifase maar 18/6 voor de groeifase en 12/12 voor de bloeifase is optimaal, en wordt dan ook door de meeste binnenkwekers gehanteerd.

Het is daarbij wel van belang dat de kweekruimte tijdens de donkere periode ook echt donker is. Ook een klein beetje licht kan wietplanten ’s nachts wakker houden, en ervoor zorgen dat de bloeifase niet begint. Daarnaast is het met name in de bloeifase belangrijk dat de donkere periode niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld een half uurtje licht. Niet even bij de wietplanten gaan kijken dus, als de kweeklamp uit staat!

Wanneer ga je van groei naar bloei?

Dat je nu weet hoe je een wietplant in bloei zet, maakt het nog niet per se gemakkelijk om dat op het juiste moment te doen. Het is namelijk niet zo dat een wietplant meteen met bloeien begint zodra je het 12/12 lichtschema instelt. De plant zal eerst een periode van extra snelle groei doormaken. Deze periode duurt afhankelijk van de wietsoort, zo’n twee tot vier weken. Tijdens deze extra snelle groei worden wietplanten over het algemeen ook twee keer zo hoog. Daarnaast heeft ook de leeftijd van de plant invloed.

Je kunt het moment van de omschakeling naar 12/12 dan ook bepalen op basis van de leeftijd van de plant, of op basis van de hoogte van de plant. Aangezien stekken, hoe klein ook, feitelijk al volwassen zijn, zou je die ook direct op 12/12 kunnen zetten. Het is echter beter om even te wachten tot ze een sterk wortelgestel hebben. Dit duurt gemiddeld zo’n twee tot drie weken.

Stekken zijn al volwassen, en kunnen direct op 12/12. Het is echter beter om 2 tot 3 weken te wachten tot het wortelgestel goed ontwikkeld is. Foto: SINTAYA LAOOR, Shutterstock

Voor zaailingen geldt dat ze nog niet volwassen zijn. Mits de tijd en ruimte het toelaat kun je deze dan ook beter eerst een week of 5 tot 8 laten groeien, voordat je ze op 12/12 zet. Uiteraard kun je jonge zaailingen ook direct op 12/12 zetten, maar biologisch zijn ze nog niet in staat om te bloeien totdat ze ongeveer drie weken oud zijn.

Beter is het wellicht om het moment van omschakelen te bepalen aan de hand van de gewenste hoogte. Afhankelijk van de soort, worden wietplanten zoals eerder gezegd doorgaans twee keer zo hoog na de omschakeling. Op basis van de hoogte schakel je daarom over naar 12/12 op het moment dat de planten 50% van de maximale hoogte bereikt hebben. Hou daarbij ook rekening met de minimale afstand tussen de planten en de kweeklamp.

Heb je een beperkt hoge kweekruimte, dan kun je je wietplanten korter houden en breder laten groeien door ze te toppen en trainen. Zo kun je ook in lagere kweekruimtes een groeifase van 5 tot 8 weken aanhouden, en je plant eerst tot volledige wasdom brengen.

Willie Wietmans Critical Orange Punge groeit veel sneller dan de andere wietplanten in de CNNBS G-Kit XL

Afhankelijk van de soort worden wietplanten gemiddeld twee keer zo hoog na de omschakeling naar 12/12. Foto: Willie Wietman.

De strek beperken

De strekkende fase die aan de bloeifase vooraf gaat kan lastig en nadelig zijn. Planten die erg veel strekken worden dan lang en gerekt. De opbrengst vermindert, en onderste toppen krijgen dan niet altijd genoeg licht. Daarnaast kan een extreme strek ervoor zorgen dat toppen tegen je lamp groeien en daardoor verbranden. Ook kunnen lange planten zwak worden en ombuigen of zelfs breken door het gewicht van de wiet (toppen).

Hoewel de strekkende periode nooit helemaal voorkomen kan worden, kun je de groei wel enigszins beperken. Wanneer je het 12/12 lichtschema begint met een éénmalige extra lange donkere periode van 48 tot 72 uur, zal de bloei eerder beginnen, en houdt de strekkende periode minder lang aan. Zorg er daarnaast altijd voor dat je planten voldoende licht krijgen. Een plant die te weinig licht krijgt (of als de lamp te hoog hangt) zal het daardoor juist hogerop zoeken.

Lichtkleur in graden Kelvin. Hoe blauwer hoe minder een wietplant strekt. Foto: Zern Liew, Shutterstock

Een andere manier om de strek te beperken is door middel van de kleur van het licht. Hoe blauwer het licht gedurende de overgang van groei naar bloei, hoe minder de strek. Hoe roder het licht, hoe meer de plant strekt. Dit geldt trouwens niet alleen voor de strekkende fase, maar ook voor de groeifase.

Je zou dus een blauwer licht kunnen gebruiken tijdens de strekkende periode, zoals een CMH kweeklamp of een LED kweeklamp met een hogere kleurtemperatuur in Kelvin (zie afbeelding hierboven). Sommige LED kweeklampen hebben opties om het lichtspectrum aan te passen, door delen van de diodes aan of uit te schakelen.

De temperatuur speelt vervolgens ook een rol bij de strek. Houdt de temperatuur tijdens de donkere periode lager dan tijdens de lichtere periode, maar laat het niet meer dan 10 graden zakken. Zorg er ook voor dat de temperatuur met de lamp aan, niet boven de 27 graden komt, want daarboven stimuleert de temperatuur ook extra groei in de hoogte. Daarnaast is het belangrijk om ook een goede luchtcirculatie te hebben, want dat helpt ook om wietplanten korter en sterker te houden.

De beste manier om een wietplant kort en bossig te houden is door training tijdens de groeifase.

De beste manier om een wietplant echter kort en bossig te houden is echter door middel van toppen en plantentraining. Dit dien je echter wel te doen tijdens de groeifase, vóórdat je het 12/12 lichtschema inschakelt.

[Openingsfoto: Maxx-Studio, Shutterstock]