10 dingen om WEL én NIET te doen als je wiet gaat kweken
Zelf medicinale wiet kweken is niet moeilijk, maar er zijn wel do's en don'ts. Daarom 10 zaken die je vooral WEL en NIET met wietplanten moet doen.
Als je buiten (of binnen) zelf je eigen medicinale cannabis groeit, dan weet je waarschijnlijk ook wel het een en ander van toppen. Zo niet, lees dan ook vooral verder want door een wietplant te toppen, ontstaan er meerdere grote toppen en dus een betere oogst. Het toppen zelf is een eenvoudige handeling. En als je deze stressloos uitvoert kun je ook autoflower wietplanten zonder zorgen toppen.
Toppen moet je in dit geval niet verwarren met het zelfstandige naamwoord toppen. We hebben het namelijk over een kweektechniek, oftewel een handeling. Een zeer eenvoudige handeling bovendien, die desondanks toch zó effectief is, dat bijna iedereen met een paar (medicinale) wietplanten het doet.
Voor degenen die er nog nooit van gehoord heeft, leggen we het principe even kort uit. Een wietplant die je met rust laat, groeit in principe met dezelfde structuur als een kerstboom. Uit de aarde groeit één centrale stam, en vanuit die stam groeien de zijtakken. Zo’n wietplant heeft na de bloei dus maar één allerhoogste top, en deze groeit als een piek, bovenaan de centrale stam. Deze hoofdtop zoals die genoemd wordt, is omringd door vele kleinere toppen die aan de uiteinden van de zijtakken groeien.
Wanneer je nou tijdens de groeifase het uiterste groeipuntje van een wietplant haalt, dan noem je die handeling toppen. De twee zijtakjes die onder het afgehaalde topje groeien, zijn door het toppen de twee bovenste groeipunten geworden. Je hebt nu dus twee hoofdtoppen in plaats van één. Dat niet alleen maar ook de overige zijtakken ontwikkelen zich nu ook meer ten opzichte van de hoofdtoppen. Het resultaat is dus een breder groeiende wietplant, en meer grote toppen en dus een grotere oogst. Je kunt zowel de centrale stam toppen als de zijtakken.
Het toppen is een kweektechniek die wordt gerekend tot de zogenaamde High Stress Training. Dit omvat alle technieken waarbij je de plant snoeit, omdat zulke amputaties nu eenmaal hersteltijd en stress (voor zover je daarover kunt spreken bij een plant) opleveren. Dit is dan ook de reden dat er dikwijls wordt gezegd dat je een autoflower wietplant niet zou moeten toppen. Het toppen zou dermate veel hersteltijd kosten, dat de autoflower hierdoor uiteindelijk kleiner blijft dan wanneer je niet zou toppen.
En nou stamt het advies om autoflowers niet te toppen uit de tijd dat autoflowers sowieso nog veel kleiner waren, en kun je een moderne autoflower, tegenwoordig met een gerust hart toppen. Maar helemaal als je dit op de methode zonder stress doet. Die gaat als volgt.
Door het topje dat je weghaalt zo klein mogelijk te houden vertraag je je wietplant het minst. Bij het stressloos toppen haal je dan ook alleen het uiterste groeipuntje weg. Om dit te doen, vouw je eerst de bovenste blaadjes in de kroon open. Het groeipuntje dat ertussen zit, duw je vervolgens met je vinger tot die afbreekt. Er komt geen schaar bij het stressloos toppen aan te pas, want het kleine groeipuntje breekt vanzelf gemakkelijk af. Hieronder zie je de methode in drie stappen in foto’s.
Zo, nu weet je wat toppen is en hoe dat ook zonder stress kan. Probeer het als je dit jaar buiten (of binnen) mediwiet gaat kweken!