(advertenties)
(advertentie)

Iedere ouder kent wel de kracht van de drie R’s bij de opvoeding: Rust, Reinheid en Regelmaat. Iedereen die buiten (medicinale) wiet gaat kweken wordt eigenlijk ook een opvoeder, namelijk van wietplanten. Alleen gaat die opvoeding het beste wanneer je vier W’s hanteert: Waarom? Wat? Wanneer? en Waar?

Succesvol buiten wiet kweken vraagt om een goede voorbereiding. Zomaar in het voorjaar wat wietzaden in de grond stoppen leidt immers maar zelden tot een goede oogst. Wanneer je daarentegen op voorhand weet Waarom je Wat gaat kweken, en Wanneer en Waar je dat gaat doen, dan staat er maar weinig in de weg naar een groen kweeksucces.

W1: Waarom?

Voor je met buiten mediwiet gaat kweken, is het goed om even stil te staan bij de waaromvraag. Er zitten heel veel voordelen maar evenzo ook risico’s aan het buiten kweken van wietplanten. Wie de risico’s en de voordelen kent, kan weloverwogen een beslissing nemen, en kweekt bewuster. Laten we even met de risico’s beginnen, dan kunnen we daarna door naar de voordelen van je eigen medicinale buitenwiet.

Waarom niet? Nou, helaas is het zo dat 5 of minder wietplanten buiten weliswaar gedoogd worden maar het hebben ervan feitelijk nog steeds illegaal is. Mochten je buren over de geur gaan klagen en de politie bellen, dan zal de politie het wel bij een waarschuwing laten mits je de wietplanten aan ze afgeeft.
Je verhuurder kan echter minder mild zijn wanneer er expliciet in het huurcontract staat dat je geen wiet mag kweken. Je kunt in het ergste geval je woning kwijt raken, dus vraag jezelf af of je dat risico wil nemen, en sla je huurcontract er even op na. Wees ook voorzichtig wanneer je naast buiten, ook binnen wiet kweekt. Buiten vallen wietplanten veel meer op dan binnen, en wietplanten buiten kunnen ervoor zorgen dat er ook naar binnenplanten wordt gespeurd.

Door buiten gratis wiet te kweken kun je een hoop geld besparen. Foto: Jan Mika, Shutterstock

Waarom wel? Gelukkig zijn er meer voordelen aan buiten mediwiet kweken dan nadelen. Om te beginnen zul je een hoop geld besparen want buiten groeit cannabis bijna voor niets. Vijf buitenplanten kunnen samen tussen de 150 gram en ettelijke kilo’s medicijn opleveren. Iedere gram daarvan kost in de coffeeshop zo’n 8 tot 12 euro, dus reken maar uit!
Daarnaast is buitenwiet heerlijk van smaak, en weet je als je het zelf kweekt ook dat het vrij is van pesticiden of andere vervuilingen. Dit is natuurlijk extra belangrijk als het je medicijn is. Van de oogst kun je schone wietolie maken om zelf te gebruiken, of andere patiënten mee te helpen.
Het kweken zelf kan ook een goede reden zijn. Het is heerlijk om te zien hoe een plantje in een paar maanden uitgroeit tot iets dat echte (medicinale) waarde heeft. Daarnaast blijken er bij het tuinieren ook nog eens stoffen in de lucht te komen waar je een beetje gelukkiger van wordt.

Er zijn vast nog meer persoonlijke voordelen en nadelen te bedenken. Ons punt is dat je dat ook even doet voor je aan een buitenkweek-avontuur begint. Schrijf alle voors en tegens een keer op. Dat scheelt ook meteen als iemand over je wietplanten gaat zeuren, dan kun je in ieder geval uitleggen waaróm je buiten wiet kweekt.

W2: Wat?

De wat-vraag is oh zo belangrijk als je buiten wiet gaat kweken. Niet alle wietsoorten zijn namelijk geschikt om buiten te kweken in Nederland. Sterker nog, de meeste wietzaden die je kunt kopen, zijn bedoeld om binnen onder ideale omstandigheden te kweken. Veel van deze wietsoorten kunnen met name in de bloeifase niet goed tegen het Nederlandse klimaat. Deze wietsoorten zullen wel goed groeien, maar vaak komt de bloeifase te laat op gang, of duurt die te lang. In het najaar zijn de toppen nog lang niet goed genoeg ontwikkeld, of ze rotten weg door regen en een hoge luchtvochtigheid.

Kies een geschikte wietsoort voor buiten, die ook in het najaar nog goed stand houdt.

Wat je dus nodig hebt is een wietsoort die wél geschikt is voor ons klimaat. Let hierbij op want sommige wietsoorten worden als buitenwiet aangeprezen maar zijn alleen geschikt als buitenwiet in landen met een zonnig klimaat. Goede buitenwietsoorten voor Nederland zijn resistent tegen schimmels en bloeien snel en kort. Vraag desnoods even na of een wietsoort ook echt voor ons klimaat geschikt is. Voorbeelden van klassieke buitenwietsoorten voor Nederland zijn Biddy Early, Early Skunk, Hollands Hope, Frisian Dew en Purple Haze.

Mocht je toch graag een wietsoort kweken die eigenlijk niet geschikt is, zoek dan een automatisch bloeiende versie van de wietsoort. Zogenaamde autoflowers bloeien namelijk vanzelf, en kun je daardoor goed in Nederland laten afbloeien. Ze hebben een vaste levensloop van ongeveer drie maanden, waardoor je ze in mei, juni, juli en augustus kunt laten groeien en bloeien. Voordat het najaar zijn intrede doet, is je autoflower al mooi rijp geworden en kun je haar oogsten.

W3: Wanneer?

Timing is ook uitermate belangrijk bij het buiten kweken. Het Hollandse buitenwietseizoen loopt voor de meeste mensen vanaf mei tot en met september. Daarvoor is het vaak nog erg koud en daarna wordt het meestal te regenachtig voor wietplanten buiten. Wie zijn wietplanten niet binnen voorgroeit, kan met zijn wietzaden pas vanaf mei buiten terecht. Eigenlijk pas vanaf 15 mei want dan is de kans op nachtvorst voorbij. Raadpleeg onze buitenwiet kweekkalender van 2019 om te zien wanneer je kunt beginnen met buiten kweken, wanneer de bloeifase ongeveer begint en wanneer je welke handelingen uitvoert.

De beste buitenwiet kweken vraagt om een uitgekiende planning. Raadpleeg onze buitenwiet kweekkalender om te zien wanneer je kunt beginnen en wanneer je bepaalde handelingen uitvoert.

W4: Waar?

Niet iedereen heeft een tuin, laat staan op het zuiden. Niet iedere plek is ook geschikt om buiten wiet te kweken maar bij de meeste mensen is wel een goed plekje te vinden. Autoflowers zijn zeer geschikt voor balkons en nemen zelfs genoegen met een plekje in een zonnig raamkozijn. Wat we maar willen zeggen, is dat je vooraf goed moet nadenken Waar je je wietplanten buiten gaat kweken.

Heb je een tuin, dan heb je de mogelijkheid om wietplanten in de volle grond te zetten. In dat geval kunnen ze namelijk ontzettend groot worden en een flinke hoeveelheid medicinale cannabis produceren. Maar dan is het wel des te belangrijker dat je een goede plaats in je tuin kiest. Eenmaal in de grond verankerd, kun je je wietplant namelijk niet meer verplaatsen. Zoek in dat geval een plek met zoveel mogelijk zonuren, en hou er ook rekening mee dat de zon in het najaar lager aan de hemel staat. Enige beschutting is ook geen overbodige luxe maar tegelijkertijd heeft een wietplant ook wat wind nodig. Houd ook rekening met het zicht vanaf de straat en zorg dat je wietplant niet al teveel opvalt.

Er is altijd wel een plekje voor een autoflower, zoals je kunt zien op deze collage van autoflowers van CNNBS lezers.

Heb je alleen een balkon of dakterras of wil je liever niet dat wietplanten te veel opvallen? Kweek dan liever in potten. In potten blijven wietplanten kleiner en kun je ze ook nog eens verplaatsen. Zo kun je ze steeds in het zonnetje zetten, of onder een afdakje om ze tegen de regen te beschermen. Autoflower wietplanten zijn perfecte wietplanten om in potten te kweken. Ook in schaduwtuinen zullen ze tot bloeien komen.

[Openingsfoto: Jollanda, Shutterstock]