(advertenties)
(advertentie)

Het is bijna zover: het buitenwiet seizoen staat voor de deur en daarvoor kunnen we autoflower wietzaden van harte aanbevelen Wanneer je die namelijk in de volle grond van je tuin laat groeien, kweek je het makkelijkst en snelst een flinke voorraad medicinale buitenwiet.

Buiten wiet kweken is eenvoudig, en moet je vooral niet te moeilijk maken. Maak daarom gebruik van het kweekgemak dat moderne autoflower wietplanten te bieden hebben. In plaats van de ellenlange levenscyclus van niet-autoflowers die aan het einde van de zomer veel kans op schimmels lopen, kun je het jezelf gemakkelijk maken met autoflower wietsoorten. Door die rechtstreeks in de volle grond van je tuin te kweken maak je het jezelf zo makkelijk, dat je eigenlijk weinig meer hoeft te doen.

Er is bovendien een enorme keus aan mooie soorten, en die zijn als autoflower net zo medicinaal effectief. Omdat autoflowers de laatste jaren daarnaast steeds beter zijn geworden, hoef je qua opbrengst ook nauwelijks in te leveren.

Laat autoflowers een of twee weken voor ijsheiligen ontkiemen, zodat ze van de zonnigste maanden van het jaar kunnen groeien en bloeien. Foto: Yarygin, Shutterstock

Ontkiemen in mei

Gemakzuchtige kwekers kunnen met autoflowers buiten uitstekende wiet kweken, zonder ook maar een druppel te zweten. Zeker wanneer je ze in de volle grond laat groeien heb je er geen omkijken naar. Begin daarvoor niet te vroeg, maar pas in mei met het ontkiemen van autoflower wietzaden. Omdat autoflower wietplanten gemiddeld slechts een maand of drie nodig hebben om van zaad tot oogst te komen, zullen ze daardoor tijdens de mooiste maanden van het jaar leven. De krachtige zomerzon in mei, juni, juli en augustus, zorgt dan voor een geslaagde bloeifase waarin autoflowers goed kunnen afrijpen.

Gemakzuchtige kwekers kunnen met autoflowers buiten uitstekende wiet kweken, zonder ook maar een druppel te zweten

Ontkiemen van autoflower wietzaden gaat natuurlijk hetzelfde als bij ‘gewone’ wietzaden. Je kunt ze tussen watten laten ontkiemen, in een glas water of direct in de grond stoppen, maar het snelste en makkelijkste gaat ontkiemen in een nat koffiefilter in een plastic zakje.

Verpotten

Wanneer autoflower wietzaden eenmaal ontkiemd zijn, is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk in de grond stopt. Nog niet meteen in de volle grond maar laat ze eerst een week of twee in een klein potje met een diameter van ongeveer 7 centimeter (+/- 200 ml) groeien, tot de eerste blaadjes over de rand van het potje groeien. Prik met een satéprikker een klein gaatje in de aarde. Pak de uitgekomen zaden één voor één met een theelepeltje op, en laat ze met het worteltje naar beneden in het gaatje zakken.

Na twee weken in een klein potje, kun je je autoflower in de volle grond zetten.

Zorg ervoor dat de aarde in de potjes een beetje vochtig (maar niet kletsnat!) blijft en zet ze buiten in het licht. Zet ze bij slecht weer en ’s nachts binnen maar laat ze voor de rest van de tijd zoveel mogelijk buiten in de zon staan. Binnen twee tot drie weken zullen het kleine plantjes zijn en kun je ze in de volle grond van je tuin verder laten groeien.

Kweken gaat makkelijker in de volle grond

In de volle grond is het kweken van autoflowers (en andere wietplanten) verreweg het gemakkelijkst. Omdat de wortels hierin alle ruimte hebben, zullen je planten lekker groot worden. In het geval van autoflowers hebben we het dan over een meter tot maximaal één meter vijftig. De wortels groeien valzelf net zo diep en ver, dat ze altijd voeding en water genoeg hebben. De eerste week nadat je de jonge autoflowers in de volle grond hebt gezet, moet je alleen even opletten dat ze genoeg water hebben. Vervolgens heb je bijna geen omkijken meer naar ze, een spreekwoordelijk kind kan de was doen.

De wortels groeien zo diep en ver, dat ze altijd voeding en water genoeg hebben

Het jonge plantje in de volle grond zetten is ook niet moeilijk: schep de aarde op de aangewezen plek om, en haal het kleine wietplantje uit het potje. Hou het potje daarvoor met je ene hand ondersteboven, met het plantje voorzichtig tussen je wijs- en middelvinger (zie de foto’s hieronder). Knijp met je rechterhand zachtjes in het potje totdat de kluit loskomt. Vervolgens graaf je de kluit in de omgeschepte aarde in. Zorg ervoor dat de twee kleine ronde lobblaadjes net boven de grond uitsteken, de rest mag ingegraven worden.

Kies een lekkere zonnige plek in je tuin om de autoflowers te laten groeien. Omdat ze in de volle grond staan, kun je ze tussendoor niet verplaatsen maar dat is ook niet nodig. Je hebt in de zomermaanden met autoflowers namelijk niet te maken met veel regen of koude temperaturen dus je hoeft de planten ook niet tussendoor binnen te zetten. Verduisteren is ook nergens voor nodig want bloeien doen autoflowers toch wel.

Kijk uit voor beestjes

Eigenlijk is dit alles wat ervoor nodig is wanneer je in de volle grond autoflowers kweekt. Je hoeft de planten nauwelijks te verzorgen maar alleen op te letten dat er geen ongedierte op komt. Wanneer de planten in het begin nog klein zijn, kunnen slakken een bedreiging vormen. Met kopertape kun je een barrière voor slakken maken om ze tegen te houden. Je kunt ze ook vangen met biervallen maar in de meeste gevallen volstaat het om gewoon dagelijks goed op te letten en alle slakken die je eventueel ziet, weg te halen.

Wanneer je de grond onder de planten goed hebt omgeschept, kunnen autoflowers explosief snel groeien. Totdat ze bloeien heb je er nauwelijks omkijken naar, maar in de bloeifase krijgen autoflowers dikwijls te maken met bladluizen. Let in de bloeifase dus goed op en inspecteer vooral ook de onderkant van de bladeren. Zie je bladluizen dan kun je ze afspoelen met koud water.
Meestal is er bij overlast van bladluizen ook een mierennest in de buurt. Bladluizen en mieren leven namelijk vaak in symbiose met elkaar. De mieren ‘melken’ als het ware de bladluizen omdat die een zoetige substantie uitscheiden. Ze dragen de bladluizen als dank de planten in. Ga dus op zoek naar het mierennest en bestrijdt die. Je kunt kokend water in de ingang van het nest gieten of mieren lokdoosjes plaatsen.

Buiten in de zomermaanden in devolle grond, kunnen autoflowers groot worden en goed afrijpen. De natuur doet het meeste werk voor je. Foto: Steve Photography, Shutterstock

In augustus rest je alleen nog om je autoflower wietplanten te oogsten, drogen en laten rijpen voor een betere smaak. Veel autoflower kweekplezier!

[Openingsfoto: Auto Duck, Dutch Passion]