(advertenties)
(advertentie)
Een artikel over een vreemde eend onder de wietplanten, namelijk autoflowers. Deze wietsoorten bleven lange tijd erg klein en leverden geen geweldige oogsten op, maar tegenwoordig doen ze helemaal niet meer onder voor de ‘gewone’ wietsoorten. Als je de juiste autoflower soort kiest en die op de goede manier verzorgt kun je met groot gemak wiet kweken én ook nog eens superoogsten draaien. Met deze 10 tips haal je er het meeste uit qua smaak en opbrengst.

Buiten doen autoflowers het helemaal goed, je kunt midden in de zomer afbloeien wanneer de zon op haar heetst is. Geen geklooi met verduisteren dus. Maar omdat een autoflower wel wat anders groeit en bloeit als wietplanten die bloeien op basis van het aantal licht-uren moet je je kweek er ook wel iets op aanpassen.

Je kunt een autoflower midden in de zomer afbloeien wanneer de zon op haar heetst is. Geen geklooi met verduisteren dus

De sleutel tot een geweldige autoflower oogst is formaat. Omdat een autoflower plant een beperkte levenscyclus heeft en de levensdagen vanaf het moment van ontkiemen tot de oogst al vastliggen in de genen, is de groeifase voor een autoflower uitermate belangrijk. Autoflowers zijn dan ook geprogrammeerd om in een sneltreinvaart explosief te groeien.

21-day-old-afghan-roots

Verpot autoflowers niet, dit kost tijd die een autoflower niet heeft

1. NIET overpotten en NIET toppen. Autoflowers zijn niet zo gek op overpotten. Ze hebben simpelweg wel wat beters te doen met hun kostbare tijd dan te herstellen van een transplantatie. Doe je autoflower het maar niet aan, en top haar om dezelfde reden ook maar niet. Laat je autoflowers tot aan de oogst in dezelfde pot staan.

2. Kies een GROTE pot. Geef je autoflower de ruimte om te kunnen groeien, zelfs een klein blijvende soort heeft ruimte nodig om een mooie kluit wortels te kunnen ontwikkelen. Ga niet voor minder dan een 11 liter pot.

3. Neem een LUCHTIG medium. Wortels ondervinden minder weerstand en groeien daardoor veel sneller als het medium lekker luchtig is. Kokos is ideaal, maar aangezien kokos snel opdroogt is het slim om hier een flinke hoeveelheid perliet aan toe te voegen. In een mix van 50% kokos en 50% perliet kan een autoflower snel uit de voeten. In een DWC systeem zoals een bubble bucket kan een autoflower helemaal snel groeien!

4. Voorkom dat je te veel water geeft! Dit is extra belangrijk voor autoflowers, want te veel water remt de groei die een autoflower juist zo hard nodig heeft.

Geef zeker bij autoflowers niet te veel water

Geef zeker bij autoflowers niet te veel water

5. Geef in het begin nog GEEN voeding. Om een snelle wortelgroei te stimuleren geef je pas voeding als de plant 4 nodes ontwikkeld heeft. Als je met voeden begint, begin dan met een lage dosering en voer dit geleidelijk op.

6. Geef pas bloeivoeding zodra de autoflower stopt met groeien. Om het maximale uit de groeifase te halen moet je doorgaan met het geven van groeivoeding tot de plant ook echt stopt met groeien. De autoflower zal dan al begonnen zijn met de bloei, want die start al na zo’n 21 dagen. De groei van een autoflower met een cyclus van zo’n 10 weken zal er na ongeveer 6 weken pas uit zijn, geef tot die tijd een groeivoeding.

7. Ga voor goede autoflower genetica. Koop bij een gerenommeerd zadenbedrijf, en kijk wat sommige soorten bij andere kwekers deden. Kies een soort die heeft laten zien dat ze goed kan opbrengen, of kies natuurlijk juist een kleinere soort zoals Lowrider als je in een heel kleine ruimte kweekt. Je kunt met autoflowers tegenwoordig alle kanten op, er zijn sativa’s, hazesoorten, indica’s en zelfs autoflower CBD soorten.

8. Ga voor een sea of green. Als je veel wil oogsten per oppervlakte, dan loont het zeker met autoflowers de moeite om je planten in een sea of green opstelling te zetten. De gedoogregels laten in Nederland niet meer dan 5 planten toe, maar autoflowers lenen zich dus wel perfect om met zijn vijven in een kleine tent gezet te worden. 5 Oogsten per jaar is makkelijk te doen.

9. Doe rustig aan met voeding. Voor autoflowers geldt zeker dat minder, meer is. Probeer op maat te voeden en niet op voorraad.

10. Start met beperkt licht. Een TL of T-Neon lamp is prima om een autoflower mee te laten opgroeien. Kies een lamp in het groeispectrum qua kleur (6500 Kelvin). Voer het aantal lumen op naarmate de plant groeit. Leds zijn perfect, deze zijn qua kleur goed in te stellen op de groei en bloei en verbruiken niet te veel stroom.

Tot slot nog een supermooie autoflower kweek om naar te kijken, veel plezier met je autoflowers!