(advertenties)
(advertentie)
Hoe de ene ‘drug’ (cannabis) de schade van de andere drug (methamfetamine ofwel crystal meth) beperkt. Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Cagliari hebben vastgesteld dat hersenschade door meth wordt tegengegaan door de THC in wiet!

traumatic_brain_injury_head_injuryDe Italianen publiceerden hun baanbrekende onderzoek Δ9-Tetrahydrocannabinol Prevents Methamphetamine-Induced Neurotoxicity’ onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. Hun voornaamste conclusie: marihuana – en dan met name het psychoactieve bestanddeel THC – is in staat om hersenschade te voorkomen die wordt veroorzaakt door de consumptie van methamfetamine. “In deze recente studie hebben we bewezen dat THC, de voornaamste werkzame stof in cannabis, het neurotoxische effect van meth vermindert, door twee markers die hersenschade toebrengen te verzwakken”, stellen de onderzoekers.

Onderzoekers: meer marihuana als medicijn

Om tot deze conclusie te komen injecteerden de wetenschappers meer dan 100 ratten regelmatig met een flinke dosis methamfetamine, gevolgd door een dosis THC. Die laatste liet zien dat er een significante bescherming van het brein optreedt. Dit proces wordt veroorzaakt door hoe de THC – met name de CB2 receptoren – reageren met de immuniteitscellen en zo infecties voorkomen. Met andere woorden: cannabidoïden hebben door hun anti-ontstekings eigenschappen een beschermend effect op het brein. Volgens de universiteit is dit het eerste wetenschappelijke bewijs dat THC de schade van frequent meth-gebruik kan verminderen en de onderzoekers pleiten dan ook voluit voor marihuana als medicijn!

Andere studies steunen de conclusie van de Italianen dat wiet (THC) bij hersenletsel- en ziekten een positief effect heeft. Onder andere ook bij hersentrauma’s, hersenbloedingen, enorme stress, Alzheimer, de ziekte van Huntington, multiple sclerosis en Parkinson is de positieve werking van natuurlijke en synthetische cannabisreceptoren al vastgesteld!

[Openingsfoto: shutterstock/ i3alda]