(advertenties)
(advertentie)
Dat cannabis in veel gevallen een beter medicijn is dan farmaceutische pillen, is inmiddels wel bekend. Maar nu bewijst onderzoek uit Amerika dat legale mediwiet het aantal dodelijke overdoses door pijnstillers flink heeft verminderd!

Onderzoekers van de Universiteit van California hebben Amerikaanse staten waar medicinale cannabis legaal is geanalyseerd. En daarbij bleek dat het aantal dodelijke ongevallen met pijnstillers aanzienlijk gedaald is.

Echte pijnstiller

Volgens de onderzoekers was het resultaat dat als medicinale cannabis voor meer mensen beschikbaar wordt, het het aantal verslavingen aan zeer verslavende pijnstillers verminderd.

prescription-drug-overdoses1Die verslavingen zijn namelijk al jaren een groot probleem in Amerika, zegt het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), een landelijke gezondheidsorganisatie. In 2011 zouden er volgens het CDC meer mensen zijn overleden aan een pijnstilleroverdosis dan aan heroïne en cocaïne samen. Het probleem met farmaceutische pijnstillers is zo groot dat het zelfs een epidemie wordt genoemd.

Afname pijnstillerverslaving

De onderzoekers hebben naar twee dingen gekeken: hoeveel mensen er in een afkickkliniek terecht waren gekomen door pijnstillers en hoeveel mensen er aan overleden zijn. Staten met legale mediwiet en dispensaries toonden een sterke afname in zowel het aantal aanmeldingen bij de afkickkliniek als het aantal doden. Een goed geolied mediwietsysteem was een vereiste, want er was geen afname in staten met legale medicinale cannabis zónder dispensaries.pijnstillers2

 

De voordelen van wiet beginnen zwaarder te wegen dan te nadelen, zowel voor mediwiet als voor recreatieve wiet. Zeker met studies als deze. Wiet redt levens en het decriminaliseren of legaliseren ervan bespaart een heleboel geld.

Verandering in de VS

Amerika is echt aan het veranderen op het gebied van marihuana. Een enquête uit november 2014 onthulde dat iets meer dan de helft van alle Amerikanen vóór legalisering van cannabis is. Dat was in 2003 slechts 34 procent. Veel van hen zien nu ook in dat het levens kan redden, inkomsten opbrengt en dat door legalisering het aantal gevangenen minder wordt. En dat is een goede zaak.