(advertenties)
(advertentie)
In ieder potje past een… juist, een wietplant! Maar niet ieder potje is geschikt voor de wietplant die je van plan bent te kweken. Een monsterplant kweek je niet in een 1-liter potje. Is een vierkante pot beter? Of de speciale potten zoals air-pots of smart pots? Kortom, keuze genoeg.

Drainage

Het is voor alle planten belangrijk dat hun wortels niet te nat staan, en zeker niet in een laag water! Daarom moet een teveel aan water, bij elke pot – welke maat, kleur of vorm hij ook heeft – weg kunnen lopen via drainagegaten aan de onderkant van de pot. Gebruik je een emmer of andere container als pot, boor dan voldoende drainage gaten aan de onderkant van de pot.

Goede potten voor wietplanten

Potten die goed zijn om wietplanten in te kweken zijn in ieder geval lichtdicht. Licht doet wortels niet veel goeds, en een natte en lichte omgeving zorgt voor ongewenste algengroei, dus kies in ieder geval een lichtdichte container als thuisbasis voor je wietplant. Potten waarin de wortels extra zuurstof krijgen, zoals smart pots of air-pots stimuleren snellere groei. Deze speciale potten zorgen er ook voor dat je een beter doorwortelde kluit krijgt die voeding en water efficiënter kan opnemen. Deze slimme potten zijn een relatief kleine investering die een aardige invloed kunnen hebben op een betere oogst. Potten die goed geschikt zijn voor wietplanten zijn:

  • kant-en-klare bloempotten met drainagegaten
  • zwarte (lichtdichte) emmers (vergeet geen drainagegaten te maken)
  • smart pots (van stof)
  • Air-pots

Potmaat

Wat onder de grond aan volume groeit, groeit ook boven de grond. Een grotere container zorgt dus ook voor een grotere plant. Als vuistregel kun je aanhouden dat iedere 5-liter in de pot, ongeveer 20 cm aan plant is. Het is niet heel exact omdat iedere plant, afhankelijk van de genetica en omstandigheden anders groeit, maar toch een handige indicatie van potmaat. Als je twijfelt, neem dan liever een grotere potmaat. Wortels kunnen zichzelf al snel in de weg zitten in een te kleine pot.

Overpotten is een goed idee, als je het een paar keer doet, zorgt het voor een mooie en efficiënte kluit. Pot alleen niet over in de bloeifase, maar zorg ervoor dat je plant minstens twee weken voor het begin van de bloei, in haar ‘eindpot’ staat.

Gewenste plantgrootte en de juiste maat pot

  • 20 centimeter – 5-liter pot
  • 40 centimeter – 10-liter pot
  • 60 centimeter – 15-liter pot
  • 80 centimeter – 20-liter pot
  • 1 meter – 25-liter pot
  • 1,2 meter – 30-liter pot

Vierkant of rond

In gespecialiseerde kweekwinkels worden veel vierkante potten aangeboden, dit is niet voor niets. Vierkante plantenpotten zijn namelijk ruimtebesparend ten opzichte van ronde. Vergelijk het met de fruittella-reclame: een vierkante pot heeft vier extra hoeken aan ruimte. Daarnaast is een vierkante pot iets beter dan een ronde, door de hoeken ontwikkelt de plant een iets betere kluit. De Air-pot heeft dit principe geperfectioneerd door veel hoeken en luchtopeningen in hun potten te maken.

Succes met het kiezen van de juiste pot!