(advertenties)
(advertentie)

Organisch wiet kweken is met voorsprong de makkelijkste manier van wiet kweken, en sluit bijzonder goed aan bij de kleinschaligheid van een medicinale kweek voor eigen gebruik. De medicinale kwaliteit is ook uitstekend, en gegarandeerd vrij van pesticiden. Redenen genoeg dus om je pH- en EC-meter te verruilen voor aarde, een bodemleven en biologische plantenvoeding.

Als je medicinale cannabis gebruikt en ertoe in staat bent, doe je er wat ons betreft goed aan om dat zelf te kweken. Niet alleen is dat leuk om te doen en een stuk goedkoper dan cannabis kopen in de coffeeshop of apotheek. Het is ook nog eens een stuk gezonder want alleen door wiet zelf te kweken, weet je zeker dat er geen rare bestrijdingsmiddelen op zitten. Ook is zelf gekweekte wiet niet bestraald, zoals die van Bedrocan. In de bescheiden CNNBS kweekkast kan iedereen kleinschalig en veilig wiet kweken voor eigen gebruik, en de organische teelt leent zich daar perfect voor.

Wie wietplanten in aarde kweekt is al halverwege op weg naar een organische kweek. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Zoals moeder natuur het doet

Wanneer je plannen hebt om zelf wiet te gaan kweken en je je verdiept in de mogelijke kweekmethoden, kom je als beginner snel uit bij de teelt op aarde. Aarde heeft namelijk een zogenaamde bufferende werking, die kleine foutjes opvangt en kweken zo gemakkelijker maakt. Perfect voor beginners!

Toch is wiet kweken op aarde niet automatisch biologisch of organisch. Minerale plantenvoeding uit flessen degradeert de gebruikte aarde namelijk tot een bijna levenloos medium. En dat is jammer, want als je toch al op aarde kweekt, waarom zou je dat dan niet goed doen?

Door de aarde een bodemleven te geven en puur organische meststoffen te gebruiken, hoef je niets te meten, en krijgen wietplanten altijd precies genoeg voeding. Het lijkt tegenwoordig dat organisch kweken een soort trend, of iets nieuws is. Maar in feite is de biologisch teelt de manier waarop mensen al duizenden jaren gewassen kweken.

Biologische bescherming

In de natuur krijgen wilde gewassen niet snel met insectenplagen te maken. Natuurlijk worden vruchten hier en daar wel aangevreten door insecten, maar er heerst ook een natuurlijk evenwicht waarbij planten onder meer beschermd worden door het bodemleven. Schimmels die in een symbiose leven met de plantenwortels beschermen de wortels tegen slechte schimmels. Goede bodembacteriën doen hetzelfde en breken organische voeding en dode plantenresten af, tot voor de plant opneembare voeding.

Een natuurlijke bodem wemelt van het leven. Dat beschermt en voedt planten met precies de juiste hoeveelheid voeding. Foto: mirbasar, Shutterstock

Minerale plantenvoeding is eigenlijk bedoeld voor de kweek op inerte (levenloze) bodems zoals steenwol of kleikorrels. In aarde zorgt het ervoor dat het bodemleven dood gaat en je dus eigenlijk niet langer biologisch wiet kweekt. De bescherming valt weg, en te veel of te weinig minerale voeding zorgt ervoor dat planten overvoed of ondervoed raken.

Wanneer je op aarde kweekt, doe het dan goed . Gebruik organische voeding en introduceer een bodemleven. Je hoeft dan niet langer de pH-waarde en de EC-waarde te meten en je planten krijgen precies wat ze nodig hebben, en meer!

Completer dieet

Minerale plantenvoeding bevat maar ongeveer 18 mineralen die de fabrikant in het flesje heeft gestopt. Wanneer bodembacteriën echter biologische plantenvoeding en organisch materiaal (in essentie is dat hetzelfde) afbreken, komen er veel meer verschillende mineralen (diverse macro- en micronutriënten) vrij.

Je zult zien dat medicinale wietplanten er gezonder uitzien en verbrande bladpunten door te veel voeding tot het verleden behoren. Om deze reden is spoelen bij de biologische teelt ook niet nodig; de plant neemt alleen op wat nodig is, en geen druppel meer.

Minerale plantenvoeding voedt planten maar doodt het bodemleven. Foto: Hemerocallis, Shutterstock

Gemakkelijk zelf biologische wiet kweken

Ten onrechte denken kwekers dat 100% biologisch kweken moeilijk is, terwijl het tegenovergestelde waar is. Men denkt dat je zelf compost moet maken en daar thee van moet trekken, of met allerlei ongedierte moet leren leven. Compost kun je gewoon in kant en klare zakken kopen, en thee hoef je daar echt niet van te trekken. Hoewel compostthee trouwens wel zeer goed is voor wietplanten, kun je ook volstaan met een goede biologische aarde, een bodemleven uit een potje en een puur biologische plantenvoeding.

Planten groeien op een biologische wijze gaat misschien iets langzamer dan bij van een wietkweker die steenwol als medium gebruikt, en zijn planten tot het uiterste drijft met minerale voeding. De smaak van biologische wiet is volgens de meeste liefhebbers beter en de planten zijn vaak sterker. Bovendien heb je als kweker voor eigen gebruik geen haast, en gaat het je als het goed is toch voornamelijk om de beste kwaliteit. En de opbrengst? Die is in veel gevallen ook beter dan die van een beginner die met minerale voeding aan de gang gaat.

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]