(advertenties)
(advertentie)

Tetrahydrocannabinol (THC) is de verbinding uit de cannabisplant – een cannabinoïde dus – die zorgt voor de high. Het is deze component die cannabis tot een plant maakt die veelvuldig recreatief gebruikt wordt. Maar tegelijkertijd is het ook de reden dat wiet een geneeskrachtig kruid is. THC is slechts één van de honderden verbindingen die in cannabis voorkomt. Al die cannabinoïden en terpenen hebben hun eigen krachten, maar THC heeft wel heel veel te bieden!

Wat is tetrahydrocannabinol?

THC is de psychoactieve stof in cannabis. Psychoactief houdt in dat het een directe invloed op de werking van de hersenen heeft, en daarmee zorgt het voor een high of een stoned gevoel. Welke van de twee optreedt is afhankelijk van welke strain (wietsoort) er gebruikt wordt. Die andere bekende cannabinoïde CBD is in staat om de psychoactieve effecten van THC weer wat af te laten zwakken.

Wanneer je THC tot je neemt middels een vaporizer/verdamper, zal de THC anandamide nabootsen. Dit is een van nature voorkomende chemische stof (neurotransmitter) in het lichaam, die aangemaakt wordt in de hersenen. Door het nabootsen is THC in staat de communicatiefuncties te veranderen. De THC hecht zich aan deze neuronen om dit proces te veranderen. De hersencommunicatie die gewoonlijk via neuronen gebeurt, wordt direct beïnvloed door THC.

Dit wetende, kunnen we gelijk verklaren waarom THC invloed heeft op diverse (cognitieve) hersenfuncties, zoals:

  • Ons denken
  • Mate van plezier
  • Ons geheugen
  • Onze concentratie
  • De zintuiglijke waarneming
  • De tijdwaarneming
  • Onze manier van bewegingen 
  • De coördinatie

Gevolg zou dus kunnen zijn dat activiteiten zoals autorijden en het bedienen van machines na het gebruik van THC mogelijk gevaarlijk(er) zijn. Dat THC zo invloedrijk is als het gaat om onze geestelijke toestand, maakt helaas ook dat er een behoorlijk stigma op rust.

Hoewel psychoactief, bezit ook de in wiet voorkomende cannabinoïder THC heel veel medicinale voordelen… [foto: Romolo Tavani/Shutterstock]

Medicinale voordelen van THC

Desalniettemin kent THC diverse gezondheidsvoordelen. Van THC is bijvoorbeeld aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals PTSS, depressie, eetstoornissen en epilepsie. Mede daarom kiezen mensen ook voor het gebruik van THC(-cannabisolie).

Wanneer iemand er voor kiest om THC te vaporizen, kan dit op verschillende manieren voordelen opleveren. Cannabis en THC hebben bijvoorbeeld bewezen op deze manier een tal van geneeskrachtige werkingen te hebben. Deze omvatten onder andere het potentieel om symptomen zoals misselijkheid en braken bij kankerpatiënten te verlichten, na het ondergaan van een chemotherapie. 

THC heeft ook een gunstige invloed op de eetlust van patiënten met eetstoornissen. Ook patiënten met neurodegeneratieve ziekten bemerken de voordelen van deze cannabinoïde. De pijn bij kankerpatiënten kan ook door het gebruik van THC verlicht worden, of zelf helemaal verdwijnen.

Cannabis en THC werken volgens een natuurlijke methode en veranderen niets in ons lichaam. Wanneer je cannabis gebruikt, profiteer je van je eigen endocannabinoïde-systeem. Je maakt van nature endocannabinoïden aan, en omdat je CB1- en CB2-receptoren in je lichaam hebt worden die ingezet wanneer je cannabinoïden zoals THC consumeert. Reguliere geneesmiddelen daarentegen stimuleren of blokkeren processen. Cannabinoïden werken juist activerend, daar waar nodig. Dit is een veel beter en gezonder proces.

De brede werking van medicinale cannabis

Hoewel een hoop onderzoeken hebben aangetoond hoe effectief THC is, zijn door de overheid  goedgekeurde op THC gebaseerde medicijnen helaas bijna altijd  gemaakt met een synthetische variant van THC. De effectiviteit is hierdoor mogelijk niet hetzelfde als die van de natuurlijke THC rechtsreeks afkomstig van de plant.

Desalniettemin hebben onderzoekers al vele potentiële gezondheidstoepassingen van THC (en andere cannabinoïden) aangetoond. Zo is bewezen dat mediwiet helpt bij:

THC-olie-effecten

Voordat je begint met het verdampen of anderszins innemen van THC, is het goed om je bewust te zijn van de eventuele extra effecten die er optreden. Want hoewel het een geneeskrachtige werking heeft, kunnen ook andere zaken optreden, zoals de psychoactieve effecten. Deze werking treedt niet enkel op wanneer wiet gerookt wordt. Ook bij vaporizen of het innemen van THC-olie, kun je dit ervaren. 

Is het psychoactieve stukje te veel van het goede, dan kun je dit laten afnemen met CBD. In dit artikel lees je meer over hoe je het high-effect af kunt laten zwakken. Verder is het altijd aan te raden rustig aan te kijken wat het verdampen of de olie met je doet; begin dus met een lage dosering. Ophogen kan immers altijd! Wil je snel effect hebben, kies dan voor het gebruik van een vaporizer. Bij het gebruik van THC-olie laat de werking iets langer op zich wachten, maar het is zeker zo effectief.

Wat maakt THC zo waardevol?

THC is een van de vet-oplosbare extracten uit de cannabisplant. Hierdoor blijft het langer aanwezig in weefsels zoals het hart, de hersenen, de lever en de longen. Dit is de reden waarom de effecten van THC langer voelbaar zijn dan die van CBD. 

[openingsbeeld: 271 EAK MOTO/Shutterstock]