(advertenties)
(advertentie)

Multiple sclerose (MS) treft wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen mensen. Het is een complexe auto-immuunziekte die zich niet laat voorspellen en waar ook geen eenduidige behandelmethode voor bestaat. In deze vreemde tijden bemerken mensen met MS niet zelden een toename van hun klachten. Het is namelijk een aandoening die kan verslechteren onder invloed van stress. En sinds maart 2020 behoren ook mensen met MS tot de risicogroep als het gaat om covid-19. Mediwiet kan een positieve invloed hebben op de symptomen van deze ziekte. Daarnaast bespreken we vijf wietsoorten die goed inzetbaar zijn.

MS en medicinale cannabis

Steeds meer mensen die lijden aan MS maken gebruik van de helende werking van cannabis. Mediwiet blijkt in staat te zijn om hun ziekteverloop een drastische wending te geven, in positieve zin uiteraard. Letterlijk maakt wanhoop soms plaats voor hoop.

Uiteraard kunnen conventionele medische behandelingen helpen bij specifieke vormen van multiple sclerose, maar deze farmaceutische geneesmiddelen helpen niet altijd tegen de symptomen. Precies dit is waar cannabis een rol kan spelen.

Wat is multiple sclerose?

Multiple sclerose is een bijzonder complexe medische aandoening die elke patiënt op een compleet andere manier beïnvloedt. De ziekte leidt tot beschadiging van myeline, een laag die de zenuwcellen beschermt. Dit maakt het voor signalen moeilijker om effectief door de cellen te reizen. MS zorgt voor aanzienlijke uitdagingen in het dagelijks leven, waaronder problemen met basistaken zoals lopen, de coördinatie van de armen en het spreken.

Er is bestaat geen remedie voor MS en het is dus niet te genezen. Echter kunnen sommige conventionele medische behandelingen de voortgang vertragen en helpen bij verschillende symptomen. Niet elke MS-patiënt heeft een behandeling nodig omdat – bij  sommigen – de symptomen relatief mild zijn. In deze situatie is het mogelijk om ‘comfortabel’ met de aandoening te leven.

Voor de patiënten met de diagnose RRMS (relapsing-remitting MS) zijn er ziekte-modificerende therapieën. Deze kunnen de effecten van MS op lichaam en geest verminderen. Er bestaan veel verschillende behandelingen, maar sommige daarvan hebben vervelende bijwerkingen. Daarom is het essentieel om iedere behandelmethode goed met je arts te bespreken. Medicatie die de voortgang van de ziekte helpt vertragen is onder meer: Interferon-Beta, Copaxone, Lemtrada, Tysabri, Ocrevus.

Al deze medicijnen worden gebruikt om de symptomen van MS te behandelen. Ze richten zich op symptomen zoals:

Fysiotherapie is ook vaak een nuttige behandelmethode al dan niet in combinatie met een andere vorm van medicatie.

In deze graphic zie je wat MS voor gevolgen kan hebben op je lichamelijke gezondheid… [beeld: VectorMine/Shutterstock]

In het kort de classificaties van MS

Er zijn vier algemeen erkende MS-ziekteverlopen:

Relapsing-Remitting MS

Symptomen van dit type MS zijn vaak tijdelijk, maar soms blijvend aanwezig. De meeste patiënten vallen in deze eerste groep. Het gaat om aanvallen waarbij zich bepaalde symptomen voordoen die later verdwijnen, of weer afzwakken. Er zijn conventionele behandelingen beschikbaar om de symptomen van deze vorm van MS te helpen stabiliseren.

Klinisch geïsoleerde MS

Dit wordt vaak de voorbereidende fase genoemd voor een definitieve MS-diagnose. Om deze variant gediagnosticeerd te krijgen, moet men gedurende 24 uur continue symptomen hebben. Vervolgens kun je ofwel volledig herstellen of eindigen met een officiële MS-diagnose. Niet iedereen die dit ervaart, ontwikkelt een formele diagnose.

Primaire progressieve MS

PPMS houdt meestal de verergering van de symptomen in, evenals een gebrek aan regelmatige terugval en herstel. De symptomen verschijnen meestal geleidelijk en worden met de tijd intenser.

Secundaire progressieve MS

Dit is meestal waar de MS op uitloopt bij patiënten met de diagnose Relapsing-Remitting MS, naarmate de tijd vordert. Bij deze vorm van MS nemen de symptomen toe en neemt de algehele neurologische functie verder af. Dit resulteert vaak in kortere periodes tussen terugval en remissie.

Oorzaken en symptomen van multiple sclerose

De exacte oorzaak van multiple sclerose is onbekend. Wetenschappers zijn echter van mening dat omgevingsfactoren een mogelijke oorzaak kunnen vormen, waardoor het immuunsysteem de beschermende coating (myelene) rond de zenuwuiteinden aanvalt.

Dit resulteert in een verstoring van de signalen in de zenuwen die boodschappen van én naar de hersenen sturen. Bovendien lijken sommige mensen genetisch vatbaar voor een ernstige reactie.

De symptomen van MS zijn onvoorspelbaar en kunne het volgende omvatten:

Er zijn ook andere symptomen. De stoornis is echter divers en treft mogelijk niet eens twee mensen op dezelfde manier. Daarom is het onmogelijk een eindige reeks symptomen te definiëren die verband houden met MS.

Medicinale cannabis en multiple sclerose

Het is mogelijk om enkele van de specifieke symptomen van multiple sclerose te behandelen met behulp van mediwiet. Voorstanders van cannabis suggereren dat het gebruik ondersteuning kan bieden bij heftige (zenuw)pijnen en vermoeidheid. Dit zijn twee van de meest relevante MS-symptomen. Er wordt gesuggereerd dat cannabis ook kan helpen bij stemmingswisselingen en stress.

Wiet kan helpen om de symptomen van MS te onderdrukken… [foto: Richard Podgurski/Shutterstock]

De vijf beste cannabis strains bij multiple sclerose

We nemen de vijf bij MS meest gebruikte wietsoorten onder de loep. Deze soorten hebben eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van enkele symptomen van MS.

1. Sojay Haze

Door gebruikers wordt gezegd dat dit een stimulerende en opbeurende sativa is. Naar verluidt gebruiken MS-patiënten met vermoeidheid als primair symptoom van hun aandoening het beste deze strain. Sojay Haze kan zorgen voor meer energie en kan zelfs zorgen voor een ontspannen euforie. Het houdt de geest gefocust en creatief. (THC-percentage: 15-20%)

2. Russian Assassin

De Russian Assassin een nuttige strain als het gaat om de nachtrust. Veel MS-patiënten slapen slecht en geven aan dat deze soort ontspannend werkt en slaap opwekkend is. Ook kan hij pijn en stress verlichten. Bovendien kan het gebruik van deze soort leiden tot een vermindering van eventuele angsten, wat uiteraard weer helpt bij het beter slapen. (THC-percentage: 21-23%)

3. Super Sour Diesel

Dit is een heel populaire sativa-dominante wietsoort. Het heeft energie-opwekkende eigenschappen en zorgt voor een goede pijnverlichting. Deze eigenschappen zijn een potentieel gunstige combinatie voor MS-patiënten. Veel patiënten hebben te maken met een gebrek aan energie en lijden pijn, en deze strain kan eraan bijdragen dat zij een stuk beter kunnen functioneren in het dagelijks leven. Door het hoge THC-gehalte heeft een klein beetje van deze wietsoort een langdurige werking. Zelfs een een microdosis kan lichaam en geest alle mogelijke voordelen bieden. (THC-percentage: 19-26%)

4. Critical Mass

Critical Mass kan gebruikers een slaperig en loom gevoel geven, net zoals de meeste indica’s dit vaak doen. Kenners zeggen dat deze soort helpt om lichaam en geest te ontspannen en om stress en pijn te verlichten. Dit is waarom het een geschikte strain zou kunnen zijn voor patiënten met multiple sclerose. Degenen die Critical Mass gebruiken doen dit om pijn, stress en geestelijke problemen zoals depressie of angst, te beheersen. Deze wietsoort is perfect voor gebruik in de avond. Wanneer het uit begint te werken, kan het gebruikers helpen in een diepe slaap te vallen. (THC-percentage: 19-22%, CBD-percentage: 5%)

5. One to One

One to One is een unieke medicinale cannabissoort met een perfecte 50/50 verhouding van CBD en THC. Deze strain is ook nog eens een uitgebalanceerde hybride met 50% indica en 50% sativa genetica. Het hoge CBD-gehalte van One to One impliceert minder psychoactieve effecten, met mogelijk meer gezondheidsvoordelen.

Eigenlijk zou het ook vergeleken kunnen worden met Sativex, een op THC gebaseerd recept-medicijn dat specifiek wordt gebruikt voor MS-symptomen. Dit komt omdat ze allebei een 1:1 THC/CBD-verhouding hebben. Als gevolg hiervan kan deze strain een vergelijkbare werking hebben om de onaangename spasmes en krampen te behandelen. Deze symptomen worden vaak ervaren door mensen met MS (THC-percentage: 14%, CBD-percentage: 14%)

LEES OOK:  Cannabis-mondspray Sativex effectief tegen spasticiteit

[openingsbeeld:  Dougie Jones/Shutterstock]