(advertenties)
(advertentie)
Recent onderzoek uit Spanje suggereert dat Sativex van GW Pharmaceuticals, een op de werkzame stoffen uit cannabis gebaseerd medicijn, kan bijdragen aan de behandeling van spasticiteit als gevolg van chronische schade aan de ruggengraat.

Baat bij Sativex

Sativex-spray blijkt de spasticiteit tegen te gaan die wordt geassocieerd met langdurige schade aan de ruggengraat. Wetenschappers van het Hospital Universitario y Politécnico in Valencia, Spanje, ontdekten dit tijdens hun studie Orally administered drug delta-9-tetrahydrocannabinol-cannabidiol.

De orale spray van GW Pharmaceuticals is er één op basis van cannabinoïden, de werkzame stoffen uit de cannabisplant. Uit het onderzoek blijkt dit middel op basis van stoffen uit wiet zeer voordelig voor patiënten met spasticiteit, veroorzaakt door chronische schade aan de ruggengraat.

‘Dergelijke spasticiteit heeft vaak negatieve invloed op de kwaliteit van leven voor de patiënt. Behandelingen ertegen zijn complex en vaak onvoldoende effectief’, meldt de onderzoekspublicatie. Cannabinoïden hebben in diverse onderzoeken echter al bewezen effectief te zijn tegen spasticiteit met andere oorzaken.

Kleine klinische studie

Het experiment van de Spaanse wetenschappers is met 15 participanten relatief klein te noemen. Toch zijn de resultaten serieus, gezien de variabelen volgens de onderzoekspublicatie zijn gemeten middels vier verschillende schalen. Gebruikt zijn de modified Ashworth scale, Penn spasm frequency scale, numeric rating scale en de Visual Analogue scale for pain. Daarbij werden ook klinische variabelen en bijwerkingen van de behandeling verzameld.

Het farmaceutisch bewerkte cannabis-medicijn bleek voor de meeste patiënten effectief. Op maar liefst drie van de vier getoetste schalen werden aanzienlijke verbeteringen gemeten. Twee van de vijftien patiënten stopten echter halverwege met de studie wegens de bijwerkingen.

Al met al concluderen de Spaanse onderzoekers positief: ‘Sativex kan overwogen worden als alternatief voor patiënten met spasticiteit door chronische schade aan de ruggengraat, bij wie traditionele therapieën onvoldoende effectief zijn.’ Wel wordt aangegeven dat verder onderzoek genoodzaakt is voordat het medicijn daadwerkelijk kan worden voorgeschreven; en om een compleet zicht te krijgen van haar bijwerkingen op de langere termijn.

Sativex is een mondspray op basis van THC en CBD, geëxtraheerd uit de cannabisplant. [Foto: shutterstock/Mitch M]

Samenstelling Sativex

Het medicijn dat in deze studie is gebruik, Sativex, is een spray op basis van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) extracten in een 1:1 verhouding. Deze concentraten worden verdund met ethanol (alcohol) en propyleenglycol (PG) voor een goede opname door het wangslijmvlies en pepermuntolie voor de smaak. Elke 100 milliliter verstuiving bevat 2,7mg THC en 2,5 mg CBD. Het medicijn is goedgekeurd voor gebruik bij onder meer multiple sclerose (MS) in diverse landen wereldwijd.