(advertenties)
(advertentie)
De farmaceutische industrie wordt door de meeste medicinaal cannabis patiënten niet volledig vertrouwd. Maar in deze situatie geven we graag het voordeel van de twijfel. Het Britse GW Pharmaceuticals staat namelijk op het punt te bewijzen dat cannabis een effectieve behandeling tegen kanker is. In dit geval weliswaar gecombineerd met chemo, maar hé, het is een stap in de goede richting.

Experiment

GW Pharmaceuticals is voornamelijk bekend van Sativex, een op cannabis-gebaseerd medicijn dat vooral veel wordt gebruikt tegen multiple sclerose (MS). Maar het Britse bedrijf liet onlangs weten goede resultaten te hebben behaald met een experimenteel medicijn tegen een vorm van hersenkanker, glioblastoma multiforme.

Patiënten ervaren bij deze vorm van kanker veel hoofdpijn en krijgen soms persoonlijkheidsstoornissen. Helaas is de levensverwachting met deze vorm van kanker over het algemeen niet hoog. Maar volgens GW Pharmaceuticals kregen patiënten dankzij hun medicijn een langer leven.

Medicijn tegen kanker

“Wij geloven dat de in dit onderzoek bewezen effectiviteit van dit middel de potentiële rol van cannabinoïden in oncologie verder ondersteunt. Het geeft GW mogelijk een nieuw en onderscheidend kandidaat-product voor de behandeling van glioom”, zegt CEO van GW Pharmaceuticals Justin Gover.

GW Pharmaceuticals is vooral bekend van Sativex. Een orale spray die in veel landen gebruikt mag worden tegen aandoeningen als bijvoorbeeld MS.

 

De resultaten van dit onderzoek zijn overigens niet alleen aan cannabinoïden toe te schrijven. In de meest recente fase van de trial kregen patiënten naast GW’s THC en CBD-mengsel ook Temozolomide toegediend, een oraal ingenomen chemotherapie. Patiënten die deze cocktail kregen lieten een overlevingsratio van 83 procent zien in het eerste jaar. Dat cijfer ligt een stuk lager bij de placebogroep, waarvan maar 53 procent het eerste jaar overleefde.

Deze resultaten zijn erg belangrijk voor de vooruitgang van cannabis in de medische industrie. Immers weten veel patiënten al wat cannabis voor ze kan doen, maar hebben medici daar vaak weinig oor naar. Hopelijk draagt deze studie bij aan de acceptatie van cannabis als behandeling van kanker.

Andere medicijnen

Naast dit experiment is GW bezig met de lancering van een ander nieuw medicijn. Dan hebben we het niet over het reeds bestaande Sativex maar over een middel tegen epilepsie, Epidiolex. Eerder schreven wij al over succesvolle tests met de spray op kinderen.

Hoewel de meeste medicinaal cannabisgebruikers liever de bloemtoppen zelf of haar extracten gebruiken, bieden dit soort middelen – zeker in landen waar medicinale cannabis minder geaccepteerd wordt – een alternatief op schadelijke, soms slecht werkende farmaceutische medicijnen.

[Openingsfoto: shutterstock/Creative Family]