(advertenties)
(advertentie)
Officieel is wietolie met meer dan 0,3 procent THC illegaal in Nederland. Dat is jammer omdat het voor de behandeling van veel ziektes, pas bij veel hogere concentraties voldoende invloed heeft. Omdat veel patiënten baat hebben bij wietolie met THC wordt het tóch gebruikt. Maar hoe kom je eraan?

Medical Social Clubs

Cannabisolie met de cannabinoïde tetrahydrocannabinol (THC) is – ondanks de illegale status van het middel – een veelgebruikt medicijn tegen allerlei aandoeningen. Om daarin te kunnen voorzien zijn diverse initiatieven in Nederland gestart. Bij Medical (of Social) Clubs zoals Suver Nuver kunnen patiënten lid worden om in aanmerking te komen voor wietolie.

Na het succes van deze organisatie zijn er diverse vergelijkbare clubs in Nederland gestart. Cannabis social club Holland is daar een van. Zij gebruiken biologische Marokkaanse hasj voor een betaalbaar en potente cannabisolie van indica-dominante planten en zij werken sinds kort zelfs samen met de herontdekker van wietolie: Rick Simpson.

Deze clubs werken echter niet als een winkel waar je binnenloopt en weer naar buiten loopt met een flesje wietolie. Vaak wordt er bemiddeld tussen de patiënt en een aanbieder bij zo’n organisatie en kan het lid na betaling (vaak kostendekkende ‘donaties’) zijn of haar wietolie in de brievenbus verwachten of ophalen op een afgesproken locatie. Deze organisaties werken in (donker-)grijze gebieden van de wet. Ze riskeren dan ook zware straffen, mocht het ooit tot vervolging komen.

Ondanks de illegaliteit van het product riskeren veel caregivers eventuele vervolging om zorg te kunnen dragen voor de zieken. [Foto: shutterstock/Wollertz]

Caregivers

Hoewel het illegaal is, zijn er veel mensen die hun nek uitsteken om zorg te dragen voor de zieken. Zij maken de wietolie zelf en bieden die aan op speciaal hiervoor ingerichte platformen zoals de Facebook-groep Gratis wietolie tegen kanker & ziekte.

Er zijn – voornamelijk online – diverse van deze caregivers te vinden. Een deel van deze caregivers laat hun olie door een laboratorium testen zodat de gebruikers weten wat erin zit. Helaas zijn er ook tussen die minder betrouwbaar blijken en zo blijken er veel ‘cowboys’ de wietolie-markt te verzieken voor goedbedoelende clubs.

Zelf maken

Als je de mogelijkheid hebt, raden we zeker aan zélf wietolie te maken. Hiervoor gebruik je het best zelfgekweekte wiet zodat je weet dat deze niet is vervuild met bijvoorbeeld pesticiden. Kun je niet in je eigen cannabis voorzien om medicijnen te maken? Dan kun je bij een aantal coffeeshops ‘knipafval’ aanschaffen waarmee je prima medicinale wietolie kunt maken.

Overigens hoef je niet altijd de werkzame stoffen uit de wiet te extraheren met gevaarlijke oplossingsmiddelen zoals alcohol. Nee, de werkzame stoffen van wiet kun je ook gebruiken in de vorm van kokos-cannabisolie. Dit is een veiliger proces dan die met alcohol en je houdt er een veelzijdiger medicijn aan over. Zo kun je het oraal innemen, maar ook goed op je huid smeren. In tegenstelling tot wietolie van alcohol, die maar slecht door de huid wordt opgenomen. Het schijnt overigens dat deze vorm van cannabisolie beter voor je is door in de kokos aanwezige vitaminen en vetzuren.

[Openingsfoto: shutterstock/Shutterstockphoto3]