Ondanks de illegaliteit van THC wietolie, neemt de populariteit van het plantaardige volksmedicijn toe. Helaas brengt dit wel met zich mee dat steeds meer partijen onwetende patiënten verkeerde, vervuilde of te dure ‘wietolie’ aansmeren. Gelukkig zijn er ook nog transparante en eerlijk producenten, zoals social clubs, in Nederland.
Illegaal product
Hoe populair wietolie (met THC) de laatste tijd ook is geworden onder pijnpatiënten en mensen met kanker en allerlei andere heftige ziekten; het is en blijft voorlopig nog een illegaal geproduceerd product. Cannabis kopen in de coffeeshop is immers toegestaan, maar al het andere – kweken, vervoeren en verwerken tot wietolie – is in Nederland officieel bij wet verboden.
Ondanks de illegaliteit van wietolie, blijft het middel onverminderd populair. [Foto: shutterstock/Constantine Pankin]
Om kwaliteitseisen aan wietolie te stellen als overheid, of deze producten er uiteindelijk ook op te controleren, is daarom niet mogelijk – zoals dat bij legaal geproduceerde medicijnen en consumptieproducten wel het geval is. Maar dat betekent niet dat je als consument hier geen eisen aan mag stellen, het gaat hier tenslotte wel om jouw welzijn of over dat van mensen die jou lief zijn.
Geldkloppers
Wat de laatste tijd namelijk steeds meer voorkomt, is dat criminelen en anderen met slechte bedoelingen geld zien in de belofte van wietolie. Zij brengen een kwalitatief zeer slechte THC wietolie op de markt, wat in sommige gevallen niet eens de nodige werkzame stoffen bevat en een compleet ander middel blijkt te zijn, om daar over de rug van zieke mensen geld mee te verdienen.
Regelmatig bereiken verhalen de redactie van Mediwietsite, waarbij patiënten benaderd worden door – of via platformen als Facebook geconfronteerd worden met – partijen die ‘wietolie verkopen’. Achteraf blijkt het spul dat de patiënt ontvangt enorm verdund of soms niet eens het beloofde cannabisextract te bevatten.
Er zijn zelfs gevallen bekend van patiënten die verdunde wietolie bestelden en flesjes met enkel olijfolie kregen toegestuurd. Zo zijn er ook mensen die voor veel geld pure cannabisextracten denken aan te schaffen, maar een teerachtige zoete substantie in een injectiespuit krijgen toegestuurd die meer neigt naar stroop dan een cannabisextract.
Steeds vaker geven patiënten veel geld uit aan wietolie die achteraf minder tot geen werkzame stoffen bevat. [Foto: shutterstock/Adrian Today]
Of ze krijgen wel het juiste product, maar betalen er meer voor dan nodig is. Veel van deze ‘cowboys’, alleenstaande producenten, vragen immers de absolute hoofdprijs voor een product dat veel goedkoper kan worden verkocht. Fraude is hoe dan ook onacceptabel, maar zodra het ten koste gaat van mensen die reeds ziek zijn, is het ronduit schandalig.
Vertrouwde wietolie
Gelukkig zijn er ook transparante partijen in Nederland, waar de consument wél op kan vertrouwen. Stichtingen als Suver Nuver en CSC Holland produceren bijvoorbeeld consistent kwalitatieve wiet- en hasjolie, die zij tegen kostendekkende donaties verstrekken aan hun leden. Hun cannabisolie is dus niet alleen van goede kwaliteit, deze is ook nog eens beter betaalbaar voor de consument wegens de grootschaliger productie. Dergelijke social clubs hebben vaak ook speciale regelingen voor patiënten die in financieel noodweer verkeren.
Voor een hobbykweker is een flesje wietolie meer waard dan voor een social club. [Foto: shutterstock/Jan Mika]
De THC wietolie van Suver Nuver en de pure hasjpasta en verdunde hasjolie van CSC Holland worden bovendien getest in laboratoria voordat de producten op de markt komen. Immers willen beide organisaties hun kostbare reputatie niet schaden en zijn ze in eerste instantie in het leven geroepen voor het welzijn van patiënten – en hebben deze clubs dit welzijn dus zeer hoog in het vaandel staan.
Als je voornemens bent om wietolie aan te schaffen, doe dit dan altijd bij één van deze vertrouwde partijen. Zo voorkom je dat je opgelicht wordt met een te duur product, kwalitatief teleurstellende wietolie of een middel dat je zelfs zieker maakt terwijl je er beter van zou moeten worden.
[Openingsfoto: shutterstock/Tatevosian Yana]