(advertenties)
(advertentie)

Het populaire volksmedicijn wietolie vind je in verschillende soorten en maten. Diverse extractiemethoden, gebruikte grondstoffen en achterliggende organisaties bepalen uiteindelijk wat het product kost voor de patiënt. Het hoeft je niet altijd een rib uit je lijf te kosten; wietolie is ook voor mensen met een beperkter budget.

Goedkope wietolie

De wietolie-markt is vooralsnog volledig ongereguleerd. Dit betekent dat er geen afspraken zijn tussen producenten van het middel omtrent de minimale hoeveelheid werkzame stoffen – cannabinoïden en terpenen -, gebruikte verdunningsmiddelen (olijfolie, kokosolie, druivenpit-olie) en niet geheel onbelangrijk: de prijzen.

Sommige aanbieders van wietolie maken het zelf van hun eigen plantjes uit de tuin, waardoor het middel erg waardevol voor ze wordt en ze er veel geld voor vragen. Anderen kweken of produceren hun cannabis(-olie) grootschaliger en kunnen hun product daarom voor minder aanbieden. Natuurlijk zijn er ook mensen bij die gewoon snel veel geld willen verdienen – over de rug van zieke mensen – en daarom tot wel 200 euro vragen voor een flesje zeer verdunde wietolie.

Voor een hobbykweker is een flesje wietolie meer waard dan voor een social club. [Foto: shutterstock/Jan Mika]

Wietolie is echter niet alleen voor de rijke elite. Sterker nog, het is het enige echte volksmedicijn. Je hoeft dus niet altijd diep in de buidel te tasten voor veilige wietolie. Ook voor mensen met een beperkter budget is dit populaire natuurlijke geneesmiddel bereikbaar én betaalbaar. Ontdek hieronder hoe dat zit.

Social clubs

Een lidmaatschap bij een cannabis social club (CSC) is wellicht een van de best betaalbare manieren om aan je wietolie te komen. Social Clubs zoals Suver Nuver en CSC Holland vragen leden om een kleine, kostendekkende donatie om patiënten te voorzien van veilige en geteste cannabisolie.

Bij social clubs heb je tussen de 10 en 30 euro per maand een zakje of flesje wietolie in de bus en zit je nooit meer zonder. Je hoeft natuurlijk niet elke maand te bestellen en kunt vaak ook naar behoefte een nieuwe verpakking aanvragen. Deze clubs zijn er overigens ook om mensen te informeren over het gebruik van cannabis als medicijn tegen verschillende aandoeningen.

Bij social clubs kun je naast wietolie bestellen, ook informatie ontvangen over het medicinale gebruik van cannabis.

 

Bij sommige clubs is het zelfs mogelijk – na het overleggen van je financiële gegevens – voor minder dan de ‘normale prijs’ bediend te worden. Deze social clubs zijn immers in het leven geroepen in het belang van alle patiënten, ook zij die het écht niet kunnen betalen.

Knipafval

Zelf je wietolie maken hoeft ook niet duur te zijn. Als je gebruik maakt van knipafval in plaats van waardevolle wiettoppen, snijd je al in de kosten van je grondstof. Op de suikerblaadjes die van wiettoppen worden afgeknipt zitten namelijk ook trichomen met daarin werkzame cannabinoïden en terpenen.

Een aantal coffeeshops biedt dit soort knipafval aan tegen een zachte prijs, speciaal bedoeld voor mensen die er wietolie mee willen maken. Deze shops vind je door heel Nederland en zijn  door Stichting Mediwiet in kaart gebracht.

Suikerblaadjes die van wiettoppen worden afgeknipt worden soms beschouwd als afval, maar bevatten nog veel werkzame stoffen. [Foto: shutterstock/FGunn]

Veel (hobby-)kwekers zijn overigens ook bereid om hun knipafval af te staan voor niets – of een minimale donatie – aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Vraag hiervoor rond in je persoonlijke kring, kweekgroepen op Facebook of wietfora zoals ons eigen Mediwietforum.

Hasjolie

Een nog goedkope manier om je eigen wietolie te maken is gebruikmaken van hasj als grondstof. Hasj heeft namelijk minder plantmateriaal en daarom een hogere concentratie werkzame stoffen. Van één gram hasj kun je soms tot wel een halve gram olie halen, een rendement van 50 procent. Bij een gram wiet ligt dat (als je mazzel hebt) rond de 10 procent. Een flink verschil dus.

Omdat hasj een meer geconcentreerde grondstof is behaal je er een hoger rendement mee dan met wiettoppen of knipafval – met minder oplossingsmiddelen.

 

Omdat hasj veel geconcentreerder is, heb je bovendien veel minder oplossingsmiddel (bijvoorbeeld alcohol) nodig. Je bespaart als je hasjolie maakt dus niet alleen op de grondstof maar ook op andere belangrijke ingrediënten voor het proces.

Zelf kweken

Nog beter dan het aanschaffen van wiet is het zelf kweken ervan. Dat is naast een stuk voordeliger in aanschaf op zich al een therapeutisch proces. Eerder rekende Mediwietsite uit hoeveel wiet kost in de coffeeshop vergeleken met de apotheek en je eigen kweek. Hieruit blijkt zelfgekweekte wiet veruit de goedkoopste. Van je eigen gekweekte cannabis weet je bovendien dat het vrij is van pesticiden en andere ongewenste reststoffen.

Mediwiet (voor wietolie of niet) kweek je het voordeligst zelf, in een Mediwietsite kweekkast bijvoorbeeld.

 

In Nederland kun je helaas niet het hele jaar door je eigen medicijn in de tuin laten groeien. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om discreet en voordelig binnenshuis wat wietplanten te laten groeien ten behoeve van je eigen medicijnkast.

Een Mediwietsite kweekkast is daarin de meest voordelige en gebruiksvriendelijke optie. In eerste instantie líjkt de aanschaf misschien duur; maar als je bedenkt dat je het aankoopbedrag er bij de eerste oogst al uit hebt, is het de goedkoopste manier om consistent je eigen wietolie te kunnen produceren.

[Openingsfoto: shutterstock/Adrian Today]