(advertenties)
(advertentie)

Vorige week volgenden we Barney Green tijdens zijn intakegesprek bij Suver Nuver. Na dit gesprek schreef Barney zich in bij de stichting. Inmiddels het gratis proefzakje wietolie ontvangen en gebruikt hij dat nu een week. Tijd voor een update.

Mediwietsite spreekt regelmatig patiënten die zich afvragen hoe inschrijven bij Stichting Suver Nuver in zijn werk gaat. Wat gebeurt er na de inschrijving? Hoe krijg je de wietolie? En zijn je gegevens veilig? Opzoek naar antwoorden, volgen we Barney Green die aan schizofrenie lijdt.

In het eerste deel dat wij vorige week publiceerden, reisden we samen met Barney naar Zwolle. Daar is een van de zeven social clubs van Suver Nuver. Op deze locatie kan je twee keer per week terecht met vragen of voor een intakegesprek.

Gerlof van Suver Nuver verzorgt in Zwolle het intakegesprek van Barney Green.

Wat is er gebeurd na de intake?

Na het intakegesprek in Zwolle zijn een aantal gegevens van Barney digitaal doorgestuurd naar het hoofdkantoor in Leeuwarden en verwerkt. Vrijwilligster Klaasje, die ook aanwezig was op de dag dat Barney zich inschreef, heeft de documenten diezelfde avond meegenomen naar Leeuwarden en afgegeven op kantoor. “Tja, ik woon in Leeuwarden, dus dat is een kleine moeite”, vertelde ze vorige week.

Rinus Beintema, oprichter van Suver Nuver, vertelt wat er daarna gebeurt.

“Nadat de inschrijving door de administratieafdeling is goedgekeurd, komt er in de database van Suver Nuver een groen vinkje bij het account van Barney. Dit betekent dat we alle gegevens hebben en zijn aanvraag is geaccepteerd. In het geval van Barney betekent dat bovendien dat zijn ‘Free meds for all’-aanvraag is geaccordeerd. Dit is een programma speciaal voor mensen die van een absoluut minimum rondkomen. Als je hiervoor in aanmerking komt, betaal je alleen verzendkosten.

Na het groene vinkje, stuurt de administratie een welkomstemail naar Barney. En een mail met inloggegevens, zodat hij op een beveiligd gedeelte van de site wietolie kan bestellen. Zijn bestelling, het gratis proefzakje in dit geval, wordt uitgeprint en doorgestuurd naar de productie-afdeling.

Daar zit een team klaar dat alle bestellingen afhandelt. Zij doen de juiste zakjes met wietolie in de juiste enveloppen en sturen alles er dezelfde dag nog uit. Overigens wil ik benadrukken dat wij alle geldenden privacy wetten strikt opvolgen.”

In een beveiligde database worden alle gegevens. Na een groen vinkje, kan een patiënt wietolie bestellen.

Barney ontvangt zijn eerste wietolie

“Sinds dinsdag 4 juni ben ik ingeschreven bij Stichting Suver Nuver. Dit gebeurde in Zwolle, op een van hun locaties. De vrijdag erna heb ik al mijn eerste zakje Medium Wietolie ontvangen. Het zat netjes verpakt in een envelop.

Toen ik de envelop opende, was de olie gestold. Precies zoals Gerlof me tijdens het intakegesprek in Zwolle vertelde. Het product is op basis van kokosolie. Dus als het onder een temperatuur van 20 graden Celsius komt, stolt het. Maar even in de zon of zelfs al even tussen je handen wordt het weer vloeibaar.

Het flesje met pipet in de dop had ik al gekregen bij het intakegesprek. Om de olie in het flesje te krijgen, knip je een heel klein hoekje van het zakje af en giet je het voorzichtig in het flesje. Hier geldt ook dat als het flesje onder de 20 graden komt, de wietolie stolt. Maar houd het flesje even in je hand en het is weer vloeibaar.

Ik ben, zoals Gerlof me adviseerde, begonnen met twee druppels, twee uur voor het slapen gaan. Na de eerste keer had ik het idee dat het wel sterker kon. Ik ben dus de volgende avond begonnen met drie druppels voor het slapen en drie keer 1 druppel overdag. Momenteel zit ik op vier druppels, twee uur voor het slapen gaan. En drie keer twee druppels overdag. Daar voel ik me goed bij en ik zal uitleggen hoe ik dat merk.”

Nu ik de druppels gebruik krijg ik weer vat op mijn hoofd en ga ik weer dingen doen.

“Als ik geen of heel weinig wiet gebruik, dan doe ik bijna niks meer overdag. Ik kom door drukke gedachten in mijn hoofd nergens aan toe. Bovendien worden mijn spieren stroef en loop ik moeilijker door de medicatie die ik gebruik. Maar door de wietolie, krijg ik vat op mijn hoofd en ga ik weer dingen doen. Lopen gaat makkelijker en daar geniet mijn hond ook erg van. Die gaat nu meer naar buiten.

De komende weken hou ik het op de vier druppels in de avond en drie keer twee overdag. En kijk dan of het hoger moet, maar wat ik nu ervaar is al erg prettig. Als je trouwens de inhoud van het flesje goed in de gaten houdt, kan je na een week zien hoeveel je verbruikt. Dan weet je dus ook wanneer je weer bij moet bestellen. Hoe je moet bestellen, wordt aan de hand van beeld en tekst uitgelegd in de e-mails die Suver Nuver stuurt na het inschrijven.

“De website van Suver Nuver is overigens erg gebruiksvriendelijk en het wijst zich bijna vanzelf. Soms is het handig om hun extra beschrijving die je bij de e-mails krijgt door te nemen. Gerlof heeft dat bij mijn bezoek in Zwolle ook goed uitgelegd. Je vindt overigens ook veel informatie op de website. En mochten er toch nog vragen zijn, kan je ze altijd via de e-mail bereiken. En wil je een persoonlijke uitleg, dan ben je altijd welkom op een van de zeven Suver Nuver locaties.”

Evalueren

We hopen dat je een beter beeld hebt gekregen over de werkwijze van Suver Nuver. Barney gaat verder met het uitproberen van zijn Medium Wietolie. Volgende week evalueren we of deze olie goed bij hem past en of hij wellicht een andere variant wil proberen.

Wil je ondertussen meer informatie over Stichting Suver Nuver? Klik dan hier.

[Openingsfoto: Shutterstock/Africa Studio]