(advertenties)
(advertentie)
Zelfs in Mexico noemen ze hem al de “Robin Hood van Cannabis in Nederland”, en terecht! Rinus Beintema zet zich nagenoeg belangeloos in voor zieke mensen in Nederland. Na het openen van zijn drie social clubs in het Noorden van Nederland volgde veel mainstream media-aandacht. Gevolg daarvan was dat veel mensen zijn concept proberen na te apen. Een gevaarlijk idee vindt hij, bang dat door foutjes van goedbedoelende na-apers zijn clubs risico lopen op een grootschalige aanval van justitie. Dat is de reden dat Rinus zijn concept zelf uitbreidt met diverse franchisenemers door het hele land.

Clubs zijn aandachttrekker

De positieve ontwikkelingen na de opening van de 3 social clubs zorgden voor veel aandacht. De mainstream media zette dit project om de beurt in het zonnetje. Direct gevolg daarvan was dat we daardoor steeds meer gewone mensen op de inloopmiddagen mochten ontvangen om ze voor te lichten over de medicinale toepassingen van wietolie.

banner_medical_socialclub_friesland

Online na-apers

We werden ook vereert met copycats. Na-apers die hun uiterste best doen om ons concept online te kopiëren en onze producten naar beneden halen. Het is ons nu wel duidelijk dat we in het vaarwater terecht zijn gekomen van commerciele wietolie-leveranciers die onze sociale aanpak minder kunnen waarderen. We zien van alles gebeuren: van valse testen tot het oprichten van soortgelijke Facebook-groepen. We vinden het allemaal wel prima.

Hoe meer mensen wietolie verkopen of gratis weggeven des te beter! Zo lang het maar zuivere wietolie is en ze er een eerlijke prijs voor vragen vinden wij het uitstekend. In een democratie hoort nu eenmaal een eerlijk concurrentiebeding. Ons einddoel is namelijk algehele legalisering van cannabis voor zowel medicinaal als recreatief gebruik.

Voor Rinus geldt: hoe meer aanbieders van wietolie des te beter het is. Zolang het zuivere wietolie is en in het belang van de patiënt verhandeld wordt.

Voor Rinus geldt: hoe meer aanbieders van wietolie des te beter het is. Zolang het zuivere wietolie is en in het belang van de patiënt verhandeld wordt.

Franchisenemers beperken risico

Door de media-aandacht kregen wij meerdere verzoeken uit heel Nederland om volgens ons concept een franchise te beginnen. Franchisenemers maken (vaak tegen betaling) gebruik van de naam, kennis, werkwijze en het logistieke netwerk van een bestaand merk. Maar behouden zelf het (financiële) risico. Voorbeeld van een bekende franchiseketen is bijvoorbeeld Domino’s pizza.

In eerste instantie stonden wij niet te springen om andere vestigingen te openen aangezien het Noorden ons al genoeg tijd en werk kost. Maar bij nader inzien hebben we toch besloten om dergelijke gesprekken te gaan voeren.

Het gevaar bestaat namelijk dat als derden op eigen houtje ons concept proberen te kopieren, er foutjes insluipen waardoor justitie grip krijgt op dit nieuwe fenomeen. Zodra er dergelijke fouten ontstaan loopt elke Suver Nuver social club het risico om slachtoffer te worden van een grootschalige aanval van justitie.

Door fouten van goedwillende mensen zou de weg naar algehele legalisering een stuk moeilijker worden. Dan worden wij gedwongen plan B in werking te stellen. Want ja, ook dat hebben wij ingecalculeerd. Stichting Suvernuver is een multiculturele stichting. Wij vinden dat cannabis-medicijnen voor alle Nederlanders beschikbaar moeten zijn. Daarmee dient dus ook de informatie over het gebruik van wietolie – en de ziektebeelden die ermee bestreden worden – bij iedereen bekend gemaakt te worden.

Verantwoorde uitbreiding

Uiteindelijk hebben we besloten om 2 (misschien zelfs 3) nieuwe franchisevestigingen te starten begin 2017. Zowel de participanten uit Amsterdam (Stichting Bijlmer Style) als de participanten uit Leiden (Stichting stay Natural, stay Healthy) zijn akkoord met de voorwaarden en de manier waarop ons concept werkt. Ondertussen hebben we in Amsterdam al een locatie gevonden en hebben we in Leiden momenteel meerdere opties voor panden.

Rinus en een van de franchisenemers van Suver Nuver Amsterdam. [Foto: Facebook]

Rinus samen met Robert van Bijlmer Style, een van de nieuwe franchisenemers van Suver Nuver Amsterdam. [Foto: Facebook]

U zult zien dat het woord Stichting centraal staat in de samenwerking met de nieuwe franchise ondernemingen. Dit is 1 van de voorwaarden die wij stellen: GEEN winstoogmerk en dus werken wij via een NPO-stichting. Alle franchises vallen onder 1 noemer (stichting Suver Nuver) waardoor er uiteindelijk maar 1 verantwoordelijke aan te wijzen is in dit verhaal. Namelijk ik, Rinus Beintema.

Onderscheid medicinaal en recreatief

Ik ben zeer vereerd dat zoveel mensen hun steun betuigen in hetgeen wij pogen te bereiken. Eindelijk zien gewone mensen ook de positieve kant van de door ons zo geliefde cannabisplant. Ook ziet deze doelgroep nu in dat het gedoogbeleid zoals het nu gevoerd wordt idioot is en veranderd dient te worden.

Deze doelgroep vertelt mij regelmatig het belang van het onderscheid tussen medicinale gebruikers en recreatieve gebruikers door middel van social clubs en coffeeshops. Het grote verschil tussen mijn social club en de Cannabis Social Clubs zoals Tree of life is dat wij niet willen aanleveren voor recreatief gebruik maar alleen voor medicinaal gebruik.

Sterker nog, wij zien mogelijkheden voor het overschot mediwiet dat tot stand komt door de opkweek van medicinale wiet voor onze leden. We zouden in een samenwerkingverband met bestaande cannabisondernemers een deel van de coffeeshops kunnen voorzien van een legaal product.

Recreatieve gebruikers kunnen inmiddels al 40 jaar terecht bij de shoppies, maar voor medicinale gebruikers was er niets. Totdat wij begonnen met het social club project en de 3 vestigingen in het Noorden.