(advertenties)
(advertentie)
Vorige week introduceerden wij Rinus Beintema als een van de experts op Mediwietsite. Je las onder andere wie hij is, waarom hij begon met medicinale cannabis en hoe hij dat tot uiting brengt met zijn social club(s). Maar hoe zet je zo’n club op? En hoe gaan ze daar om met de wettelijke bepalingen vanuit de – lokale – overheid?

Voorbereiding voor het opzetten van de club

Voordat we besloten om een pand te zoeken voor de Social Club Friesland hebben wij veel moeten voorbereiden. Je zoekt om te beginnen antwoorden op vragen als:

sn1

De eerste Suver Nuver vergde heel wat voorbereiding

  • Hoe verkrijg je genoeg wiet voor de productie van wietolie?
  • Hoe produceer je genoeg wietolie voor de zeer grote vraag?
  • Hoe houd je justitie op afstand?
  • Waar ga je de olie produceren en bewaren?
  • Hoe ga je het leveren?
  • Hoe ga je het verpakken?
  • Wat gaat het kosten en opleveren?

De logistiek en organisatie is mij wel bekend vanuit mijn verleden. Door de grote wiethokken die ik in het verleden gedraaid heb weet ik hoe je zulke grootschalige productie opzet. Ik heb al deze problematiek dus benaderd alsof het een grote kwekerij betrof maar dan voor medicinale toepassingen.

Productie voorbereiden

Om genoeg materiaal te hebben heeft Rinus in zijn netwerk sugartrim verzameld.

Diverse producten gemaakt door de leden en extractieteams van Suver Nuver

Geruime tijd voordat we het pand aan de Lorentzkade gingen huren ben ik in mijn netwerk gaan graven en ben ik begonnen met het opsparen van sugartrim. Dit is het knipafval van wietkwekerijen, niet geschikt voor verkoop aan coffeeshops of consumenten maar wel rijk aan werkzame stoffen.

Hierdoor waren wij gewaarborgd van genoeg wietolie om dus zonder te kweken toch grote hoeveelheden olie te kunnen gaan produceren.

Ook ben ik begonnen om enkele extractie-crews op te leiden als voorbereiding op de realisatie van het social club project. De extractieteams zijn onafhankelijk van mij en/of de projecten in staat om het productieproces veilig te kunnen afwerken. Dit gebeurt op een – mij niet bekende – anonieme locatie die steeds rouleert. Het grote voordeel van extracties maken is dat het erg flexibel is. Dat wil zeggen dat je snel van locatie kan wisselen en dat je maar een paar uur nodig hebt om het te realiseren.

Toen we uiteindelijk genoeg product hadden liggen zijn we van start gegaan met het social club project.

Logistiek

Door onze “caregiver” insteek was het voornamelijk de uitdaging om alles zo goedkoop mogelijk te doen. Het zal u duidelijk zijn dat een dergelijke organisatie en productie de nodige financiële uitdagingen met zich meebrengt! Door de input van vele anderen hebben we uiteindelijk besloten om de stap toch te gaan zetten en hebben we het pand aan de Lorentzkade gehuurd.

Suver Nuver Friesland bestaat nu meer dan een jaar en is een doorslaand succes.

Suver Nuver Friesland bestaat inmiddels langer dan een jaar en is een doorslaand succes.

We besloten volledig open kaart te spelen met de huisbaas en tot onze verbazing stond hij welwillend tegenover de social club en onze plannen. Het pand was reeds in een prima staat dus konden wij direct beginnen met de uitvoering van al onze plannen. De opening is bewust zonder al te veel aankondiging gehouden op 1 oktober 2015.

Wel gebruikten wij o.a. sociale media om dit nieuws te delen met belangstellenden en gebruikers van wietolie. Het openen van een informatiepunt te Leeuwarden resulteerde in een rustige maar steady opbouw van leden. Zowel op Facebook als op ons digitale ledenportaal.

Wachten op een inval

Wij hielden er ondertussen rekening mee dat justitie ons zou gaan tegenhouden. De verwachting was – en is nog steeds – een inval met veel bombarie. Toen wij na 2 maanden de eerste inbeslagname van 30 brieven uit een postbak in een Albert Heijn meemaakten gingen wij ervan uit dat er nu eindelijk respons zou komen vanuit justitie.

Er gebeurde niets.

Een maand later werden we geconfronteerd met een huisbezoek van oom agent bij 1 van onze leden. Dit had betrekking op een onderzoek over het mogelijk verstrekken dan wel verkopen/aanbieden/leveren van cannabisextracties. Toen dachten we, nu giet ut oan.

Er gebeurde wederom niets.

Reactie van justitie uitlokken

Inmiddels gaat Rinus regelmatig met de burgemeester om tafel om het reilen en zeilen van de club te bespreken.

Inmiddels houdt Rinus regelmatig de  burgemeester om tafel om het reilen en zeilen van de club te bespreken.

Na 3 maanden – tevergeefs – wachten op justitie besloten we om de bal nog harder en sneller te gaan rondspelen. Ik ging voor het eerst in eigen persoon de mainstream-media in.

Leeuwardercourant beet de spits af met een prachtig artikel en bezorgde ons binnen enkele weken ruim 300 Friese leden. We besloten er nog een schepje boven op te doen en een gedoogvergunning aan te vragen bij de gemeente Leeuwarden.

Tot onze verbazing kregen we binnen 2 weken na het officiële schrijven een uitnodiging van Burgemeester Crone om te komen praten over onze aanvraag en over onze opzet. Dit leidde tot een open en prettig gesprek waarbij we helaas geen vergunning kregen. We hebben er wel onze uitgangspunten kunnen verduidelijken.

Ook vroeg de burgervader om een 2 maandelijkse update over de stand van zaken omtrent de social club en andere legalisatieprojecten van de stichting Suver Nuver. Daar geven wij natuurlijk met veel plezier gehoor aan.

[Openingsfoto: Sly Vegas photography]