(advertenties)
(advertentie)
Een van de meest gehoorde argumenten tegen wietgebruik: je zou er dommer door worden. Je hersencellen zouden al afsterven van een jointje en daardoor zou je intelligentie achteruit gaan. Hoewel sommige mensen inderdaad wat wazig worden door wietgebruik, wijst recent onderzoek uit dat het tegenovergestelde wel eens waar kan zijn: wiet maakt je slimmer!

Elke cannabisgebruiker heeft dit argument weleens gehoord: van wiet word je dom. Maar deze mythe kan voor eens en altijd worden ontkracht. Een recente publicatie in Frontiers in Pharmacology bewijst namelijk het tegenovergestelde. In een vooronderzoek uitgevoerd door onderzoekers van McLean Hosptial, Harvard Medical School en Tufts University blijkt dat cannabis cognitieve functionaliteit verbetert.

Onderzoek op echte mediwiet patiënten

Cognitieve functionaliteit is ons vermogen om dingen te doen waarbij we moeten nadenken. Iets wat uit Canadees onderzoek op ratten beter blijkt te gaan met THC. Maar niet alleen ratten hebben een verbeterde cognitieve functie door THC.

Echte cannabis patiënten werden gedurende drie maanden geregeld getest op hun cognitieve bekwaamheid. Foto: shutterstock/Alexandr III

Echte cannabis patiënten werden gedurende drie maanden geregeld getest op hun cognitieve bekwaamheid. Foto: shutterstock/Alexandr III

Voor een recent gedragsonderzoek zijn namelijk 24 gecertificeerde medicinale cannabisgebruikers onderzocht, echte mensen dus. De patiënten zijn drie maanden lang gevolgd. In die drie maanden werd regelmatig hun bekwaamheid gemeten door middel van cognitieve tests als de Stroop-taak en de Trail Making Test.

Positieve resultaten

In tegenstelling tot wat lang gedacht werd word je niet dommer van wiet, maar maakt het je slimmer! Foto: shutterstock/Sangoiri

In tegenstelling tot wat lang gedacht werd word je niet dommer van wiet, maar maakt het je slimmer! Foto: shutterstock/Sangoiri

De directeur van Marijuana Investigations for Neuroscientific Discovery (MIND) Staci Gruber leidt het onderzoek naar het effect van cannabis op de cognitieve functie. En haar eerste rapport is dubbel positief. Om te beginnen bewijst zij namelijk dat de respondenten met wiet sneller en secuurder door de hersentests komen. Gruber laat in een rapport van McLean Hospital weten: “Patiënten zijn beter in staat om bepaalde cognitieve taken uit te voeren na een medicinale cannabis behandeling van drie maanden.”

Maar naast de specifieke aandoeningen waar de respondenten de cannabis voor gebruikten, gaven er veel aan meer baat te hebben bij de behandeling. Zij sliepen beter, hun algehele gezondheid ging vooruit en zij gebruikten 42% minder reguliere medicatie. Die reguliere medicatie bestaat veelal uit opiaten. Waarover wij eerder lieten weten dat cannabis de beste vervanger is. Iets wat vooral in Amerika belangrijk nieuws is door de heersende opiatenepidemie waar honderdduizenden mensen door sterven.

Meer onderzoek naar cannabismedicatie

Uiteraard is er meer onderzoek nodig naar de gevolgen van cannabis op het menselijk brein. Maar je hoeft geen genie te zijn om te zien dat dit rapport veelbelovend is voor de toekomst van mediwiet als medicijn.

Hoofdonderzoeker Staci Gruber laat met dit onderzoek niet alleen zien een slimme aanpak te hebben op het ontrafelen van de – helaas nog bestaande – mysteries rondom cannabis. Ze bewijst hiermee ook dat ze belang hecht aan het welzijn van de mensen. “Mensen gaan cannabis gebruiken. Het is aan ons om erachter te komen wat de beste en meest veilige manieren zijn om dat te doen,” concludeert Gruber.

[Openingsfoto: shutterstock/Beatriz Gascon J]