(advertenties)
(advertentie)

Cannabinoïden – de werkzame bestanddelen in cannabis – hebben veel toepassingen bij de behandeling van kanker. Recente onderzoeken tonen aan dat cannabinoïden de potentie hebben om de toename van bloedplaatjes te remmen. Naarmate het onderzoek vordert wordt steeds meer bespreekbaar hoe cannabis kan worden gebruikt als een uitstekende behandeltherapie bij kanker. Een overzicht van de actuele stand van zaken m.b.t. cannabis en kanker.

Cannabinoïde geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker 

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond  FDA heeft het gebruik van twee cannabinoïden goedgekeurd voor de behandeling van misselijkheid en braken in verband met kanker. Het bureau heeft echter cannabis zelf nog niet goedgekeurd. In plaats daarvan heeft het bureau twee cannabinoïden goedgekeurd voor gebruik bij chemotherapie.

Indien je geïnteresseerd bent in het proberen van cannabis als behandeling bij kanker (of andere aandoeningen), kun je beginnen met het zoeken naar klinische onderzoeken die worden ondersteund door het National Cancer Institute (NCI). Je kunt zoeken op het type kanker, leeftijd en locatie. Ook vind je algemene informatie over de proeven. 

Op cannabinoïden gebaseerde medicijnen remmen de groei en verspreiding van tumoren. Als resultaat zouden deze verbindingen kunnen werken als een aanvullende therapie op bestaande chemotherapeutische middelen. Maar er zijn nog steeds veel onzekerheden met betrekking tot cannabinoïde-therapie, waaronder de veiligheid, dosering en het combineren van geneesmiddelen. Er zijn meer klinische onderzoeken nodig om vast te stellen of deze medicijnen veilig zijn voor patiënten met kanker.

Cannabinoïden zijn een goede aanvulling op de behandelingsopties, maar ze hebben nog een lange weg te gaan. Toch zijn er ook aardig wat patiënten die zelf besluiten hun kanker te bestrijden met mediwiet. Het is wel verstandig dit zéér goed door te speken met een cannabisdeskundige, zoals bijvoorbeeld Wernard Bruining van Stichting Mediwiet.

Cannabinoïden remmen de vermeerdering van bloedplaatjes 

Cannabinoïden remmen de bloedstolling door in te werken op de CB1- en CB2-receptoren. Deze moleculen remmen de door agonisten geïnduceerde omkeerbare stolling van de bloedplaatjes. THC en CBD hebben hogere IC50-waarden dan olivetol en CBN. Cannabinoïden hebben geen invloed op de door trombose ontstane bloedstolling. 

De bovengenoemde verbindingen beïnvloeden de uitwerking van glycoproteïne IIb-IIIa en P-selectine op bloedplaatjes. Hun effect op de stolling is afhankelijk van de concentratie. De remming van de bloedstolling blijkt zwakker te zijn dan die van standaard PAF-antagonisten. Deze studie suggereert dat cannabinoïden de stolling van het bloed remmen via externe mechanismen in plaats van centraal te werken. Er is echter geen sluitend bewijs dat cannabinoïden de bloedstolling daadwerkelijk remmen. 

Cannabinoïden bij tremor bij patiënten met multiple sclerose 

Ondanks de bijwerkingen van cannabis en dus THC, hebben onderzoekers vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van behandelingen voor trillingen die verband houden met motorische ziekten. Deze nieuwe geneesmiddelen zijn gericht op cannabinoïden, die veelbelovend zijn gebleken bij het verlichten van de symptomen als tremoren bij Parkinson en multiple sclerose. Er is echter verder onderzoek nodig om te onderzoeken of cannabinoïden kunnen helpen bij het behandelen van trillingen/spasmes die verband houden met andere aandoeningen. 

Verschillende proefdierenstudies melden dat cannabinoïden tremor remmen bij patiënten met multiple sclerose. Bovendien verminderden THC-rijke extracten bij mensen de trillingen aanzienlijk. Deze resultaten komen overeen met eerdere onderzoeken, die hebben aangetoond dat cannabinoïden therapeutische voordelen hebben bij het verlichten van tremor. 

Natuurlijk moet er nog veel wetenschappelijk onderzoek – met name klinische proeven – worden verricht, maar de potentie van cannabis als behandeltherapie bij kanker is veelbelovend… [foto: APChanel/Shutterstock]

Cannabinoïden remmen ontwenningsverschijnselen bij afhankelijkheid van benzodiazepinen, opiaten en alcohol 

Het stoppen met opioïde medicatie (denk aan oxycodon bijvoorbeeld) is een complex proces waarbij gedragsveranderingen, fysiologische processen en cognitieve processen betrokken zijn. Ontwenningsverschijnselen zijn klinisch significant en tasten verschillende gebieden van het functioneren aan. Ze zijn niet het gevolg van algemene medische aandoeningen of andere psychische stoornissen. Bovendien omvatten ontwenningsverschijnselen vaak een intens verlangen naar opioïden en een lichte verhoging van de bloeddruk. 

Hoewel het minder waarschijnlijk is dat benzodiazepinen leiden tot langdurige onthouding, verergeren deze medicijnen vaak psychologische symptomen. Alcohol en andere stimulerende middelen vertonen vergelijkbare ontwenningssyndromen en beginnen doorgaans 24 uur na de laatste dosis. De duur van deze symptomen hangt af van het soort middel dat wordt gebruikt, maar over het algemeen kunnen ontwenningsverschijnselen drie tot vijf dagen aanhouden. Bewezen is dat cannabis deze ontwenningsverschijnselen kan verminderen, of zelfs voorkomen.

Kunnen cannabinoïden psychiatrische problemen veroorzaken? 

Er zijn nog steeds veel vragen over of cannabinoïden psychiatrische problemen kunnen veroorzaken. De ene studie onderbouwt dit, de andere ontkracht het. Onderzoekers hebben ontdekt dat cannabidiol (CBD) de anandamide signalering stimuleert, wat volgens hen een significant effect kan hebben op psychotische symptomen van schizofrenie.

Echter wordt er veelal vermeldt dat dit enkel een probleem kan zijn bij mensen die al aanleg hebben voor het ontwikkelen van deze problematiek. Diezelfde studie toont echter ook aan dat cannabidiol de productie van serotonine kan verhogen, wat essentieel is voor het reguleren van een reeks stemmingen en gedragingen. 

De hersenen bevatten veel cannabinoïde-receptoren, maar slechts één type is essentieel voor een normale geestelijke gezondheid. CB1-receptoren worden bijvoorbeeld sterk tot expressie gebracht in de hippocampus, die het ophalen van op geheugen gebaseerde angstervaringen beïnvloedt. Daarom kunnen cannabinoïden belangrijke effecten hebben op het geheugen, en hun aanwezigheid kan nuttig zijn bij de behandeling van psychiatrische stoornissen.

Cannabinoïden en kanker

Hoewel bovenstaande alinea’s veelal los lijken te staan van kanker en het behandelen van deze aandoening, is dit niet zo. Stuk voor stuk zijn dit onderwerpen die betrekking hebben op de kankerpatiënt, maar ook patiënten met andere aandoeningen. Psychische problemen en afhankelijkheid van medicatie komen veelvuldig voor bij mensen met een aandoening, welke beide met behulp van het toedienen van cannabis drastisch kunnen afnemen (of zelfs kunnen worden voorkomen)…

[openingsbeeld: Pikovit/Shutterstock]