(advertenties)
(advertentie)

De diepgewortelde overtuiging bij veel mensen dat cannabis schizofrenie veroorzaakt, brokkelt langzaam af. Deze mythe gaat al jarenlang rond en wordt bovendien maar wat graag door tegenstanders van cannabis verspreid, in een poging om wietgebruik in een kwaad daglicht te stellen. Echter blijkt uit een grote analyse door onder meer de Radboud Universiteit, dat mensen met schizofrenie die ook cannabis gebruiken, de ziekte al voor hun eerste joint ontwikkelden.

Kip-ei-discussie

Mensen die niets op hebben met het gebruik van cannabis gooien het argument maar wat graag op tafel. “Gebruik jij wiet? Wist je dat je daar schizofreen van kan worden?”.

De oorsprong van deze overtuiging komt vooral voort uit het feit dat veel mensen die aan schizofrenie lijden ook cannabis gebruiken. Bovendien heeft de wetenschap een verband aangetoond tussen schizofrenie en cannabisgebruik, waardoor gemakshalve wordt aangenomen dat cannabis schizofrenie kan veroorzaken.

Dit denkbeeld staat nu dus op losse schroeven, met dank aan aan een grootschalige onderzoek dat op 27 augustus werd gepubliceerd in het vakblad Nature Neuroscience.

Sterker nog, de aanname of schizofrenie-patiënten cannabis gebruiken omdat ze schizofrenie hebben, is veel aannemelijker. De onderzoeksresultaten suggereren namelijk dat cannabis eerder een vorm is van zelfmedicatie, om de symptomen van deze psychotische aandoening te temperen.

Genetische aanleg bepalend

De wetenschappers zijn tot deze inzichten gekomen door te kijken naar de genetische aanleg van meer dan 180.000 mensen uit onder meer Europa, Noord-Amerika en Australië. Ze ontdekten dat er geen verband is tussen cannabis en het opwekken van schizofrenie. De studie laat zelfs het tegenovergestelde zien.

De Nijmeegse hoogleraar Jacqueline Vink die betrokken was bij het onderzoek, zegt hierover: “Ons onderzoek toont aan dat mensen met een kwetsbaarheid voor de ontwikkeling van schizofrenie een verhoogd risico lopen om cannabis te gebruiken. Dat is geen grote verrassing, omdat eerdere studies vaak hebben aangetoond dat cannabisgebruik en schizofrenie met elkaar zijn geassocieerd. Wij hebben echter ook onderzocht of dit verband causaal is”, aldus Vink.

Het gebruik van cannabis leidt niet zonder meer tot schizofrenie, zo blijkt uit deze grootschalige studie. [Openingsfoto: Shutterstock/KyryloKireiev]

Dat causale verband is niet gevonden. Cannabis is volgens dit onderzoek dus niet de oorzaak van schizofrenie. De kwetsbaarheid voor schizofrenie was juist al genetisch aanwezig bij de patiënt voordat de eerste joint werd opgestoken.

Dit suggereert dus dat mensen met schizofrenie cannabis juist gebruiken om beter om te kunnen gaan met de psychotische ziekte.

35 genen geassocieerd met cannabisgebruik

De studie is uitgevoerd door een team van wetenschappers die deel uitmaken van het International Cannabis Consortium. Het was de grootste genetische studie tot nu toe die keek naar de relatie tussen het gebruik van cannabis en bepaalde genen. Hiervoor hadden de onderzoekers toegang tot het genenprofiel van meer dan 180.000 mensen en konden zij meer dan een miljoen genetische varianten bekijken.

Uiteindelijk konden de onderzoekers met deze data ongeveer 11 procent van de verschillen in cannabisgebruik tussen mensen verklaren.

De onderzoekers hebben ook 35 verschillende genen geïdentificeerd die zijn geassocieerd met het gebruik van cannabis. Dus op basis van bepaalde genetische karaktereigenschappen konden zij zien of het waarschijnlijk is dat iemand cannabis gaat gebruiken of niet. En een van die genetische eigenschappen is dus cannabisgebruik bij schizofrenie.

Overigens hebben de onderzoekers geen omgekeerde oorzaak-gevolg studie gedaan. Dit betekent dat deze studie niet kan uitsluiten dat cannabisgebruik in sommige gevallen wel zou kunnen bijdragen aan het risico op schizofrenie. Echter is dat bij deze enorm grote onderzoeksgroep niet naar voren gekomen.

Barney Green

Iemand die hier zelf ervaring mee heeft, is ‘onze eigen’ Barney Green. Barney schrijft hier regelmatig over op de grote zus van Mediwietsite, CNNBS.nl. Bovendien heeft hij recent ook bij ons een verslag geschreven over schizofrenie en CBD.

Barney heeft sinds zijn veertiende schizofrene klachten die zich uiten in paranoïde geachten en waanideeën. Dit leidde langzaam maar zeker tot een psychose; een heftige ervaring die hij nooit meer hoopt mee te maken. Gelukkig ontdekte hij cannabis en merkt hij dat dit een antipsychotische werking op hem heeft.

Naar aanleiding van het nieuws over dit onderzoek is onze Barney geïnterviewd door De Gelderlander. Het interview lees je hier.

[Openingsfoto: Shutterstock/i3alda]