(advertenties)
(advertentie)

Nieuw Zwitsers onderzoek onder een groep Amerikanen van middelbare leeftijd laat zien dat gebruik van cannabis niet leidt tot een toename van aderverkalking.

Het effect van cannabisgebruik op aderverkalking

Aderverkalking, door artsen ook wel atherosclerose genoemd, is een opeenhoping van cholesterol, vetten en andere stoffen op en in de wanden van de slagaders die de bloedstroom kunnen beperken. Als de plaque loslaat of scheurt kunnen bloedstolsels ontstaan. Aderverkalking geeft een grotere kans op een hartaanval of een beroerte. Het is een typische verouderingsziekte, waarvan de meeste patiënten pas op latere leeftijd last van krijgen.

Onderzoekers van de Universiteit van Bern in Zwitserland en Amerikaanse onderzoekers uit Californië en Maryland hebben samengewerkt om meer te weten te komen over het effect van cannabisgebruik op aderverkalking.

Puur versus met tabak

Zij keken naar de gegevens van de zogenaamde CARDIA-studie, een cohort van ruim vijfduizend Amerikaanse mannen en vrouwen bij wie het proces van aderverkalking wordt bijgehouden. De letters CARDIA staan voor ‘Coronary Artery Risk Development in Young Adults’.

Van het roken van tabak is bekend dat dit bijdraagt aan aderverkalking, maar voor cannabis bestaat maar weinig onderzoek. Belangrijk gegeven: in de Verenigde Staten vermengt vrijwel niemand cannabis met tabak, zoals in Europa gebruikelijk is. Daarom is het onderscheid te maken tussen het effect van tabak roken en het effect van pure cannabis roken.

Zolang je je cannabis puur rookt (of verdampt, druppelt of eet) lopen je slagaders geen extra gevaar op verkalking… [foto: HTWE/Shutterstock]

Tabak is veel schadelijker dan wiet

Het Zwitsers-Amerikaanse onderzoeksteam vond een sterke associatie tussen tabaksgebruik en vernauwing van de slagaders: een kansenverhouding (odds ratio) van 1,88. Bij cannabisgebruik lag die kansenverhouding op 0,87. De auteurs concluderen dat hun onderzoek ‘bijdraagt aan de groeiende hoeveelheid bewijs dat er mogelijk geen verband is tussen het gemiddelde populatieniveau van cannabisgebruik en subklinische atherosclerose’.

Wat zeggen andere onderzoeken erover?

NORML, de grootste organisatie voor legalisering van cannabis in de VS, noemt in een artikel over deze nieuwe studie nog drie onderzoeken waaruit blijkt dat gebruik van cannabis niet leidt tot aderverkalking of andere cardiovasculaire afwijkingen op middelbare leeftijd. De American Heart Association, de Amerikaanse versie van onze Hartstichting, riep vorig jaar op tot het wegnemen van wettelijke barrières voor cannabis-gerelateerde onderzoeksfinanciering en klinische studies, om een beter beeld te krijgen van de potentiële risico’s en voordelen van de plant.

Eén ding is duidelijk: het puur roken van cannabis is veel minder schadelijk dan het roken van cannabis vermengd met tabak. Misschien kan onze Hartstichting daar eens een campagne over ontwikkelen?

[Bronnen:
Study: History of Marijuana Use Not Associated with Hardening of the Arteries, NORML website, 7 januari 2021
Cumulative cannabis use might not be linked to hardening of the arteries at middle age: study, TheGrowthOp.com, 11 januari 2021]
[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]