(advertenties)
(advertentie)

Wie zegt dat je iets onder de leden moet hebben om van heilzame cannabis te profiteren heeft het mis. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mensen die wiet gebruiken zich beter voelen dan niet-gebruikers. Stiekem wisten we dat al, maar altijd leuk om dit bevestigd te zien.

Het onderzoek vond plaats in Colorado en Californië; twee Amerikaanse staten waar cannabis zowel recreatief als medicinaal legaal is. Uit duizenden afgenomen enquetes blijkt dat cannabisgebruikers meer geld verdienen, meer tijd buiten de deur doorbrengen, vaker vrijwilligerswerk doen en in het algemeen meer tevreden zijn over hun leven. Kortom, er is minder stress. En lachen is natuurlijk gezond.

Persoonlijk welzijn

De studie is uitgevoerd door BDS Analytics; een onderzoeksbureau gericht op de cannabisbranche. In vergelijking tot mensen die geen cannabis gebruiken, scoren cannabis consumenten volgens het onderzoek gemiddeld hoger op indicatoren die betrekking hebben op persoonlijke en sociale bevrediging.

Linda Gilbert van de consumentendivisie van BDS Analytics benadrukt overigens dat de meeste consumptie niet per se sociaal is. “De meerderheid van de respondenten zegt dat ze cannabis gebruiken voor fysiek, mentaal en/of emotioneel welzijn. Het is geen groep mensen die bij elkaar komt en high wordt. Ik verwacht dat dit verandert wanneer legalisering meer en meer voorkomt en geaccepteerd is.”

De effecten van cannabis hebben dus vooral betrekking op het persoonlijke welzijn. BDS Analytics spreekt  daarom over ‘well-adjusted lifestyles seen among cannabis consumers’. Ofwel, cannabisgebruikers hebben het gewoon goed voor elkaar.

En dat niet alleen in de reeds onderzochte staten Colorado en Californië. Ook andere staten waar men data verzamelt, zoals Washington en Oregon, tonen vergelijkbare resultaten. Resultaten die zich het beste laten samenvatten in de conclusie van dit onderzoek. Namelijk dat wiet de sleutel is naar geluk.

Gilbert: “Het aantal vrouwen dat cannabis gebruikt neemt toe”. [Shutterstock/Djelen]

Inhaalslag door vrouwen

Gilbert, die meer dan 30 jaar onderzoekservaring heeft op het gebied van gezondheid, wellness en voeding, wijst er ook op dat het aantal vrouwen dat cannabis gebruikt toeneemt.

“Over het algemeen bewaken vrouwen de gezondheid in het huishouden. Dit onderzoek suggereert dat vrouwen cannabis omarmen voor zelfverzorging. In plaats van naar een Ibuprofen te grijpen bij menstruatiekrampen, wenden ze zich tot cannabis.”

Gilbert denkt daarom dat vrouwen een interessante doelgroep vormen voor aanbieders van cannabisproducten die bijdragen aan een gezonde lifestyle. Denk aan producten en diensten op het gebied van voeding, sport en recreatie.

Het rapport laat ten slotte zien hoe de consumptie van cannabis is veranderd door legalisering. En ook deze bevindingen sluiten naadloos aan bij de wens naar een gezonde lifestyle. Zo neemt de populariteit van edibles, verdampers en topicals nog steeds toe. En de hedendaagse cananbisconsument prefereert biologische producten, duurzame verpakkingen en – in het algemeen – een meer bewuste lifestyle.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Jacktamrong]