(advertenties)
(advertentie)

Edibles, onder de recreatieve gebruikers zijn ze al langere tijd populair. Maar ook medicinale cannabisgebruikers kunnen profiteren van de voordelen die edibles bieden, zeker wanneer zij zich bewust zijn van de ‘nadelen’ en daar rekening mee houden.

Cannabis eten, en gezonde manier van consumeren

Edibles is het Engelse woord voor ‘eetwaren’. Maar sinds het legaliseren van medicinale en recreatieve cannabis in de Verenigde Staten in een stroomversnelling kwam, wordt het woord vooral gebruikt voor eetwaren waar cannabis in is verwerkt.

Laten we vooropstellen; de voordelen van edibles zijn talloos. Zeker nu steeds vaker gesproken wordt over de effecten van cannabis roken, is het de moeite om het gebruik van edibles te overwegen. Want hoe je het ook wendt of keert, tabak is slecht voor je. Zelfs wanneer je het rookt in combinatie met cannabis. En ook bij het verbranden van pure cannabis komen schadelijke stoffen vrij.

Cannabis roken is effectief, maar zeker niet gezond. [Foto: shutterstock/The Adaptive]

Daarom staat cannabis roken ook steeds meer ter discussie. Bovendien zijn er andere methoden waarmee je kan profiteren van alle gezondheidsvoordelen van mediwiet. Methoden die zelfs nog beter werken dan roken.

Edibles goed alternatief voor roken

Een van die methoden is dus het eten van gerechten waarin cannabis is verwerkt. Daarbij rijst wel de vraag: is het beter om cannabinoïden oraal binnen te krijgen, of niet?

Nemen de longen het beter op, of juist de maag? En hoe komen de werkzame stoffen zo snel mogelijk in de bloedbaan terecht?

Het is bekend dat cannabinoïden die gerookt of verdampt worden, sneller in de bloedbaan terecht komen en dat dit met edibles wat meer tijd nodig heeft. Door mediwiet tot je te nemen met edibles, moeten de cannabinoïden namelijk eerst door de maag verwerkt worden.

Tegenwoordig zijn er wel alternatieven op de markt zoals cannabiskauwgom en cannabissnoepjes. Die werken niet zo snel als wanneer je rookt of vaped, maar wel sneller dan gewone edibles.

Langzamere opname

We weten nu dat de werking bij edibles langer op zich laat wachten. Maar misschien nog wel belangrijker is de vraag of er risico’s zijn voor je gezondheid.

De keus om mediwiet wel of niet te roken, komt meestal voort uit gezondheidsoverwegingen. Het is een feit dat de medicinale werking sneller optreedt, wanneer je het rookt. Daarom besluiten veel patiënten om mediwiet te roken.

Een goed alternatief voor roken met een snelle werking, is verdampen of cannabisolie. Verdampen werkt ook direct en als men weet welke dosering effectief is, werkt olie meestal na een kwartier.

Het voordeel van edibles eten, is de vertraagde afgifte van cannabinoïden. Ook dit kan een fantastische uitkomst kan zijn voor medicinaal gebruikers. In de eerste plaats is er natuurlijk het feit dat de longen niet belast worden wanneer men gebruik maakt van edibles.

Bovendien kan de meer stapsgewijze en ‘vertraagde’ afgifte van cannabinoïden bij het gebruik van edibles, een groot voordeel zijn.

Dat voordeel geldt bijvoorbeeld voor mensen die chronische pijnen ervaren, omdat het eten van cannabis een andere impact heeft op ons lichaam. Mediwiet die oraal ingenomen wordt, veroorzaakt namelijk een meer fysieke high, iets wat wenselijk is bij pijn. Ook is de verspreiding cannabinoïden beter door het hele lichaam verdeeld. Ten slotte houdt het effect ook langer aan zodat de pijn langdurig bestreden wordt.

De wetenschappelijke verklaring hiervoor is dat cannabinoïden die verkregen worden uit edibles, eerst omgezet moeten worden in de lever. Tijdens dat proces verandert THC (een van de werkzame stoffen in cannabis) in 11-hydroxy-THC in deze vorm is effectiever in het passeren van de bloed-hersen barrière. Dit zorgt er ook voor dat er een intensere en langdurigere high veroorzaakt wordt.

De voordelen van edibles

‘Vroeger’ verschenen er vooral wietbrownies en spacecake op tafel. Maar tegenwoordig zijn er veel meer soorten edibles bekend en er zijn ook veel recepten te vinden.

Wietboter is de basis voor veel edibles-recepten. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Dat komt omdat we inmiddels weten dat cannabis zich in tal van voedingsmiddelen laat verwerken. Daardoor is er veel afwisseling mogelijk en kan iedereen zelf bepalen wat voor edibles hij of zij wil gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld een brood bakken en je dag met een medicinale boterham beginnen. Ook kun je eerder gemaakte wietboter of cannabisolie toevoegen aan je gerechten, of een koude bereiding toepassen door wat verkruimelde rauwe cannabis in je saladedressing te doen. Hiermee maak je gebruik van de cannabinoïde THCA, de stof die ná verhitting de bekende psychoactieve cannabinoïde THC vormt.

Ook zijn edibles voor meerdere doelgroepen geschikt. Neem mensen met COPD. Voor deze groep is het roken van mediwiet af te raden. En kinderen die medicinale cannabis nodig hebben, kunnen gebruik maken van edibles. Bovendien blijken mensen met maagklachten voeding die verrijkt is met cannabis, beter te verdragen.

Een ander voordeel is discretie. Voor veel mensen is het helaas niet makkelijk (zo niet onmogelijk) om medicinale cannabis in het openbaar te gebruiken. Maar als je edibles gebruikt, is discretie geen probleem. Tijdens de bereiding komt de bekende cannabisgeur weliswaar vrij, Maar daarna is die geur zo goed als verdwenen. Bijvoorbeeld even een stukje brood eten, dat kan altijd en overal!

Het duurt bij edibles dus wel langer voordat er effecten bemerkt worden. Maar daar staat tegenover dat de werking ook langer aanhoudt.

De nadelen van edibles

Wanneer je ervoor kiest om je mediwiet te verwerken in edibles, is het moeilijker om een juiste dosering te vinden. Want tegenover het risico dat je te veel binnen krijgt, staat het risico dat je te weinig neemt en niet tot nauwelijks wat merkt. In beide gevallen mis je dan de fijne werking van medicinale cannabis.

Verder kan het bij commerciële en bij zelfbereide edibles kan het voorkomen dat de THC niet goed verdeeld is. Hierdoor bevat bijvoorbeeld de ene helft van het gerecht veel meer werkzame stoffen dan het andere deel.

Ook kan de stofwisseling een groot verschil maken, want die is niet bij iedereen hetzelfde. De stofwisseling bepaalt hoe de mediwiet gaat werken.

Edibles zij bovendien niet geschikt voor alle aandoening waar wiet goed bij helpt. Want als je edibles wilt gebruiken bij acute pijnklachten, zul je door de langere inwerktijd, ook langer moeten wachten op het gewenste effect.

Commercieel of niet?

De effecten van edibles houden langer aan dan wanneer je wiet inhaleert. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Helaas worden veel commerciële edibles bereid met blad en knipafval. Nu is daar niets mis mee, als je weet dat dit van je eigen (met zorg gekweekte) plant komt.

Maar bij commerciële edibles zitten er helaas vaak gifstoffen in het plantmateriaal en dat is niet wenselijk. Lees daarom altijd goed het etiket en probeer als het even kan zelf je edibles te bereiden; je bent dan zeker van de mediwiet die gebruikt wordt (grote producenten mixen vaak verschillende strains). Ook weet je dan dat de dosering klopt.

Tips voor doe-het- zelvers

Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan met het bereiden van edibles, dan hebben we hier een paar leuke en interessante artikelen voor je. Je vindt hier verschillenden recepten en ook tips terug!

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lekkernij van chocola (al gaat het hier over paaseitjes, je kan er alle kanten mee op), of bak eens een brood! Een kopje thee met een koekje erbij, het kan allemaal. Mediwiet verwerken in edibles; voor ieder wat wils!

[Openingsfoto: Shutterstock/Foodio]