(advertenties)
(advertentie)

Overweeg jij het gebruik van medicinale cannabis, maar weet je niet zo goed hoe je dat het beste kan doen? In dit artikel ontdek je 3 alternatieven om gezond medicinale cannabis te gebruiken.

Een joint is nog steeds een van de meest gebruikte manieren om cannabis te gebruiken. En ook voor medicinale doeleinden behoort een joint tot de mogelijkheden. Maar in een joint zit meestal ook tabak en dat is natuurlijk niet gezond. Bovendien is een cannabissigaret niet de meest effectieve manier om cannabis medicinaal te gebruiken.

Gelukkig laat cannabis zich heel goed verwerken als ingrediënt in allerlei gerechten en dranken. En er is ook een methode om mediwiet te inhaleren, op een manier die bijna onschadelijk is voor je gezondheid.

Maar de ene methode is de andere niet. Het is verstandig om je in alle alternatieven te verdiepen. Bij elke methode zijn er namelijk verschillen in hoe lang het duurt voordat de werking intreedt en hoelang die werking aanhoudt.

Daarmee helpen we je graag een handje op weg.

1. Verdampen met een vaporizer

Cannabis verdampen is een hele effectieve en schone manier om cannabis te gebruiken. Je hebt hiervoor een vaporizer (verdamper) nodig. Dat is een apparaat dat cannabis verhit naar een temperatuur tussen de 175 en 200 graden Celsius.

Bij deze temperatuur verdampen de werkzame stoffen die in cannabis zitten, maar er vindt geen verbranding plaats. Hierdoor komen er weinig tot geen schadelijke bijproducten vrij zoals koolstofdeeltjes, teer en benzeen.

Het vaporizen ofwel verdampen van wiet is een gezond alternatief om THC in de longen te krijgen.

Bovendien is de gecontroleerde verhitting door middel van een vaporizer veel efficiënter omdat tot wel 95% van de werkzame stoffen in cannabis door het lichaam wordt opgenomen. Bij een joint ligt dit percentage veel lager, omdat veel werkzame stoffen al verbrand zijn voordat ze het lichaam bereiken.

Als je cannabis verdampt, treedt het effect snel op wat gunstig is als je cannabis wilt gebruiken voor bijvoorbeeld acute pijnbestrijding of spasmen.

2. Eten of drinken

Cannabis laat zich ook prima verwerken in allerlei voedingsmiddelen. Die worden ook wel edibles genoemd. En je kan er allerlei drankjes mee maken, zoals thee.

Het effect kan wel veel krachtiger zijn ten opzichte van roken of verdampen en het houdt veel langer aan. Hierdoor is deze methode  erg geschikt voor chronische aandoeningen.

Dat de werking langer duurt en krachtiger is komt trouwens omdat de werkzame stoffen via de spijsvertering in je bloed komen, en niet via de longen. Dit proces gaat veel trager waardoor het effect langzaam opbouwt en langer aanhoudt. Soms zelfs wel tot 8 uur lang.

Het langduriger medicinaal effect is een van de redenen dat patiënten edibles verkiezen boven joints of vaporizers. [Foto: shutterstock/ADragan]

Het is bij deze methode dus heel belangrijk dat je niet teveel neemt en geduldig wacht tot het begint te werken. Dat kan namelijk tot wel anderhalf uur duren.

Als je teveel neemt, zouden de effecten onprettig kunnen worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Klik hier voor een roerbakrecept met cannabis en ontdek hier hoe je zelf amandelmelk maakt met cannabis.

3. Cannabisolie

Een van de meest voorkomende methoden om medicinale cannabis te gebruiken is door middel van olie. Hierbij wordt een cannabisextract verdund met bijvoorbeeld olijfolie.

Het gebruik van cannabisolie kent vele voordelen.

Het is ten eerste redelijk tot goed te doseren. De kans dat je per ongeluk iets teveel neemt is dus erg klein. Zeker als je de olie altijd zelf maakt.  Of als je de olie altijd bij dezelfde leverancier haalt.

Overigens is wietolie waar (ook) THC in zit officieel illegaal in Nederland. Maar er zijn diverse cannabis social clubs actief die patiënten van betrouwbare en betaalbare cannabisolie voorzien.

Een tweede voordeel van cannabisolie is dat het relatief snel werkt. Doorgaans is het effect binnen 20 minuten merkbaar en de werking houdt enkele uren tot soms wel 8 uur aan.

Een ander voordeel is dat je de olie op verschillende manieren kan gebruiken. Je kan een paar druppels onder je tong leggen. Maar je kan de olie ook gebruiken bij het bereiden van eten en drinken.

Let er ten slotte goed op dat je de juiste olie krijgt. Er zijn allerlei oliën verkrijgbaar met verschillende verhoudingen THC en CBD. Overigens geldt dit ook voor het verdampen van cannabis en bij het verwerken van cannabis in eten en drinken.

Laat je dus altijd goed informeren zodat je het juiste cannabisproduct krijgt dat het beste aansluit bij jouw behoeftes.

[Openingsfoto: Creative Family, Shutterstock]