Iedereen weet hoe verschrikkelijk misselijkheid voelt. Als je misselijk bent wil je niets liever dan van dat weeïge gevoel in je maag af. Cannabis is een effectief medicijn tegen misselijkheid, en wordt ook al jaren gebruikt om van misselijkheid af te komen. In dit artikel ontdek je hoe cannabis misselijkheid de kop indrukt.
Oorzaak van misselijkheid en braken
We zijn allemaal wel eens misselijk geweest. Dat ongemakkelijke gevoel in de keel en maag wordt soms gevolgd door de aandrang om te braken. Die drang heeft twee functies. Enerzijds jou ontmoedigen om hetgeen de gezondheid verstoorde, niet nog eens te nemen. Anderzijds is braken een manier om het lichaam te ‘zuiveren’, ofwel te ontdoen van hetgeen de gezondheid verstoorde.
Talloze factoren kunnen misselijkheid veroorzaken. Maaginfecties, voedsel- en drankvergiftiging, angst, hypoglykemie, gastro-intestinale infecties, vroege zwangerschap, chronische angst, stress en depressie, galblaasaandoeningen, hersenschudding, migraine, bijwerkingen van medicijnen en ontstekingsziektes zoals Crohn; het zijn slechts enkele voorbeelden van oorzaken.
Meestal is misselijkheid kortstondig maar in uitzonderlijke gevallen kan misselijkheid en braken lang aanhouden. Ook kunnen medicijnen langdurige misselijkheid geven. En bijna iedereen die chemotherapie ondergaat, ervaart heftige episodes van misselijkheid en braken.
Anti-misselijkheidsmedicijnen
Anti-misselijkheidsmedicijnen zijn vaak de eerste middelen die worden voorgeschreven. Veel van deze medicijnen mogen zelfs tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Toch reageert niet iedereen even goed op anti-misselijkheidsmedicijnen. Met name kankerpatiënten die agressieve chemo’s ondergaan hebben er niet zoveel baat bij. En dat is waar cannabis een rol kan spelen.
In de meeste gevallen duiden misselijkheid en braken niet op iets ernstigs. Vervelend is het wel. [Shutterstock/Aaron Amat]
Wiet tegen misselijkheid
Uit onderzoek blijkt dat cannabinoïden kunnen helpen bij het onderdrukken van misselijkheid en overgeven. Met name THC speelt een grote rol omdat het bepaalde receptoren van het endocannabinoïden-systeem activeert. Met name de inwerking van cannabinoiden op de CB1-receptoren maken van cannabis een goed medicijn tegen misselijkheid.
Eén van de eerste studies naar wiet tegen misselijkheid komt uit 1975, toen een groep onderzoekers diepgaand onderzoek deed naar de anti-emetische effecten van THC bij twintig kankerpatiënten die chemotherapie kregen. De onderzoekers waren meer dan verbaasd om te zien dat alle deelnemers zich onmiddellijk opgelucht voelden, na een dosis THC.
Vanaf dat moment begon de beeldvorming over cannabis langzaam maar zeker te veranderen. Toch hebben allerlei latere studies, zoals deze, keer op keer moeten bevestigen dat wiet goed werkt tegen misselijkheid. Dit om het grote publiek ervan te overtuigen dat cannabis wonderen kan verrichten op dit vlak.
Naarmate de tijd verstreek, evolueerde cannabisonderzoek. En steeds meer wetenschappers beseften dat wiet meer is dan alleen THC. Andere cannabinoïden zoals CBDV en THCV, die in lagere concentraties voorkomen in wiet, tonen een groot potentieel om misselijkheid bij ratten te verminderen. En hoewel deze studies werden uitgevoerd op dieren, geven ze toch een beeld van de invloed van cannabis op zoogdieren met een endocannabinoïden-systeem, waaronder de mens.
Synthetische cannabinoïden bij misselijkheid
Tien jaar en vele onderzoeken later raakte de wereld overtuigd van wiet als middel tegen braken en misselijkheid. Zelfs de FDA, de voedsel- en medicijnwaakhond van de VS, zag in dat wiet werkt.
Vanwege een positief gestemde FDA, dook de almachtige farmaceutische industrie er meteen bovenop. In een wanhopige poging deze nieuwe tak van sport in handen te krijgen, creëerden ze een aantal medicijnen die bestaan uit kunstmatig gecreëerde synthetische cannabinoïden (niet te verwarren met Spice/K2 en dergelijke). Misschien heb je wel eens gehoord van Marinol of Dronabinol?
Veel experts vinden synthetische vormen van cannabis echter minder effectief als de wietplant zelf. Dit geldt ook voor op cannabis gebaseerde medicijnen die later zijn gemaakt, zoals Sativex en Epidiolex.
Zo neem je wiet bij misselijkheid
Plantaardige cannabis heeft dus de voorkeur boven synthetische varianten. Maar hoe neem je mediwiet als je misselijk bent? Ten eerste is het belangrijk dat je een toedieningsvorm kiest die geen weerstand opwekt, omdat je misselijk bent. Het roken van een joint bijvoorbeeld, zal in veel gevallen niet lekker samengaan met misselijkheid. Bovendien is roken niet de meest gezonde methode omdat er schadelijke stoffen vrijkomen. Zeker als je wiet combineert met tabak.
Met een draagbare verdamper kan je overal een paar haaltjes wiet nemen. [Door AHPhotosWPG]
Gelukkig zijn er veel andere manieren om medicinale wiet te nemen. Je kan
een paar druppels wietolie onder je tong druppelen. Dit geeft een licht plantaardige smaak, die niet heel storend is. Het effect treedt doorgaans binnen een half uur op.
Je kunt ook kiezen voor
een verdamper. Dit is een apparaat dat de werkzame stoffen in wiet verhit tot een temperatuur waarbij ze verdampen, maar niet verbranden. Deze schone damp kan je vervolgens inhaleren.
Edibles zijn waarschijnlijk minder handig, aangezien je liever niets eet als je misselijk bent.
Verder is het belangrijk dat je de juiste dosis neemt. Om die te vinden, begin je altijd met een hele lage dosis. Neem een druppeltje olie, of bijvoorbeeld één haaltje van een verdamper en wacht vervolgens een uur om te kijken wat het met je doet. Werkt het voldoende? Neem dan niet meer. Merk je niets? Neem dan een nieuwe, iets grotere dosis.
Wat overigens goed is om te weten, is dat je de psychoactieve effecten van THC kunt afzwakken met CBD. Deze cannabinoïde tempert namelijk de effecten van THC.
[Openingsfoto: H_Ko, Shutterstock]