(advertenties)
(advertenties)
De meest bekende cannabinoïden zijn THC en CBD, en hoewel deze twee heel veelzijdig zijn qua medicinale werking bestaan er nog heel veel meer nuttige cannabinoïden. Een hiervan is tetrahydrocannabivarin, oftewel THCV. Deze stof is vergelijkbaar met THC, maar heeft wel zijn eigen unieke voordelen op medisch gebied, bijvoorbeeld bij obesitas en diabetes.

Wat is THCV?

Wanneer je een nieuwkomer bent in de wereld van medicinale cannabis, ben je je mogelijk nog niet bewust van de enorme hoeveelheid cannabinoïden die deze plant bevat. Iemand die al langer gebruik maakt van de voordelen van cannabis, zal beslist wat meer kennis hebben over de grote complexiteit en daarmee brede werking die de plant te bieden heeft. Hoewel THCV niet zoveel gebruikt wordt als andere cannabinoïden verdient ook deze stof wat meer bekendheid. Hij kent namelijk ook verschillende medicinale voordelen.

THCV is zeer vergelijkbaar met THC met betrekking tot de chemische structuur. Het ontstaan van deze cannabinoïden verloopt echter heel anders. THCV begint bijvoorbeeld niet als een cannabigerolic acid (CBGA) zoals THC en CBD. THCV doorloopt een ander proces, wat resulteert in een cannabigerovarin acid (CBGVA). Vanaf hier wordt CBGVA afgebroken tot tetrahydrocannabivarin carbonzuur (THCVA). THCVA kan vervolgens worden gedecarboxyleerd om THCV te creëren.

THCV blokkeert eetlust, in tegenstelling tot THC

Zodra mensen cannabis tot zich nemen door bijvoorbeeld roken, vapen, olie, etc, activeert de cannabinoïde THCV specifieke receptoren in ons lichaam. Deze receptoren staan ​​bekend als CB1 en CB2. Tot nu toe is ontdekt dat THCV een antagonist is van de CB1- en CB2-receptoren. Met andere woorden: THCV blokkeert THC, wat voorkomt dat gebruikers een vergrootte eetlust krijgen. Hoewel verschillende cannabisgebruikers genieten van de eetlust bevorderende effecten die optreden na gebruik van medicinale cannabis, voelen anderen het tegenovergestelde. In tegenstelling tot de werking van THC is THCV een cannabinoïde die iemands eetlust onderdrukt.

THCV’s medische voordelen

Eetlustremmer

THCV bevat zijn eigen geneeskrachtige eigenschappen, waaronder het vermogen om iemands eetlust te onderdrukken. Bonni Goldstein, de medisch directeur van Canna-Centers, zei dat THCV CB1-receptoren in de hersenen kan blokkeren wanneer het in zeer lage doses wordt geconsumeerd. Als gevolg hiervan kan niet alleen de THCV het niveau van het lichaamsvet verlagen, maar kan ook het energieverbruik verhoogd worden en zelfs het gewichtsverlies versnellen.

Ook is vastgesteld dat THCV in zijn puurste vorm extreme drang om te veel te eten vermindert en tegelijkertijd het hongergevoel stilt. Het gebruik van THCV kan dus gunstig zijn voor mensen met overgewicht, obesitas of personen die overmatig hunkeren naar voedsel. Omdat THCV de eetlust kan verminderen, geloven onderzoekers dat THCV mensen helpt om obesitas en andere gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen te bestrijden.

Momenteel wijst onderzoek erop dat THCV het vermogen heeft om het (tijdelijke!) euforische gevoel wat ontstaan in het lichaam na het eten van ongezonde dingen, te blokkeren. Wanneer je overmatige trek wilt voorkomen, gebruik dan wietsoorten met een hoog THVC-gehalte.

Dit alles toont aan dat THCV veel te bieden heeft bij het behandelen van medische aandoeningen zoals diabetes type 2

Bloedsuikerspiegel verlagend

Tot nu toe is een van de belangrijkste medicinale voordelen van THCV het vermogen om mogelijk diabetes type 2 te behandelen. Onlangs is vastgesteld dat THCV grote potentie heeft als het gaat om het ondersteunen van diabetes type 2 door het bloedsuikerniveau onder controle te houden. Een onderzoek uit 2016, dat zich richtte op het gebruik van THCV en CBD bij diabetes, ontdekte hoe ze de glycemische en lipidenparameters bij diabetische personen konden beïnvloeden. Er werd ontdekt dat THCV een potentieel medicijn zou kunnen zijn bij type 2-diabetespatiënten met betrekking tot glycemische lading, dus de invloed die koolhydraten hebben op de bloedsuikerspiegel.

Nadat de studie was voltooid, ontdekten de onderzoekers dat THCV de bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand significant verlaagde, terwijl ook de alvleesklierfunctie verbeterde. Dit alles toont aan dat THCV veel te bieden heeft bij het behandelen van medische aandoeningen zoals diabetes type 2.

Convulsiestoornis en Tremor verminderend

Afgezien van de eetlust onderdrukkende eigenschappen van THCV en het potentieel om diabetes type 2 te behandelen, bevat deze cannabinoïde nog andere medicinale voordelen. THCV bevat bijvoorbeeld anticonvulsiva eigenschappen. Daarom kan deze cannabinoïde worden gebruikt om de drempel voor epileptische aanvallen te verhogen. Daarnaast kan THCV ook helpen bij het verminderen van het ongecontroleerd trillen waar men last van heeft bij tremor, en ook de motorische controle verbetert.

Er moeten echter meer onderzoeken en klinische onderzoeken worden uitgevoerd op dit gebied, voordat mensen om deze specifieke reden THCV gaan gebruiken.

THVC rijke soorten

Wanneer je na het lezen van dit artikel ook graag gebruik wilt gaan maken van de medicinale voordelen die THVC te bieden heeft, is het handig om te weten welke wietsoorten hier onder andere geschikt voor zijn:

[openingsbeeld:  ibreakstock/Shutterstock, foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertenties)