(advertenties)
(advertentie)

Italiaanse onderzoekers hebben een nieuwe cannabinoïde ontdekt die ruim dertig keer sterker is dan THC. Het bestanddeel heet THCP en bindt – net als THC – aan CB1-receptoren in ons lichaam. De cannabinoïde heeft een enorm medisch potentieel en wordt de komende tijd verder onderzocht.

Onderzoekers van de Universiteit van Salento in Italië hebben twee nieuwe cannabinoïden ontdekt: THCP en CBDP. De ontdekking werd wereldkundig gemaakt op de website van het beroemde wetenschappelijke vakblad Nature.

Vooral THCP trok de aandacht omdat deze cannabinoïde tijdens testen op muizen “affiniteit met de CB1-receptor vertoonde die dertig keer hoger is dan bij THC”. Dat schept verwachtingen over mogelijke effecten op ons lichaam, want muizen zijn genetisch bijna identiek zijn aan mensen.

De andere verbinding – CBDP – bindt naar verluidt niet goed aan CB1- of CB2-receptoren. Dit maakt dat deze cannabinoïde voorlopig niet verder wordt onderzocht.

LEES OOK: Zo werkt mediwiet • het belang van CB1-receptoren

Receptoren die reageren op cannabinoïden zitten dor het hele lichaam.

Teller op 152 cannabinoïden

De exacte nummers lopen een beetje uiteen. Maar tot dusver hebben onderzoekers om en nabij de 150 verschillende cannabinoïden in cannabis geïdentificeerd. Na de Italiaanse ontdekking staat de teller staat dus ineens op 152.

De meeste wetenschappelijke onderzoeken richten zich op twee cannabinoïden met – op het eerste gezicht – de meeste potentie: THC en CBD. Beide hebben veel heilzame eigenschappen. Bovendien zorgt THC voor de psychoactieve effecten van wiet.

De ontdekking van even krachtige of zelfs nog krachtigere cannabinoïden zal ongetwijfeld tot meer onderzoek leiden. En met een beetje geluk tot medicinale toepassingen.

LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

Over THCP zeggen de onderzoekers dan ook dat het “direct op de lijst met plantaardige cannabinoïden moet komen, die meer onderzoek vereisen om zo de farmacologische effect te achterhalen”.

Niet verwonderlijk, want een snel groeiende stapel literatuur plus een toenemend aantal klinische proeven bewijst de farmacologische potentie van THC, CBD en andere cannabinoïden bij een breed scala ziekten en aandoeningen. Denk aan beter slapen, bestrijden van angst en depressie, multiple sclerose, autisme en neuropathische pijn.

Dus, als THCP daadwerkelijk zoveel lijkt op THC en 30 keer sterker is, zal de cannabinoïden over nog veel meer heilzame voordelen beschikken, zo is de verwachting.

[Openingsfoto: Shutterstock/Bruce Rolff]