(advertenties)
(advertentie)

Mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en wiet consumeren, ervaren aanzienlijk minder depressieve klachten en lagere percentages zelfmoordgedachten in vergelijking tot niet-gebruikers. Dat blijkt uit een klinische studie onder 420 Canadese deelnemers.

Deze week publiceerde een groep Canadese onderzoekers van het BC Centre on Substance Use en de University of British Columbia een studie in medisch vakblad Journal of Psychopharmacology. Belangrijkste uitkomst is dat mensen met PTSS veel meer kans hebben op allerlei depressieve fasen en zelfmoordgedachten.

Deze studie levert voorlopig epidemiologisch bewijs dat cannabisgebruik bijdraagt aan het verminderen van de associatie tussen posttraumatische stressstoornis en ernstige depressieve en suïcidale toestanden”, aldus de onderzoekers.

Studieopzet en resultaten

Onder de meer dan 24.000 mensen die in aanmerking kwamen voor de studie, werden 420 patiënten klinisch gediagnosticeerd met PTSS. Daarvan zeiden 106 personen (28,2 procent) dat ze het afgelopen jaar wiet gebruikten. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van patiënten die geen PTSS hebben (11,2 procent).

“We weten dat met beperkte behandelingsopties voor PTSS veel patiënten cannabismedicatie gebruiken om symptomen te verlichten”, vertelt Stephanie Lake, hoofdauteur van de studie in een persbericht. “Dit is echter de eerste keer dat de resultaten van een landelijk representatief onderzoek de potentiële voordelen aantonen van wiet bij PTSS”.

Degenen die lijden aan PTSS en vorig jaar geen wiet gebruikten, hadden ongeveer zeven keer zoveel kans op een ernstige depressieve fase, zo bleek uit het onderzoek. Ze hadden bovendien 4,3 keer meer kans om zelfmoord te overwegen.

“Onder respondenten die cannabis gebruiken, werd PTSS niet geassocieerd met recente depressieve episodes of zelfmoordgedachte”.

LEES OOK: Wiet bij PTSS • 71 procent heeft er baat bij

Relevantie voor andere landen

“Onder respondenten die cannabis gebruiken, werd PTSS niet geassocieerd met recente depressieve episodes of zelfmoordgedachte”. [Shutterstock/Vershinin89]

Terwijl de studie alleen naar Canadese respondenten keek, zijn de bevindingen ook relevant voor andere landen. Met name landen met veel soldaten die dienen of dienden in oorlogsgebieden, zoals de VS. Onder Amerikaanse soldaten bijvoorbeeld, komt veel PTSS voor.

Een voormalige secretaris van het Amerikaanse Department of Veterans Affairs (VA), David Shulkin, zei onlangs dat hij voorstander is van een onderzoek naar de therapeutische voordelen van wiet voor veteranen met PTSS. Hij verklaarde dat het zelfmoordcijfer onder de bevolking aantoont dat negeren van potentieel succesvolle behandelingsopties gevaarlijk is.

Eerder weigerde VA onderzoeksinitiatieven naar wiet bij PTSS te ondersteunen. Deze week riep Shulkin de afdeling op “betrokken te zijn en open te staan ​​voor onderzoek naar alles wat veteranen kan helpen hun leven op de rit te krijgen, inclusief medicinale cannabis”. Dit kan wereldwijd de kijk op wiet bij PTSS verbeteren.

Kennis verspreiden

Hoewel deze studie plaatsvond in Canada, is het waardevol voor iedereen. Ongeveer 8 procent van de wereldpopulatie krijgt te maken met PTSS. Dit percentage ligt nog vele malen hoger onder oorlogsveteranen.

Door onderzoeksresultaten als deze te verspreiden, nemen overheden wereldwijd er kennis van. Dit draagt bij aan een beter begrip over alle heilzame mogelijkheden van wiet, zoals bij het behandelen van PTSS.

“We beginnen pas net te begrijpen wat het therapeutische potentieel van cannabis kan zijn voor verschillende gezondheidsproblemen”, zei M.J. Milloy, co-auteur van de studie. “Deze bevindingen zijn veelbelovend en verdienen verder onderzoek om de voordelen van cannabis voor mensen met PTSS volledig te begrijpen”.

Hopelijk neemt het aantal klinische studies naar wiet bij PTSS nog verder toe zodat het weldra een wereldwijd geaccepteerd middel is. Een middel dat patiënten helpt tijdens hun strijd met deze heftige psychische aandoening.

[Openingsfoto: Shutterstock/Soru Epotok]