(advertenties)
(advertentie)

Uit een enquête onder 751 PTSS-patiënten blijkt dat de meerderheid succesvol mediwiet gebruikt om hun mentale conditie te verbeteren. Ze melden dat wiet bij PTSS grote voordelen biedt, zoals een afname van angstgevoelens en verbeterde stemming.

Een meerderheid van de patiënten die medicinale wiet gebruikt om hun posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen, meldt dat ze veel baat hebben bij het middel. Zo blijkt uit een recent afgerond onderzoek van het Minnesota Department of Health.

De studie ondervroeg een groep patiënten die deelnemen aan het medische cannabisprogramma van de Amerikaanse staat Minnesota. PTSS komt daar sinds 2016 in aanmerking voor medicinale wiet en de eerste patiënten ontvangen het medicijn sinds augustus 2017. Op 23 mei jongstleden namen 2.873 PTSS-patiënten deel aan het cannabisprogramma.

Minder angst en betere stemming

Van deze mensen deden 751 PTSS-patiënten die mediwiet gebruiken mee aan het onderzoek. Na controle bleek dat 96 procent van hen voldeed aan de diagnosedrempel van 33 punten voor PTSS. Drie maanden later zag 71 procent van deze patiënten hun score met minstens 10 punten afnemen. Een afname van PTSS-klachten van minimaal een derde dus.

Gevraagd om de voordelen te beoordelen op een schaal van één tot zeven – waarbij één geen voordeel is – gaf 76 procent hun ervaring met wiet bij PTSS een zes of zeven. Ongeveer een vijfde van de patiënten meldde ook bijwerkingen, zoals verhoogde angst; iets dat voor kan komen als de dosis te hoog is. Vier procent beoordeelde hun ervaring met een twee of drie.

Veel voorkomende voordelen die patiënten noemden waren verminderde angst (23 procent), verbeterde slaap (16 procent), verbetert humeur (13 procent) en minder pijn (12 procent).

Tom Arneson, arts en onderzoeksmanager bij het MDH Office of Medical Cannabis: “Het is vooral bemoedigend om opmerkingen van sommige patiënten te lezen, waarin ze zeggen dat hun deelname aan het cannabisprogramma het succes van andere therapieën vergroot.”

Wiet bij PTSS

Wiet bij PTSS vermindert angst en maakt patiënten weer vrolijk. [Shutterstock/Jacob Lund]

Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis kan een posttraumatische stressreactie ontstaan. Bij veel mensen gaan de klachten snel weg. Maar als de gebeurtenis bovenmatig schokkend was of langdurig van aard, kan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) ontstaan. Denk aan een overval, mishandeling, seksueel misbruik of oorlogsgeweld. Als je zoiets meemaakt, kan het je leven langdurig verstoren.

PTSS is met name een veelgehoorde klacht onder soldaten die in oorlogsgebieden dienden. Zij kampen jaren na hun ervaringen nog met herbelevingen, angstgevoelens, somberheid en depressie. Niet zelden krijgen ze zware kalmerings- en slaapmiddelen voorgeschreven. Maar die zijn verslavend en geven heftige bijwerkingen. Steeds meer mensen ontdekken in wiet een natuurlijk alternatief.

Wil je met eigen ogen zien hoeveel baat mensen met PTSS hebben bij wiet? Klik dan hier, hier en hier. Lees hier meer over wiet bij PTSS in Nederland.

[Openingsfoto: Shutterstock/Tero Vesalainen]