(advertenties)
(advertentie)

Voor de mensen die zich afvragen wat er nu het beste werkt bij pijn – cannabis roken/verdampen, het nuttigen van edibles, olie druppelen of een tinctuur – biedt een deze studie soelaas; kies er niet één maar combineer verschillende wietproducten! 

Combineer inhaleren en niet-inhaleren bij consumptie cannabis

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben onlangs een studie gepubliceerd, die artsen adviseert bij het voorschrijven van mediwiet aan patiënten die het gebruiken als pijnbestrijding. Na analyse van gegevens van 1.087 patiënten, kunnen ze vaststellen dat een combinatie van inhaleren en niét inhaleren de patiënten het beste van hun pijn af helpt. 

“Terwijl alle deelnemers  middels rapportage een verminderde pijn aangeven, rapporteren deelnemers die niet-inhalatie én inhalatie toedieningroutes gebruiken grotere verbeteringen in de gezondheid dan mensen die slechts gebruik maken van een enkele methode”, schrijven de wetenschappers in het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research .

Wiet is effectief en steeds meer toegankelijk

Pijnbeheersing is een van de belangrijkste redenen is waarom mensen zich tot medicinale cannabis wenden. Bovendien is mediwiet nu – in bijvoorbeeld Amerika en Canada maar ook in Duitsland – gemakkelijker verkrijgbaar dan ooit. Veelal behoort chronische pijn daar tot een erkende aandoening waarvoor je dus op doktersrecept legaal cannabis kan worden voorgeschreven.

In Nederland voorzien veel mensen zichzelf van medicinale cannabis door zelf te kweken. Ook kunnen ze een beroep doen op artsen (maar wiet wordt in ons land niet vergoed), of patiënten kloppen aan bij stichtingen als Suver Nuver en Stichting Mediwiet voor hulp.

Uit onderzoek onder meer dan duizend pijnpatiënten die cannabis gebruiken blijkt je het beste verschillende consumptiemethoden en producten combineert… [foto: Krysja/Shutterstock]

Het Amerikaanse pijnonderzoek

Met hun onderzoek probeert het team van de University of Michigan Medical School ook artsen en andere clinici te begeleiden. Het doel is ze in een positie te brengen waarin ze in staat zijn om patiënten deskundig te adviseren. Ze moeten simpelweg meer kennis krijgen over het gebruik van medicinale cannabis, en daardoor ook het uitschrijven van (mediwiet) recepten.

Medicinale cannabis is er in vele vormen, waaronder:

  • Toppen
  • Eetwaren (edibles)
  • Concentraten (zoals olie)
  • Lotions en crèmes
  • Tincturen

 Naast de verschillen in hoe de mediwiet wordt toegediend of gebruikt, verschillen ze ook in hoe ze invloed uitoefenen op onze lichaamschemie. Gerookte of verdampte toppen veroorzaken bijvoorbeeld al binnen vijf tot tien minuten een pijnstillend effect. De impact van tincturen, eetwaren en topicals laten langer op zich wachten; soms duurt het wel een half tot heel uur voor er iets van pijnstilling bemerkt wordt.

De onderzoekers merken op dat het verschil in hoe deze cannabisproducten van invloed zijn op degenen die ze gebruiken, niet goed is bestudeerd in de context van de behandeling van pijn. 

Ze namen contact op met 1.087 volwassenen in de Verenigde Staten en Canada, die momenteel zelf cannabis toedienen tegen chronische pijn. De patiënten stemden er mee in om van januari 2018 tot augustus 2018 een enquête in te vullen. Elk rapporteerde zijn manier van cannabisgebruik en de mate van tevredenheid over hoe de pijn afnam. De gemiddelde leeftijd van de patiënt was 49,6 jaar en meer dan zestig procent is vrouw.

Patiënten melden vermindering van pijn

Alle deelnemers aan de studie rapporteren een vermindering van pijn, ongeacht het cannabisproduct dat ze gebruiken, of de manier waarop en wanneer (zoals ’s ochtends versus’ s avonds). Degenen die echter een routine volgen die het roken van de toppen combineren met andere producten die geen inhalatie vereisen, rapporteren significant grotere verbeteringen in de gezondheid en frequentere vervanging van andere pijnstillers door cannabis, aldus het onderzoek.

De studie geeft ook inzicht in hoe mensen medicinale cannabis gebruiken. Ze melden bijvoorbeeld dat 45 procent een niet-inhalatie én een inhalatie-routine volgen, terwijl 36,2 procent alleen inhalatie gebruikt en 18,8 procent uitsluitend niet-inhalatie.

Uit de studie blijkt ook dat vrouwen en oudere patiënten de neiging hebben om cannabisproducten te gebruiken die niet geïnhaleerd hoeven te worden.  

Meer inzicht in patiënten en hun cannabisproducten

De nieuwe studie biedt inzichten om te bepalen hoe patiënten mediwiet kunnen gebruiken, evenals de impact van verschillende combinaties van producten op chronische pijn. De hoop is dat hoe meer experts op dit gebied leren, hoe beter het werk van medische professionals wordt als het gaat om patiënten een goede pijnbehandeling aan te bieden…