(advertenties)
(advertentie)

Portugal decriminaliseerde in 2001 alle soorten drugs, van wiet tot heroïne. Dat levert aanzienlijk minder criminaliteit op, maar voor wat betreft de volksgezondheid is het een beetje een dubbel verhaal. Zeker als het om medicinale cannabis gaat. Portugal is een van de grotere producenten van mediwiet in Europa, maar slechts een heel klein deeltje daarvan komt ten goede aan de eigen bevolking.

Legale wiet bereikt nauwelijks Portugese patiënten

In Portugal zijn iets van 40 medicinale cannabisbedrijven actief. Maar van die duizenden kilo’s wiet en de cannabisproducten die ervan gemaakt worden (met name olie) zijn dus zo goed als helemaal bestemd voor de export.

Het enige product dat momenteel in Portugal wordt verkocht is de cannabisbloem van de Canadese producent Tilray, met 18 procent THC erin – het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de plant. Patiënten kunnen de toppen roken of verhitten met een vaporizer en de damp inhaleren.

Een doosje van 15 gram kost €150 – ver boven de prijs op de zwarte markt – en wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Bovendien kan de bloem alleen worden voorgeschreven aan patiënten die lijden aan zeven specifieke aandoeningen waarvoor alle andere “chemische” opties geen resultaat hebben opgeleverd.

De drie grootste farmaceutische leveranciers van het land hebben het product niet op voorraad en in 2023 werden er iets meer dan duizend dozen Tilray verkocht, het equivalent van 17 kg.

Nieuwszender Euronews maakte de volgende korte reportage over de schizofrene mediwiet-situatie in Portugal: