(advertenties)
(advertentie)

Cannabinoid Hyperemesis Syndrome (CHS). Zo heet de ietwat mysterieuze aan cannabisgebruik gerelateerde aandoening die in 2004 ontdekt werd en die vooral regelmatige rokers, verdampers en edibles eters treft. Symptomen zijn o.a. buikpijn, misselijkheid en overgeven. Medici stonden voor een raadsel, maar wetenschappers hebben wel een oplossing bedacht… en die is zo eenvoudig dat je ‘m bijna niet kan geloven!

Wat is Cannabinoid Hyperemesis Syndrome?

Het is beslist geen grap dat Cannabinoid Hyperemesis Syndrome, dat eigenlijk valt samen te vatten met overgevoeligheid voor de werkzame stoffen in cannabis, ofwel voor cannabinoïden als THC en CBD. In 2004 werd de aandoening voor het eerst vastgesteld, en sindsdien zijn er steeds meer gevallen gerapporteerd. Dat zou ook deels veroorzaakt worden doordat mensen nu veel gemakkelijker over hun (medicinale) cannabisgebruik praten met hun arts dan vroeger, dankzij de wereldwijde groene revolutie.

Jammer dus dat bij langdurig en laten we zeggen stevige wietconsumptie – de onderzoekers gaan hier uit van meer dan 20 keer per maand – CHS kan optreden. Maar gelukkig komen dezelfde onderzoekers ook met een oplossing voor verlichting in hun als een songtitel klinkende studie ‘The Prevalence of Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Among Regular Marijuana Smokers in an Urban Public Hospital‘.

Een bijzonder simpele oplossing nog wel, die werkt maar waarom het weten de wetenschappers van dienst dan weer niet exact…

Een derde van ‘stevige’ cannabis consumenten heeft CHS

Hoe dan ook, volgens genoemd recent onderzoek ervaart ongeveer een derde (!) van de groep ‘zware cannabisconsumenten’ CHS. Daarmee praat je dus over heel veel mensen, alleen al in de VS gaat het volgens deze onderzoekers om 2,7 miljoen Amerikanen die gevaar lopen om CHS te krijgen.

Hun bevindingen zijn gebaseerd op interviews met 2127 volwassen patiënten op de Eerste Hulp-afdeling van een groot openbaar ziekenhuis in New York: Bellevue. Ze waren allemaal jonger dan 50 jaar. De studie is gepubliceerd in het vakblad Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology.

Van de 155 ‘zware gebruikers’ die op de spoedhulp terecht kwamen (en die dus minstens 20 keer hadden gerookt/verdampt in de afgelopen maand) zeiden er 51 dat ze in het voorgaande half jaar misselijk waren geweest en hadden moeten overgeven.

En dat het stukken beter ging als ze een hete douche namen.

Stoppen of douchen

De gezondheidseffecten kunnen dus ook heftig zijn. Sommige patiënten beschrijven uitputtende symptomen die tot wel twaalf uur aanhouden. Het nemen van anti-misselijkheid medicatie, pillen tegen angsten en antidepressiva – zoals sommige patiënten probeerden – mocht niet baten.

En dat het stukken beter ging als ze een hete douche namen. Dat zeggen ze ook!

En niet alleen de zware recreatieve en/of medicinale canabisgebruikers zeggen dit, ook de wetenschappers van NYU Langone en genoemd Bellevue Medical Center. De oplossing tegen het Cannabinoid Hyperemesis Syndrome is: ‘het stoppen met cannabis (duh) of het nemen van een hete douche’.

Risico op foute diagnose

Toch is het bepaald niet grappig. De onderzoekers stellen: omdat de CHS-symptomen vaak niet reageren op medicijnen en het risico op een foute diagnose behoorlijk groot is, waarschuwen we artsen om zich meer bewust te zijn van deze aandoening wanneer ze een diagnose runnen.

Of zoals de site ZME Science het schrijft:

‘Sometimes, patients can go through several rounds of ER visits, hospitalization, tests (including MRIs), and inefficient treatments before doctors realize the problem is ‘smoking too much pot’

Lichaamseigen endocannabinoïde-systeem (ECS)

Maar stoppen met medicinale wiet is ook weer zo radicaal, nietwaar? Dus dan die brandende vraag: waarom helpt een hete douche ook tegen CHS en wat veroorzaakt het eigenlijk?!

Helaas, een definitief antwoord kunnen de onderzoekers ons niet geven. Men denkt bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat een langdurige en stevige cannabisconsument zijn lichaamseigen endocannabinoïde-systeem overhoop haalt.  Dat is simpel gesteld een verzameling celreceptoren en corresponderende moleculen, zonder welke de pyscho-actieve component THC in cannabis bijvoorbeeld nooit zou kunnen werken. Ons lichaam produceert op natuurlijke wijze endocannabinoïden die vergelijkbaar zijn met componenten in wiet en die een belangrijke rol spelen bij het verlichten van pijn.

Hoe zit het met die hete douche?

Door nu THC praktisch de hele tijd beschikbaar te hebben (door minstens 20 x per maand te roken, verdampen of eten) zou dit systeem verstoord kunnen raken. Gevolg is genoemde misselijkheid met gerede kans op overgeven. Hete douches zouden deze symptomen verminderen en verlichten, omdat ze een ander sensitief signaal triggeren, en dat er voor zorgt dat het lichaam wordt afgeleid van het pijnsignaal.

Maar zoals gezegd, dit is een nog onbewezen hypothese. Waarna de onderzoekers weer afdalen tot op aarde en met een broodnuchter én doeltreffend medicijn tegen CHS afsluiten: stoppen met cannabis. ZME Science: ‘Eerder ontdekte hetzelfde team wetenschappers aan de NYU dat 97 procent van de mensen met cannabinoid hyperemesis syndrome die symptomen niet meer vertoont nadat ze het roken van wiet op gaven’…

[Foto’s: Dougie Jones/Shutterstock]