(advertenties)
(advertentie)

Ontroerend verhaal van de Engelse Fallon (30), die al haar hele leven lijdt onder heftige epileptische aanvallen, soms wel tweehonderd per maand. Gelukkig komt ze in aanraking met ‘pharmaceutical-grade cannabis oil’. Kost haar familie weliswaar ruim tweeduizend euro per maand – ze verkochten zelfs hun huis om de behandeling met wietolie te kunnen ophoesten – maar het doet wonderen voor Fallon!

Wanhoop wordt hervonden levensgeluk

Decennialang zorgden de aanvallen, in combinatie met het krachtige epilepsiemedicijn dat ze voorgeschreven had gekregen, ervoor dat Fallon moeilijk kon praten, voedsel kon kauwen en zelfs niet in een stoel kon zitten.

Fallon kwam nauwelijks haar huis uit en haar familie was voortdurend bang dat ze tijdens de oncontroleerbare aanvallen mogelijk dodelijk letsel zou oplopen. “Het was echt verschrikkelijk”, zegt haar moeder Elaine, “ik dacht dat er geen hoop meer was”.

Tot Fallon cannabisolie van farmaceutische kwaliteit voorgeschreven kreeg.

Voor meeste Britten blijft cannabis als medicijn onbereikbaar

Haar aanvallen hielden vrijwel op en nu kan ze, ondanks dat ze nog steeds ernstige gezondheidsproblemen heeft, elke dag van de week een andere favoriete activiteit doen.

Van eenvoudige bezigheden zoals thuis tekenen tot danslessen in het plaatselijke Mencap-centrum en zelfs koffie drinken met haar moeder – allemaal dingen die een paar jaar geleden onmogelijk waren.

“Het heeft mijn prachtige leven veranderd”, zegt Fallon terwijl ze even pauzeert van het kijken naar haar favoriete muziekclips op YouTube, op de bank van de flat waar ze nu semi-zelfstandig woont…

Desalniettemin zien we in deze korte reportage van ITV ook dat het Britse gezondheidssysteem flink rammelt en toegang tot cannabis als medicijn een geweldige uitdaging is (mentaal en financieel) voor de duizenden Britten die baat zouden kunnen hebben bij medicinale wiet: