(advertenties)

Iedereen die zich in de werking van mediwiet verdiept, komt vroeg of laat de term ‘CB1-receptor’ tegen. Ook op Mediwietsite komt die vaak voorbij. Maar wat zijn CB1-receptoren eigenlijk? En waarom zijn ze belangrijk voor de werking van medicinale wiet?

In dit artikel kijken we naar een belangrijk component dat de heilzame werking van wiet verklaart: de ‘CB1-receptor’. Laten we eerst kort kijken wat receptor eigenlijk is.

Receptoren en het ECS

In ons lichaam zitten allerlei receptoren. Dit zijn een soort ontvangertjes die gevoelig zijn voor bepaalde berichtjes. Zodra zo’n ontvangertje een bericht ontvangt dat aan hem gericht is, treedt een effect in werking. Receptoren zijn dus belangrijk voor het communiceren van allerlei berichten door ons lichaam.

Er zijn veel verschillende soorten receptoren met allerlei uiteenlopende functies. Als bijvoorbeeld je maag leeg is, stuurt die een berichtje naar de hersenen. Daar zit een receptor die alleen op dat berichtje reageert, waarna jij een hongergevoel ervaart. Ander voorbeeld: als jij je grote teen stoot, sturen zenuwcellen signalen naar de hersenen zodat je pijn ervaart.

Tussen 1990 en 1997 werd een heel nieuw communicatiesysteem gevonden met signaalstofjes en receptoren. Dit was het endocannabinoïden-systeem (ECS). De stofjes waar dit systeem mee werkt heten ‘cannabinoïden’ en de ontvangertjes heten ‘CB-receptoren’. De ontdekking staat op naam van Raphael Mechoulam; een Israelische professor aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Overigens dezelfde professor die in 1966 als eerste THC ontdekte; het psychoactieve bestanddeel in wiet.

De interacties in het ECS spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van lichaam en geest. Dit noemt wel ook wel ‘homeostase’; een reeks processen die bijdragen aan onze innerlijke balans. Denk aan het immuunsysteem, stemming, geheugen, voorkomen en genezen van ontstekingen, goede nachtrust, remmen van angst en stress, eetlust, spijsvertering, en nog veel meer.

LEES OOK: Het endocannabinoiden-systeem (ECS); een uitgebreide gids

Receptoren van het ECS zitten door het hele lichaam en werken samen met de cannabinoïden in cannabis.

Functie van CB1-receptoren

De blootlegging van dit systeem begon in 1990 toen Mechoulam en zijn team de CB1-receptoren ontdekte. Die bevindt zich met name in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Ook zagen ze dat zowel de lichaamseigen stof anandamide als THC uit wiet communiceren met deze receptor.

Maar de meest spraakmakende ontdekking was misschien wel dat cannabinoïden uit wiet (zoals THC en CBD) ook in staat zijn om CB-receptoren te activeren. Sterker nog, het lichaamseigen anandamide vertoont enorm veel overeenkomsten met THC uit wiet. Bovendien zagen de onderzoekers dat beide stoffen een zeer hoge bindingsaffiniteit hebben met CB1-receptoren.

Anandamide speelt een rol bij je stemming, het geheugen, pijn, vruchtbaarheid en het hongergevoel. THC kan hetzelfde. Bovendien zal een hoge dosis de gebruiker high maken; een doorgaans plezierig effect dat de stemming kan verbeteren.

Kortom, als iemand cannabinoïden uit cannabis binnenkrijgt, binden die dus ook aan het ECS. Op die manier vul je een systeem met natuurlijke cannabinoïden als het ware aan met cannabinoïden uit wiet. Dit kan zorgen voor een high-effect, maar ook voor een brede heilzame  uitwerking. We kunnen dus concluderen dat al in de jaren ’90 wetenschappelijk is aangetoond dat cannabis over medicinale eigenschappen beschikt.

LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

Mediwiet en CB1-receptoren

We weten nu dat mensen (en andere zoogdieren) een endocannabinoïden-systeem hebben. En dat dit systeem werkt met lichaamseigen cannabinoïden én cannabinoïden uit wiet. Tijd om iets verder in te zoomen op CB1-receptoren.

CB1-receptoren bevinden zich vooral in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Bovendien zijn ze aangetroffen in diverse organen en weefsels, witte bloedcellen, nieren, de blaas, het maagdarm-stelsel, de milt en delen van voortplantingsorganen. Van CB1-receptoren is aangetoond dat bijdagen aan de geheugenfunctie en pijnregulatie. Bovendien zijn er aanwijzingen dat CB1-receptoren eetlust en slaap beïnvloeden.

Als iemand cannabis consumeert, binden cannabinoïden uit wiet (vooral THC) zich aan CB1-receptoren. Die raken hierdoor extra gestimuleerd, waarna ze meer signalen doorgeven aan het lichaam. Het toedienen van die extra cannabinoïden kan vervolgens verlichting geven bij een grote verscheidenheid medische aandoeningen.

Onderzoek toont aan dat de reactie van cannabinoïden uit wiet op CB1-receptoren kan bijdragen aan een betere nachtrust, meer eetlust, veranderingen in het geheugen, pijnregulatie en onze stemming. En dat de meeste CB1-receptoren in de hersenen zitten, verklaart bovendien de psychoactieve effecten van THC; effecten die velen erg plezierig vinden.

Nu je weet wat de CB1-receptor is en hoe die werkt, weet je voor een groot deel hoe medicinale wiet werkt in het lichaam. Binnenkort kijken we naar het tweede ontvangertje van het ECS, de CB2-receptor.

[Openingsfoto: Shutterstock/HQuality]

(advertenties)