(advertenties)
(advertentie)

Ga je wekelijks slechts drie keer of minder naar het toilet om te poepen? Dan is de kans groot dat je last hebt van obstipatie ofwel verstopping. Er zijn een hoop middelen tegen obstipatie, maar die geven vaak bijwerkingen. Cannabis is ook een optie. Lees hier hoe medicinale wiet bij obstipatie werkt.

Obstipatie, constipatie en verstopping zijn drie woorden voor dezelfde aandoening. Je hebt hier last van als je drie keer of minder poept per week. Andere kenmerken zijn harde ontlasting en pijn tijdens het poepen.

Komt dit je bekend voor? Grijp dan niet meteen naar de zware middelen. Vaak is obstipatie op verschillende manieren op te lossen. Drink bijvoorbeeld veel water, eet meer vezelrijk voedsel zoals fruit en groenten en beweeg meer. Helpt dat niet? Dan is er nog een natuurijk hulpmiddel in de vorm van wiet, dat op verschillende manieren kan helpen. Hier lees je hoe dat werkt.

Zo werkt wiet bij obstipatie

Peter J. Cohen schrijft in zijn boek ‘Medische marihuana: Het conflict tussen wetenschappelijk bewijs en politieke ideologie’ dat obstipatie een van de eerste aandoeningen is waarvoor men rond 2700 voor Christus medicinale wiet gebruikte. Toch beginnen we deze uitleg met een kleine kanttekening.

Je gaat zometeen lezen dat medicinale wiet effectief kan zijn bij verstopping. Echter, in sommige gevallen kan het anders uitpakken. Cannabis kan het spijsverteringsstelsel namelijk ook negatief beïnvloeden en in sommige gevallen juist voor verstopping zorgen. Let wel, dit risico geldt met name voor mensen die veel wiet gebruiken en dat regelmatig, meerdere jaren doen.

Dat gezegd hebbende, is het nu tijd voor de voordelen van wiet bij obstipatie.

Een licht laxerend effect kan al voldoende zijn om van verstopping af te komen. [Shutterstock/aradaphotography]

Medicinale wiet als een laxeermiddel

Een van de behandelingen voor obstipatie is een natuurlijk laxeren. Laxeermiddelen werken op verschillende manieren. Ze kunnen de beweging van ontlasting door de darmen stimuleren. Ook kunnen ze moeilijk harde ontlasting verzachten. Heftigere middelen zijn zelfs in staat de darmen te ontruimen, waardoor verstopping verdwijnt. Laxeermiddelen worden meestal als zetpil of oraal ingenomen.

Uit onderzoek blijkt dat wiet spijsverteringsstoornissen, waaronder obstipatie, kan behandelen. Bovendien kan het de dosering van bepaalde medicijnen die obstipatie veroorzaken, zoals opiaten, vervangen of verminderen. Dit geeft aan dat wiet niet alleen obstipatie behandelt, maar ook sommige onderliggende oorzaken.

Het bewijsmateriaal dat de wiet darmbewegingen stimuleert, is grotendeels anekdotisch. Veel recreatieve en medicinale gebruikers bevestiging dat zij verlichting ervaren en beter kunnen ontlasten dankzij wiet. Er is nog meer onderzoek nodig. Maar de signalen zijn erg positief.

Wiet om obstipatie te voorkomen

Obstipatie is er er niet altijd. Zelfs bij mensen met chronische constipatie. Zodra goede voeding, voldoende water, medicatie of een andere heilzame factor helpt om de harde, grote uitwerpselen door de darmen naar buiten te begeleiden, verdwijnt obstipatie.

Bij sporadische klachten, om je met de eerdergenoemde trucjes wel weg. Mensen die chronisch last hebben, zoeken uiteraard naar een permanente oplossing. E zijn bewijzen dat wiet spijsverteringsproblemen positief beïnvloedt. Dat komt omdat de darmen receptoren bevatten die goed reageren op de werkzame stoffen in wiet. Er is nog meer onderzoek nodig om alle details, die van invloed zijn op ontlasting en spijsvertering, te ontdekken.

LEES OOK: Zorg voor een gezonde darmflora met wiet en CBD

In één geval is de link heel duidelijk. Namelijk als je medicijnen gebruikt die obstipatie als bijwerking hebben. Meerdere studies laten namelijk zien dat pijnpatiënten die opiaten pijnstillers nemen, hun dosis kunnen verminderen als ze ook wiet gebruiken. Velen kunnen zelf stoppen met opioïden. Hierdoor vermindert of verdwijnt de kans op bijwerkingen, zoals obstipatie.

De hersen- en darmverbinding

Er is een duidelijke link aanwezig tussen de hersenen en het maag-darmstelsel. [Shutterstock/Perception7]

Hoewel obstipatie zich vooral fysiek uit, kan het ook psychologische bijwerkingen hebben. Geloof het of niet, verstopping kan je stemming enorm beïnvloeden. Dat komt omdat je hersenen in directe verbinding staan met je maag. Zo kan bijvoorbeeld de gedachte aan eten al leiden tot het vrijkomen van maagsappen. Nog voordat je een hap hebt genomen. Ook kunnen stress, angst en depressie leiden tot problemen in je maag-darmstelsel.

Deze link werkt overigens twee kanten op. Als je darmproblemen hebt, sturen de darmen ook signalen naar je hersenen. Chronische obstipatie kan dus een terugkerend effect van depressie en angst veroorzaken.

Onderzoekers hebben deze link aangetoond bij mensen met obstipatie. Volwassenen met een verstopping, hadden meer psychologische nood dan die zonder constipatie. Zij vonden bij 65 procent van de mensen zelfs een directe link tussen psychologische stoornissen en verstopping. Dit ging dan vooral om depressies en angststoornissen. Sommige patiënten meldden ook sociale disfunctie en somatisatie; het resultaat van psychologische zorgen die zich uiten in fysieke klachten.

Van wiet is bekend dat het stress, angst en depressies kan verminderen. En daarmee verbetert automatisch de link tussen hersenen en het hersen- en darmverbinding.

LEES OOK: Het effect van wiet op angst, depressie en stress

Wiet kan helpen om zonder verstopping door het leven te gaan. [Shutterstock/Evgeny Atamanenko]

Symptomen die wiet verzacht

Samengevat kan wiet de volgende symptomen van obstipatie behandelen:

Methodes van inname

Wiet hoef je zeker niet te roken. Er zijn verschillende manieren om het in te nemen.

  • Smoothie: Een goede methode is middels een smoothie. Aangezien het altijd goed is om je vochtinname te verhogen, is wietsap een logische keuze. Hiermee maak je in principe je eigen, zelfgemaakte cannabis-laxeermiddel. Je kan ‘rauwe cannabis’ gebruiken of een beetje gedecarboxyleerde wiet. Voeg hier ook een paar scheppen gebroken hennepzaad aan toe, hennepzaadolie of olijfolie, groente en fruit. Doe alles in de blender en mix het tot een gladde massa.
  • Roken of verdampen: Roken kan, maar is niet aan te raden. Bij het verbranden van wiet (met tabak) komen schadelijke stoffen vrij. Verdampen is een methode die wiet verhit tot een temperatuur waarbij de werkzame stoffen als het ware condenseren. Het geeft direct verlichting.
  • Andere methoden: Eetbare wietproducten (edibles), tincturen, zetpillen, wietolie onder de tong of door je eten/smoothie.

Wiet bij obstipatie doseren

Zoals je ziet is wiet bij obstipatie het proberen waard. Het enige punt waar niemand een kant-en-klaar antwoord op heeft, is de juiste dosering. Die verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Wil je wiet bij obstipatie proberen? Begin dan met een hele lage dosis. Doe slechts 0,1 gram droge wiet in je smoothie. Neem één à twee haaltjes van de verdamper en stop. Neem voor het slapen gaan een hap van een eetbaar wietproduct, of een druppel wietolie of tinctuur. Doet het niets? Verdubbel dat de volgende avond de dosis. Doe dit net zo lang tot je verbetering merkt. Probeer de dosis die verlichting geeft vervolgens ook een keer overdag. Gaat dat goed, dan kan je het aantal keer verhogen. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

LEES OOK: Mico-doseren: kleine beetjes medicinale wiet beter?

[Openingsfoto: Shutterstock/Alexandr Grant]