(advertenties)
(advertentie)
cannabis bewaren

Hoe kun je wiet, wietolie, edibles en andere cannabisproducten het beste bewaren? Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen? In dit artikel geven we je alle antwoorden.

Keep it cool

Houd het donker en koel: dat zijn de twee belangrijkste vuistregels voor het bewaren van cannabisproducten. Meeldauw en andere schimmels gedijen het beste bij temperaturen tussen de 25 en dertig graden Celsius. Bij temperaturen boven de dertig graden droogt cannabis – en de cannabinoïden en terpenen in de plant – te snel uit.

Er bestaat geen ideale temperatuur om cannabis bij te bewaren. Sommige experts raden tien graden aan; de THC blijft dan zeker negentig dagen beschermd, maar dat geldt niet voor de terpenen, waarvan het gehalte kan dalen. Kamertemperatuur, zo’n twintig graden Celsius, lijkt de gulden middenweg. Belangrijk: ook relatief korte blootstelling aan te hoge temperaturen, bijvoorbeeld door vervoer in een afgesloten achterbak van een auto op een hete dag, kan de kwaliteit van cannabis al flink aantasten. Keep it cool.

Geen plastic en in het donker

De UV-straling in natuurlijk en elektrisch licht tast cannabis en de werkzame stoffen in de plant aan. Waarschijnlijk is licht de belangrijkste factor in kwaliteitsverlies van cannabis na verloop van tijd. Zorg dus dat je cannabis altijd in het donker bewaart.

Gebruik liever geen plastic om je wiet in op te bergen, maar glazen of metalen potten. In die laatste categorie geldt de CVault onder veel kenners als de Rolls-Royce onder de cannabis-bewaarpotten. Gemaakt van roestvrij staal en met een luchtdicht deksel waar je desgewenst een Boveda pack of ander vochtregulerend product in kunt schuiven.

Maak je potten of containers altijd goed schoon voordat je er cannabis in doet: heet water en zeep zijn voldoende. Plakkerige restjes kun je verwijderen met isopropyl alcohol (minimaal 90%).

wiet bewaren

De Rolls-Royce onder de bewaardozen voor wiet: CVault

Luchtvochtigheid en zuurstof

De luchtvochtigheid is de derde belangrijke factor bij het kwaliteitsverlies van cannabis na verloop van tijd. Probeer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 59 en 63 procent te houden. Gebruik een hygrometer; ze zijn in alle prijsklassen verkrijgbaar.

De hoeveelheid zuurstof in de pot heeft ook effect op de kwaliteit. Te weinig zuurstof verhoogt de kans op schimmels en toprot, zeker als de wiet nog niet helemaal droog is. Te veel zuurstof veroorzaakt onnodige afbraak van cannabinoïden. Wat je vooral probeert te beschermen zijn de kwetsbare trichomen, waarin het overgrote deel van de werkzame stoffen zit.

Ga dus voorzichtig en zorgvuldig om met droge cannabis; elke aanraking kan de trichomen beschadigen of doen afbreken. Handle with care.

Hasj en kief

Geperste hasj kun je zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Hoe hoger de druk waaronder de hasj geperst is, hoe langer je de hasj kunt bewaren. Niet geperste kief is veel kwetsbaarder en moet wel buiten de koelkast en vriezer worden bewaard, op een donkere, droge en koele plaats. Als je kief maakt met waterextractie (met een Pollinator of Ice-o-Lator) is het essentieel om er voor te zorgen dat alle vocht uit de kief is verdampt voordat je het in een pot opbergt.

Tincturen, concentraten en wietolie

Net als cannabisbloemen kun je tincturen en concentraten het beste donker en koel bewaren. En buiten het bereik van kinderen, uiteraard. Tincturen bewaar je het beste in donker gekleurd glas. Concentraten als wax, shatter en budder en wietolie kun je prima invriezen om oxidatie en afbraak van werkzame stoffen tegen te gaan. Veel concentraten zijn extreem plakkerig; gebruik bij voorkeur zachte siliconen potjes.

LEES OOK:   Wietolie bewaren: wel of niet in de koelkast?

cannabis bewaren

Raak je wiet zo min mogelijk met je handen aan voordat je ‘m consumeert – elke keer dat je het wel doet vermindert de kwaliteit van de trichomen [foto: content_creator/Shutterstock]

Edibles

Hoe lang je cannabis eet- en drinkwaren kunt bewaren hangt natuurlijk af van de soort edible. Ouderwetse spacecake? Harde snoepjes? CBD-chocola? Spacecake en andere gebakken cannabisproducten kun je invriezen als je ze langer wil bewaren. Harde snoepjes zijn de langst houdbare edibles: bewaar ze donker en koel en ze kunnen maandenlang mee. Chocolade met cannabinoïden bevat meestal een uiterste houdbaarheidsdatum. Het is af te raden om edibles in de koelkast te bewaren omdat de temperatuur en omstandigheden  schimmelvorming kunnen bevorderen.

Vooral WEL doen

  • bewaar je cannabis op een donkere, koele plaats
  • houd verschillende soorten apart
  • gebruik een hygrometer en/of vochtregulerende producten
  • bewaar cannabis altijd buiten het bereik van kinderen

Vooral NIET doen

  • bewaar cannabis niet in de koelkast of vriezer (hasj kan wel in de koelkast en vriezer)
  • gebruik zo min mogelijk plastic bakken en zakken
  • bewaar cannabis niet in de buurt van een hittebron, zoals een elektrisch apparaat
  • gebruik geen humidors voor sigaren of tabak; deze zijn vaak van cederhout gemaakt, wat de smaak van je cannabis kan beïnvloeden
[openingsbeeld: content_creator, Shutterstock]