(advertenties)
(advertentie)

Wist je dat meditatie een enorm handige tool is om snel en eenvoudig te ontspannen, stress los te laten en nieuwe energie te krijgen? Mindfulness of aandachtsoefeningen – zoals mediteren ook wel wordt genoemd – kent vele voordelen. Met cannabis en meditatie behaal je nog sneller resultaat. Hoe dat werkt, bespreken we hier.

Mediteren moet je (ook) leren

Wil je absoluut ‘zen’ door het leven gaan? Dan zou je eigenlijk 20 minuten per dag moeten mediteren. Tenzij je een erg druk en stressvol leven hebt, want dan ben je er wel een uur zoet mee. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, die tijd inplannen. En mediteren moet je leren. Om je hoofd te kunnen legen, moet je namelijk jouw to-do-lijst loslaten, de zorgen van morgen opzij zetten en niet stilstaan bij gênante dingen die je zijn overkomen.

Je gedachten loslaten is stap één bij mediteren. Als je merkt dat het je moeite kost om dat te doen, overweeg dan cannabis bij mediteren. Wiet heeft het talent om de geest in een focus te brengen, zeker in combinatie met meditatietechnieken.

Met behulp van onderstaande uitleg, kan je ervoor zorgen dat meditatie een eenvoudig onderdeel van je dagelijkse structuur wordt. Met tijd, geduld, wat doorzettingsvermogen én wiet, zal je van meditatieve beginner naar een complete ontspanningsexpert transformeren.

We slapen ’s nachts en gaan een keer op vakantie. Maar dat is voor velen niet voldoende om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Mediteren helpt. [Shutterstock/Africa Studio]

Het belang van mediteren

Mensen hebben het druk tegenwoordig. We hebben een baan, partner, kinderen, druk sociaal leven, reizen door druk verkeer van A naar B en willen van alles en nog wat. Dit brengt een probleem met zich mee; we staan te weinig stil om even te rusten. Ja, we slapen ’s nachts en gaan een keer op vakantie. Maar dat is voor velen niet genoeg om los te komen van de dagelijkse beslommeringen.

Dit werkt vermoeidheid, stress, negatief denken en zelfs overdenken in de hand. Overmatig nadenken is een slechte gewoonte. Net zoals iemand verstrikt kan raken in een cyclus van nagels bijten of uitstelgedrag, is het ook mogelijk om denkpatronen te ontwikkelen die ongezond zijn. Deze gemoedstoestanden kunnen stress aanwakkeren en zelfs angst en depressie veroorzaken. Allemaal zaken die niet alleen de mentale, maar ook fysieke gezondheid nadelig beïnvloeden.

Maar hoe ontsnap je aan dit patroon? Hoe voorkom je stress en ongewenste, negatieve gedachtes? Wel, door ze te stoppen op het moment dat je ze hebt. Deze gedachten vervang je vervolgens voor mindfulness en vredige stilte.

Dit is in het kort wat mediteren doet. Maar hoe komen we terecht in die stilte? Het kan nogal moeilijk zijn om de geest te ontspannen, vooral in deze tijd waarin we zoveel moeten, altijd in verbinding staan met de hele wereld en gestimuleerd worden om vooral zoveel mogelijk te doen in een zo kort mogelijke tijd. Wiet kan helpen om sneller resultaat te boeken.

LEES OOK: 5  x waarom CBD goed werkt tegen stress op werk

Cannabis en meditatie, de succescombo

Cannabis is een prachtig vehikel om je mentaal te brengen waar je eigenlijk moet zijn: in rust. Dat komt omdat ons brein vol zit met cannabinoïden-receptoren. Ook in gebieden van de hersenen die te maken hebben met gedrag, gedachten en gemoedstoestand. Als cannabinoïden in cannabis een interactie aangaan met deze receptoren, produceren ze euforische en ontspannende effecten.

Dat gezegd hebbende, kunnen sommige mensen ook een toename van angst ervaren na het consumeren van een bepaalde wietsoort met een bepaalde cannabinoïden-verhoudingen. Zoek daarom eerst de ideale wietsoort die bij jou past, voordat je aan je een meditatieve reis begint.

Net zo belangrijk is het onderzoeken van verschillende meditatiemethoden. Van het enkel staren naar een punt tot een diepe ademhaling tot mindfulness van het hele lichaam; er zijn zoveel manieren van meditatie die je kunnen helpen je hoofd te legen. Verdiep je dus in de verschillende methodes, maar begin altijd eenvoudig. Dat kan op deze hele simpele manier.

 • Ga in een comfortabele houding zitten. Dat mag op een stoel of op de grond. Wat jij prettig vindt. Zorg dat het stil is en je niet wordt gestoord.
 • Concentreer je op je ademhaling. Adem rustig in en rustig uit. Voel hoe de lucht naar binnen stroomt en daarna weer naar buiten.
 • En nu komt de truc: denk aan niets. Dat is lastig. Maar als je op je ademhaling blijft letten, wordt het al snel makkelijker. Komt er toch een gedachte in je hoofd? Merk die dan op en stop hem. Focus je daarna weer op je ademhaling.
 • Het is niet erg als er in het begin vaak gedachtes voorbijkomen. Dat hoort bij het trainingsproces. Je geest is gewend aan veel gedachtes. Door regelmatig even te mediteren, train je je hoofd om niet altijd maar te denken.
 • Begin met 5 minuten per dag of om de dag. Bouw rustig op zodat je na twee weken een half uurtje kan mediteren per keer.

Bij deze vorm van mediteren, focus je op een één object. Een kaars bijvoorbeeld. [ShutterstockMark Eastment

Eye-Gazing cannabis en meditatie

Nu je weet wat mediteren is en hoe een eenvoudige meditatie werkt, gaan we een stap verder. Deze oefening maakt gebruik van staren naar een object, en cannabis.

Het doel van staren als meditatie is je focus verscherpen, duidelijkheid te bevorderen en de concentratie te verbeteren. Dit ontstaat door je ogen op een vast object te richten. De focus op het object zorgt voor het voorkomen van dwalende gedachten en denkpatronen. Uiteindelijk komt er ruimte vrij voor een kalmere geest.

Het object mag je zelf kiezen. Beter kies je wel iets rustgevends. Veelvoorkomende keuzes zijn de vlam van een kaars, een mandala of rimpelingen in een waterstroompje.

Breng je meditatie naar een hoger niveau door een wietsoort die de focus bevordert. Zoals de hybride Double Dream. Deze diep ontspannende soort zal de geest verkwikken en bevordert mentale helderheid en volledige lichamelijke ontspanning.

 1. Als je eenmaal een object hebt gekozen, ga je er tegenover zitten in een comfortabele positie (overweeg om met gekruiste benen op een kussen te zitten).
 2. Laat het object duidelijk in het zicht voor je liggen en focus je op de details. Zie hoe de kaarsvlam flikkert en beweegt, alsof hij ademt. Of bekijk bijvoorbeeld de ingewikkelde patronen en kleuren van een mandala. Hoe het zonlicht het bewegende water laat glinsteren.
 3. Laat je blik niet verslappen. Laat het beeld als het ware over je heen spoelen terwijl je blik erop rust. Hou je aandacht volledig op het object. Terwijl je rustig staart, verzacht de ademhaling en raak je geleidelijk in staat om naar het object te kijken zonder erover na te denken.
 4. Laatste stap: Staar tot je geest stil is en je alleen nog het bewegen van de vlam en je rustige ademhaling waarneemt.

Deep Breathing meditatie en cannabis

Deze lijkt op de basisoefening die we eerder bespraken. Maar de naam zegt het al, het gaat hier om een meditatie met een diepe ademhaling. Diepe ademhaling is een belangrijk onderdeel van meditatie. Door onze adem onder controle te houden, kunnen we niet alleen onze gedachten beheersen, maar zelfs de sterkste en meest vluchtige emoties. Het is de eenvoudigste manier om controle te krijgen over een chaotische geest.

Gebruik tijdens deze meditatie een opbeurende wietsoort, om tijdens de sessie optimaal te profiteren van de gevoelens van euforie. We bevelen de heldere sativa Chocolope aan vanwege de opwekkende effecten en het vermogen om angst te verlichten.

 1. Ga zitten in een comfortabele positie naar keuze, met je borst recht en leun een beetje achterover. Sluit je ogen en ontspan je schouders. Laat de spanning uit je lichaam wegebben.
 2. Observeer je ademhaling in deze ontspannen toestand. Adem diep in door de neus en vul je hele buik en borst met lucht.
 3. Als je eenmaal volledig hebt ingeademd, pauzeer je even en begin je heel langzaam volledig uit te ademen. Pauzeer tijdens het uitademen nog een paar keer (deze pauzes moeten altijd comfortabel en nooit gespannen zijn). Adem dan opnieuw in en herhaal dit patroon.
 4. Laatste stap: Focus tijdens deze meditatie je gedachten alleen op je ademhaling en laat je geest geleidelijk helder worden. Gewoon bestaan ​​in de ruimte waarin jij je bevindt, aandachtig ademen en ontspannen terwijl al het andere naar de achtergrond verdwijnt.

Met een zware indica, vind je snel de ontspanning die nodig is voor deze oefening. [Shutterstock/S. M. Beagle]

Body Mindfulness en cannabis

Als je problemen hebt met ontspannen of stilzitten, is deze methode misschien iets voor jou. Het idee is om je aandacht te richten op je lichaam, elk deel hiervan te scannen, de gebieden te observeren die spanning vasthouden en ze bewust te laten ontspannen. Met deze innerlijke focus kun je de geest toestaan ​​om zware gedachten los te laten.

Zo’n kalme, meditatieve routine verdient een zware indica om echt een diep gevoel van verlichting te ervaren. Voordat je begint, gebruik je bijvoorbeeld een Master Kush. Deze knock-out soort biedt volledige ontspanning door het hele lichaam. Dit gebeurt zonder de geestdodende effecten, die vaak worden geassocieerd met zware indica’s. Het is het de perfecte cannabissoort voor compleet meditatief comfort.

 • Begin plat op je rug, op een comfortabel oppervlak zoals een bed of yogamat. Laat je armen rusten langs je lichaam met je handpalmen omhoog en je vingers natuurlijk gekruld. De benen moeten ontspannen zijn en de voeten mogen naar buiten vallen. Sta jezelf toe om weg te zinken in de aarde onder je; voel echt de zwaarte van je lichaam terwijl je volledig tot rust komt.
 • Gebruik je geest als een scanner die klaar staat om elk deel van je lichaam te inspecteren en elke spanning die het kan vinden te verbannen. Begin bij je voeten, tenen en enkels, laat ze volledig ontspannen. Ga omhoog met je benen, dijen, heupen, onderrug en maag. Ga verder met je armen, handen, vingers, schouders, nek, kaak en alle spieren in je gezicht. Verplaats je focus langzaam over je lichaam, neem je tijd. Als je spanning ontdekt, laat het dan als het ware verdampen, laat het los.
 • Laatste stap: Terwijl je je lichaam ontspant, zorg je er ook voor dat je ademhaling ontspannen is. Je ademt diep in, gevolgd door lange, langzame uitademing. Wanneer je de scan hebt voltooid, zal je merken dat je hele lichaam ontspannen is. Blijf lekker liggen en adem, terwijl je je aandacht naar binnen richt. Hierdoor zal de ontspannen staat zich uitstrekken naar de geest, terwijl je die momenten van helderheid en stilte ervaart.

Heb jij favoriete meditatietechnieken die zijn verbeterd dankzij het gebruik van cannabis? Of helpt meditatie in combinatie met wiet jou bijvoorbeeld nog beter van pijn af? Laat het ons en de andere lezers weten in de comments of op het Mediwietsite Forum.

[Openingsfoto: ShutterstockProfessional]