(advertenties)
(advertentie)

Wietolie bewaren, hoe doe je dat eigenlijk het beste? Dat hangt af van de samenstelling van je olie, de verpakking én hoe frequent je het gebruikt. Lees hier hoe dat allemaal zit en hoe jij jouw cannabisolie het beste bewaart.

Of je het nu zelf maakt of verkrijgt via een bekende of een social club; wietolie moet op de één of andere manier worden bewaard. Het is immers geen middel dat je per dosis aanschaft. Een flesje met 10 ml cannabisolie bijvoorbeeld  bevat tussen de 200 en 240 druppels. Daar doe je, afhankelijk van jouw behoefte, een tot enkele maanden mee.

Hoe je wietolie bewaart is afhankelijk van de samenstelling van het product. De bederfelijkheid van pure wietolie is immers anders dan wietolie verdund met olijf- of kokosolie. Daarbij maakt het ook nog eens verschil of je wietolie in een nog gesloten of al geopende verpakking bewaart.

Pure wietolie bewaren

Bij pure wietolie spreken we van een onverdund extract van de werkzame stoffen uit de cannabisplant. Dit zijn vettige plantaardige stoffen die op zich niet snel bederven. Pure wietolie kan je daarom jarenlang bewaren, zowel in als buiten de koelkast. In een injectiespuit is het niet alleen makkelijk te bewaren maar ook direct uit verpakking te gebruiken.

Een injectiespuit is de meest praktische manier om pure wietolie in te bewaren. [Foto: shutterstock/Wollertz]

Gebruik je wietolie dagelijks? Dan is het niet nodig om het in de koelkast te bewaren. Immers moet je dan elke keer de spuit opwarmen om er überhaupt iets uit te krijgen. Want vettige stoffen stollen bij lage temperaturen.

Heb je meerdere spuiten of gebruik je tijdelijk niets meer omdat je geen symptomen meer hebt? Dan is het verstandig de olie wél in koelkast (of vriezer) te bewaren. Als je wietolie lange tijd buiten de koelkast bewaart en aan licht of lucht blootstelt, zullen de werkzame stoffen oxideren en veranderen van effect. Zo kan delta9-THC, na verloop van tijd CBN worden.

Cannabisextract met (olijf-)olie bewaren

Als je pure cannabisextracten verdunt met een olie – om ze bijvoorbeeld beter te doseren – verandert er eigenlijk weinig aan de bederfelijkheid. Oliën zoals olijfolie zijn ook probleemloos buiten de koelkast te bewaren. Met olie als olijf-, druivenpit- of hennepzaadolie verdunde cannabisextracten kan je dus prima buiten de koelkast bewaren. Zeker als je ze met enige regelmaat gebruikt.

Met ‘gewone olie’ verdunde cannabisextracten kunnen bij regelmatig gebruik ook zonder problemen, langere tijd buiten de koelkast worden bewaard. [Foto: shutterstock/Flapas]

Zolang er geen ‘vreemde stoffen’ in de olie terechtkomen die in het flesje schimmelen, kun je de wietolie-verpakking dus ook naast je bed bewaren als je wilt. Heb je een grotere voorraad opof gebruik je de olie lange tijd niet? Dan kun je deze beter wel in de koelkast (of vriezer) zetten, om dezelfde reden als hierboven beschreven staat.


LEES OOK:


Cannabis-kokosolie

Wietolie met kokosvet – zoals social club Suver Nuver verstrekt of je zelf kunt maken aan de hand van dit recept – is minder lang houdbaar buiten de koelkast. Kokosolie bederft namelijk sneller dan olijfolie of een andere veelgebruikte oliën om cannabisextracten mee te verdunnen. Daarentegen is het wel een effectievere drager voor de werkzame stoffen uit wiet. Zo zou cannabis-kokosolie beter voor je zijn dan wietolie verdund met een ander soort olie. Dat komt vanwege in kokosvet aanwezige gezonde vetzuren en vitaminen.

De met kokosvet verdunde wietolie van Suver Nuver wordt vloeibaar bij lichaamstemperatuur, maar verhardt bij kou.

Ons bewaaradvies van wietolie met kokosvet nemen wij klakkeloos over van social club Suver Nuver. De club en haar patiënten hebben zoveel ervaring met kokos-cannabisolie dat zij het beste beeld hebben van de bederfelijkheid van het middel.

Kokos-wietolie opslaan

Suver Nuver geeft aan dat een dichte verpakking wietolie op basis van kokosolie minstens drie tot vier maanden houdbaar is. Dit is in een vacuüm afgesloten verpakking, buiten de koelkast. In de koelkast blijft de olie in de afgesloten verpakking zelfs een half jaar goed. Bewaar je een afgesloten (of al geopende verpakking) in de vriezer? Dan is het in principe onbeperkt houdbaar.

Op een donkere plaats zijn geopende verpakkingen met kokos-wietolie ongeveer twee maanden houdbaar. Geopend in de koelkast is dat minstens vier maanden, zo zegt Suver Nuver. Gebruik je het middel niet gedurende een lange periode? Dan is het vriesvak de beste oplossing

Overigens is het niet zo dat wietolie op kokosvet-basis snel bederft, maar de kokosolie wordt na verloop van tijd wel ranzig als je het niet koel bewaart.

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]