(advertenties)
(advertenties)
Een verpakking wietolie maak je vaak niet direct op, dus zul je het op één of andere manier moeten bewaren. Hoe je dit het beste doet is helemaal afhankelijk van de samenstelling van je cannabisolie, de verpakking waarin het middel zit én hoe frequent je het gebruikt.

Wietolie bewaren

Of je het nu zelf maakt of bestelt bij een social club, wietolie moet op de één of andere manier worden bewaard. Het is immers geen middel dat je per dosis aanschaft. Een verpakking cannabisolie is al snel goed voor een maand tot – afhankelijk van de frequentie van je inname – enkele jaren gebruik.

Hoe je wietolie bewaart is echter helemaal afhankelijk van de samenstelling van het product. De bederfelijkheid van pure wietolie is immers anders dan van verdunde wietolie – met bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie. Daarbij maakt het ook nog eens verschil of je de wietolie in een nog gesloten of al geopende verpakking bewaart.

Pure wietolie bewaren

Bij pure wietolie spreken we van een onverdund extract van de werkzame stoffen uit de cannabisplant. Dit zijn vettige plantaardige stoffen die op zich niet kunnen bederven. Pure wietolie kun je daarom jarenlang bewaren, zowel in als buiten de koelkast. In een injectiespuit is het niet alleen makkelijk te bewaren maar ook direct uit de ‘opslagverpakking’ te gebruiken.

Een injectiespuit is de meest praktische manier om pure wietolie in te bewaren. [Foto: shutterstock/Wollertz]

Gebruik je de wietolie dagelijks? Dan is het niet nodig om deze in de koelkast te bewaren. Immers moet je dan elke keer de spuit opwarmen om er überhaupt iets uit te kunnen halen. Gezien de vettige stoffen verharden bij lage temperaturen.

Heb je meerdere spuiten of gebruik je er één lange tijd niet meer? Dan is het aan te raden deze wél in de koelkast (of vriezer) te bewaren. Als je wietolie lange tijd buiten de koelkast, in het licht of aan lucht blootstelt, kunnen werkzame stoffen in de wietolie oxideren en veranderen van effect. Zo kan delta9-THC, na verloop van tijd CBN worden bijvoorbeeld.

Cannabisextract met (olijf-)olie bewaren

Als je pure cannabisextracten verdunt met een olie – om ze bijvoorbeeld beter te kunnen doseren -verandert er eigenlijk weinig aan de bederfelijkheid. Oliën zoals olijfolie zijn immers ook probleemloos buiten de koelkast te bewaren. Met olie als olijf-, druivenpit- of hennepzaadolie verdunde cannabisextracten kun je dus prima buiten de koelkast bewaren als je deze met enige regelmaat gebruikt.

Met ‘gewone olie’ verdunde cannabisextracten kunnen bij regelmatig gebruik ook zonder problemen, langere tijd buiten de koelkast worden bewaard. [Foto: shutterstock/Flapas]

Zolang er geen ‘vreemde stoffen’ in de olie terechtkomen die in het flesje kunnen gaan schimmelen, kun je je de wietolie-verpakking dus ook naast je bed bewaren als je wilt. Heb je een grotere voorraad op te slaan of gebruik je de olie lange tijd niet? Dan kun je deze beter wel in de koelkast (of vriezer) zetten, om dezelfde reden als hierboven beschreven staat.

Cannabis-kokosolie

Wietolie met kokosvet – zoals social club Suver Nuver verstrekt of je zelf kunt maken aan de hand van dit recept – is minder lang houdbaar buiten de koelkast. Kokosolie zelf bederft immers sneller dan olijfolie of een andere veelgebruikte olie om cannabisextracten mee te verdunnen. Daarentegen is het wel een effectievere drager voor de werkzame stoffen uit wiet. Zo zou cannabis-kokosolie beter voor je zijn dan wietolie verdund met een ander soort olie. Vanwege in de kokosvet aanwezige gezonde vetzuren en vitaminen.

De met kokosvet verdunde wietolie van Suver Nuver wordt vloeibaar bij lichaamstemperatuur, maar verhardt bij kou.

Ons bewaaradvies van wietolie met kokosvet nemen wij klakkeloos over van social club Suver Nuver. De club en haar patiënten hebben zoveel ervaring met kokos-cannabisolie, dat zij het beste beeld hebben van de bederfelijkheid van het middel.

Kokos-wietolie opslaan

Suver Nuver geeft aan dat een dichte verpakking wietolie op basis van kokosolie minstens drie tot vier maanden houdbaar is. Dit is in hun vacuüm afgesloten verpakking, buiten de koelkast. In de koelkast blijft de olie in de afgesloten verpakking zelfs een half jaar houdbaar. Bewaar je een afgesloten (of al geopende verpakking) in de vriezer? Dan is deze in principe onbeperkt houdbaar.

Op een donkere plaats zijn geopende verpakkingen met kokos-wietolie ongeveer twee maanden houdbaar. Geopend in de koelkast is dat minstens vier maanden, zo zegt Suver Nuver. Gebruik je het middel niet gedurende een lange periode? Dan kun je deze het beste in het vriesvak bewaren.

Overigens is het niet zo dat de wietolie op kokosvet-basis snel bederft, maar de kokosolie wordt na verloop van tijd wel ranzig als deze niet koel wordt opgeslagen.

[Openingsfoto: shutterstock/ElRoi]
(advertenties)