(advertenties)
(advertentie)
Zoals bekend kun je op veel manieren wietextracten maken. Vaak dienen de recepten voor een specifiek gebruiksdoel: hetzij voor uitwendig gebruik, orale inname door druppels of boter om bijvoorbeeld mee te bakken. Er is echter een manier waarmee je een multi-inzetbaar product krijgt. Wietextract op basis van kokosvet is veelzijdig en ook nog eens makkelijk te maken.

Cannabinoïden zijn goed oplosbaar in vet, dat werd duidelijk in dit artikel waarin wij de voordelen van kokosvet aanstipten. Maar het blijkt dat zo’n wietextract op basis van kokosvet ook nog eens breed inzetbaar is als medicatie. Zo kun je met een lepel van het goedje, een kop thee makkelijk omtoveren tot een kop medicatie-thee (TIP!) of een pijnlijke plek op het lichaam met het vet insmeren voor lokale pijnbestrijding. Het is in veel gevallen ook nog eens organisch. Genoeg reden voor een recept.

Cannabis-kokosvet is hard wanneer het afgekoeld is en ideaal om op pijnlijke plekken te smeren voor lokale pijnbestrijding

Cannabis-kokosvet is hard wanneer het afgekoeld is en ideaal om op pijnlijke plekken te smeren voor lokale pijnbestrijding

Het recept voor medicinale kokosolie is even simpel als dat voor wietboter. Het duurt wel even, bereid je dus voor op 12 tot 18 uur monitoren van dit proces. We hebben nodig:

  • Pan – gemiddeld tot groot
  • 250ml kokosvet/olie – het liefst biologisch of organisch
  • +/- 50gram wiet – kunnen wiettoppen zijn maar knipafval en bladeren zijn ook geschikt
  • water (ong. 1 liter)
  • kaasdoek en/of fijne zeef
  • grote bak of glazen pot met deksel
  • koelkast of koude buitentemperatuur

Stap 1 – Vermaal je wiet

Met een grinder of met een mes op een snijplank krijg je de wiet fijn. Je kunt ook een koffiemolen gebruiken. Zorg alleen dat je wiet niet te fijn wordt, het moet later nog uit je extract worden gefilterd.

Stap 2 – Smelt het kokosvet in je pan

Wanneer het vet tot olie is gesmolten voeg je het water toe.

Stap 3 – Voeg de gemalen cannabis toe aan het mengsel in de pan

Blijf het mengsel gedurende een uur goed roeren op een hoge temperatuur. Laat dit overigens niet boven de 150°C uitstijgen. Op die temperatuur gaan namelijk de werkzame stoffen uit je wiet verloren. Na een uur mag de temperatuur omlaag, tussen de 120°C-135°C is perfect om de werkzame stoffen opgenomen te laten worden door de kokosvetten. Laat nu op lage temperatuur het mengsel nog minimaal 12 uur tot maximaal 18 uur staan. Het is erg onverstandig om je pan onbeheerd op het vuur te laten, blijf er dan ook bij in de buurt.

Stap 4 – Filter het plantmateriaal uit je olie

PAS OP! Het mengsel is erg heet. Leg je kaasdoek (bij voorkeur dubbel) in een zeef en houdt dit boven je bakje of pot waarin je het mengsel gaat laten afkoelen. Giet het mengsel voorzichtig in je filter, als alles wat is afgekoeld kun je het kaasdoek uitwringen om al het actieve materiaal uit je plantenresten te krijgen.

Pas op met het uitwringen van het plantmateriaal, het kan nog erg heet zijn. Maar sla deze stap absoluut niet over!

Pas op met het uitwringen van het plantmateriaal, het kan nog erg heet zijn. Maar sla deze stap absoluut niet over!

Na ongeveer 12 uur afgesloten in de koelkast of in de koude buitenlucht te hebben gestaan kun je het inmiddels weer solide cannabis-kokosvet van het restwater afschrapen. Het water onderop de pot of het bakje kun je weggooien.

De overgebleven substantie kun je gebruiken in je thee, om mee te bakken of in capsules stoppen om in te nemen wanneer nodig. Verwarm het vet wel even voor je het gebruikt. Happy medicating!

Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio