(advertenties)
(advertentie)

Buiten dat THC een psychoactieve werking heeft en daardoor recreatief gebruikt wordt, is het ook gezond. THC is inzetbaar bij vele aandoeningen, maar ook preventief te gebruiken om bepaalde ziektes te voorkomen. In dit artikel bespreken we tien redenen waarom THC een toevoeging kan zijn op onze dagelijkse inname van voeding en supplementen.

1. THC beschermt hersencellen

Er zijn nog steeds aardig wat mensen die geloven dat cannabisgebruik onze hersencellen doodt. Het is echter zo dat dit alles behalve waar is. THC heeft juist een beschermende uitwerking op onze grijze cellen!

Hier is een verbluffend voorbeeld: een studie uit 2014 wees uit dat mensen met THC in hun systeem veel minder kans hadden om te overlijden aan traumatisch hoofdletsel dan mensen die geen cannabis gebruikten.

2. Je slaapt beter dankzij THC

Al in de jaren ’70 werd middels onderzoek duidelijk dat mensen die THC gebruikten minder slaapproblemen hadden. Ook ontdekten ze dat mensen met serieuze insomnia veel voordelen ondervonden bij het gebruik van wiet.

Recenter onderzoek toonde aan dat cannabis in staat is om de ademhaling tijdens de slaap te verbeteren, waardoor men rustiger slaapt. Logischerwijs word je dan ook fitter wakker!

3. THC voorkomt/vertraagt de ziekte van Alzheimer

Volgens onderzoek is THC in staat om de progressie van de ziekte van Alzheimer te vertragen. THC vertraagt de vorming van amyloïde plaques. Deze plaques doden de hersencellen en leiden mogelijk tot de ziekte van Alzheimer. Doordat THC het enzym in de hersenen weet te blokkeren dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van deze plaques, wordt de kans op het ontstaan van Alzheimer aanzienlijk verkleind.

4. THC reduceert stress

Een algemeen bekend weetje; cannabis verlaagt het stressniveau in ons lichaam en in de geest. Dit is voor zowel recreatieve als medicinale cannabis consumenten vaak een belangrijke reden om wiet te gebruiken. Door het ervaren van minder stress komen geest en lichaam letterlijk en figuurlijk tot rust, iets wat van groot belang is voor ons immuunsysteem. Ook heeft dit een gunstige invloed op het herstel bij ziekte. Kanttekening; met name lage doseringen THC zijn aan te raden wanneer men minder stress wil ervaren.

5. THC versnelt de stofwisseling

Je zult maar zeer zelden een frequent THC-gebruiker tegenkomen die te maken heeft met overgewicht. THC versnelt namelijk de stofwisseling, waardoor men – bij een verder gezonde levensstijl – minder snel een te hoog BMI zal hebben. De kerstpondjes voorkomen of er straks weer afkrijgen kan makkelijker worden met behulp van THC.

Ook is THC door deze ‘bijwerking’ mogelijk in staat om de kans op suikerziekte aanzienlijk te verminderen.

Ja je kunt er high van worden, maar THC biedt ook veel gezondheids- en medicinale voordelen! [foto: Dougie Jones/Shutterstock]

6. THC werkt tegen misselijkheid

Of je nou misselijk bent door te veel champagne tijdens oud & nieuw of door ziekte; THC kan je redden. Een studie uit 1975 naar de uitwerking van wiet tegen misselijkheid toonde de anti-emetische effecten van THC aan bij twintig kankerpatiënten die chemotherapie kregen. Het verbaasde de onderzoekers toen ze zagen dat alle deelnemers zich onmiddellijk opgelucht voelden, na een dosis THC.

Dit onderzoek veranderde langzaam maar zeker de kijk op cannabis. Diverse latere studies, waaronder deze, bevestigden dat THC goed werkt tegen misselijkheid.

7. THC is effectief tegen virale en bacteriële infecties

Ook zonder covid-19 is de winterperiode een tijd waarin veel mensen ziek worden. Dit ziek zijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, en kan ervoor zorgen dat je lang uit de running bent. Wiet heeft op beide vormen van infectie een gunstige invloed, omdat het een directe uitwerking heeft op ons endocannabinoïden-systeem. In dit artikel lees je hier meer over.

8. THC helpt bij migraine

Mensen die wel eens last hebben van migraine weten wat een ellende dat is. Een migraine-aanval kent vele vormen en kan van een paar uur tot een paar dagen duren. Uit onderzoek is gebleken dat cannabis net zo effectief – zo niet effectiever – is bij het behandelen en voorkomen van een migraine aanval.

9. THC als pijnstiller

Bij diverse vormen van pijn is THC minstens zo goed inzetbaar als een conventionele pijnstiller. Het grote verschil is vooral dat THC niet zo schadelijk is voor je lichaam. Of je nu gewoon hoofdpijn hebt, een kneuzing of breuk, of lijdt aan een ernstige ziekte… THC helpt je snel van de pijn af.

THC is volgens onderzoek in staat om bepaalde routes binnen ons zenuwstelsel te activeren, waardoor pijnsignalen niet langer overgedragen worden aan de hersenen. Ook kan een THC-balsem prima werken bij het bestrijden van lokale pijn.

10. THC verbetert onze longgezondheid

THC is in staat om onze longen beter te laten functioneren. Het zorgt er voor dat onze longblaasjes openen, iets wat in het geval van astma en bijvoorbeeld COPD een zeer gunstig effect is. Natuurlijk is het dan niet verstandig om een joint te roken, maar THC-olie of tinctuur zijn prima alternatieven. Ook het eten van edibles en het gebruik van een vaporizer, behoren tot de veilige methodes van THC-gebruik in dit geval.

LEES OOK:   Wat is THC eigenlijk?

[openingsbeeld:  Creativan/Shutterstock]